22 decembrie 2024

Spitalul Comanesti, impins spre faliment

Primarul Viorel Miron: “Bataia de joc fata de pacientii nostri continua”

Pacientii care ajung la Spitalul Orasenesc “Ioan Lascar” Comanesti nu primesc servicii medicale gratuite chiar daca sunt asigurati medical. Bolnavii sunt taxati deoarece spitalul nu are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate nici pana la aceasta ora. Primarul orasului arata cu degetul spre ministerul Sanatatii si reprezentantii sai in teritoriu si ii acuza ca refuza sa clasifice spitalul, pentru a-l lasa fara bani si a-l impinge spre faliment.

La Spitalul Orasenesc “Ioan Lascar” Comanesti, lupta pentru intrarea in normalitate continua intr-un razboi pe nervii angajatilor si banii pacientilor. La aceasta ora, unitatea sanitara ar fi trebuit sa aiba contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si sa furnizeze asiguratilor servicii medicale care sa le fie ulterior decontate. Negocierile pentru alocarea fondurilor de la CJAS au fost blocate insa de Ministerul Sanatatii. Primarul orasului Comanesti are o explicatie si o multime de acuzatii la adresa autoritatii sanitare centrale si locale. “Ce face ministrul Sanatatii este un abuz, ne-a declarat furios primarul Viorel Miron. Nu vrea sa semneze ordinul prin care se acorda spitalului gradul la clasificarea in functie de competenta. Nu ne da nicio explicatie, nu spune ce anume trebuie sa mai indeplinim, dar ne lasa astfel fara contract cu Casa de Asigurari. Bataia de joc continua.”

Patru luni de criza



In timp ce toate celelalte spitale din judet au fost clasificate din iunie si au contracte cu CJAS, la cel din Comanesti nu se stie inca data de la care serviciile medicale vor aduce bani de la bugetul asigurarilor de sanatate in contul unitatii sanitare. Criza de la acest spital a inceput la 1 aprilie. De atunci, in locul acestui spital cu traditie si care deserveste zeci de mii de persoane de pe Valea Trotusului ar fi trebuit sa functioneze un azil de batrani. Consiliul Local Comanesti a refuzat sa puna in aplicare hotararea de guvern care prevedea reorganizarea spitalului. Imediat a fost emisa o alta hotarare care interzicea CJAS sa mai incheie contract cu acest furnizor de servicii medicale, lasandu-l astfel fara bani pentru medicamente, materiale sanitare si salarii. MS s-a oferit sa redistribuie personalul la alte unitati sanitare publice. Procesul s-a izbit de impotrivirea angajatilor care aveau vechime in spital si un rost in zona. O parte din personal a ramas pe baricade si a atacat in instanta cele doua hotarari de guvern.

MS&DSP vs Spitalul Comanesti?

Instanta a decis suspendarea celor doua hotarari de guvern. Ca urmare, activitatea spitalului s-a reluat de la 1 iulie. “S-a intocmit documentatia pentru clasificarea spitalului si cea pentru incheierea contractului cu CJAS, a mai spus primarul Miron. Ne tine pe loc ministrul Sanatatii, care nu semneaza ordinul de clasificare. Se fac in continuare presiuni pentru ca acest spital sa nu function. Eu cred ca acest calvar se va sfarsi doar cand se va desfiinta Directia de Sanatate Publica Bacau.”

“Ce a depins de noi am facut”

De cealalta parte, reprezentantul Ministerului Sanatatii Publice in teritoriu, Directia de Sanatate Publica (DSP), sustine ca pe plan local s-a facut tot ce se putea pentru obtinerea gradului de clasificare. “Noi am trimis imediat la minister documentatia pentru Spitalul Comanesti, cu propunerea de a se acorda gradul IV de competenta cu plan de conformare, a explicat dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP. Cei de la minister au fost contrariati cand au vazut ca spitalul are personal complet. Se stia ca mare parte din acesta a fost redistribuit. Am explicat ca angajatii redistribuiti sunt acum detasati la Comanesti de la unitatile care i-au preluat. S-a facut verificare la fata locului. Am retrimis documentatia la MS. Ce a depins de noi am facut.”

Suma stransa de la pacienti, un secret

La redeschiderea spitalului, la 1 iulie, Consiliul Local Comanesti i-a alocat 100.000 de lei pentru medicamente si materiale sanitare. Se credea ca banii vor fi suficienti pana la semnarea contractului cu CJAS, care ar fi adus un buget stabil unitatii sanitare. Din cauza tergiversarii procedurilor, CL a fost nevoit sa mai rupa de la bugetul orasului 300.000 de lei pentru spital. Numai ca administratia locala nu are voie sa-i plateasca si pe angajatii spitalului. Singura solutie este ca banii pentru salariile care trebuie achitate peste cateva zile sa fie castigati de spital. Cum altfel decat prin taxarea pacientilor? “Vom reusi sa asiguram salariile”, a declarat cu zgarcenie directorul financiar Luminita Busila, care a refuzat sa dea detalii despre suma adunata in cont de la pacientii care platesc serviciile medicale, desi acestia ar avea dreptul la gratuitate.
Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img