Sanatatea, pe butuci
In spitalele publice bacauane s-a instalat saracia crunta. Bugetul alocat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate abia ajunge pentru plata salariilor pe noiembrie. In ceea ce priveste luna decembrie, vestile sunt si mai proaste: spitalele nu au bani nici macar pe hartie. Unii manageri au luat decizia de a renunta la toate cheltuielile care nu au legatura directa cu actul medical.
Spitalele publice au fost tinute inca de la inceputul acestui an la limita supravietuirii. Banii alocati de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau au fost cu mult sub media anului 2010. Din acest motiv, s-au impus restrictii la internare, pacientii fiind triati drastic. Spitalul Judetean de Urgenta (SJU), de exemplu, care ar trebui sa interneze in jur de 4400 de pacienti pe luna, a fost silit sa reduca numarul la 4000. Aceasta in conditiile in care, la inceputul anului, legea a impus o scadere cu 10% a internarile, iar CJAS a supralicitat impunand SJU o limita de 3400. „Asiguram servicii in ritmul in care ne-am obisnuit de la inceputul anului, adica de 4000 de internari pe luna, ne-a declarat Dan Stoica, managerul SJU. In aceste conditii, am ajuns la o depasire a contractului cu 100 miliarde lei vechi (10 milioane lei, n.r.).” Pentru luna noiembrie, potrivit actului aditional la contractul pe 2011 incheiat cu CJAS, SJU va primi bani care sunt „un pic mai mult decat fondul de salarii, a precizat Dan Stoica. Pentru decembrie, bugetul este aproape zero. Asteptam sa vedem ce sume ni se vor aloca.”
Munca voluntara de miliarde
Si celelalte spitale din judet lupta cu subfinantarea. La Spitalul Municipal Onesti, de exemplu, pentru a se incadra in bani, s-a decis renuntarea la unele cheltuieli. „Facem sacrificii, declara dr. Doru Androne. Reparatii care erau necesare au fost amanate. Este greu sa facem fata, dar incercam sa nu depasim termenul scadent al facturilor. Aveam nevoi mai mari, dar suma primita de la CJAS asigura fondul de salarii si ceva peste.” Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti a primit doar 87% din suma prevazuta in contract pentru luna noiembrie. In ceea ce priveste depasirea numarului de cazuri contractate, si aceasta unitate sanitara are cu ce se lauda. „Am ajuns deja la servicii peste contract in valoare de 3 milioane de lei”, ne-a declarat Oana Gaman, director financiar-contabil al spitalului. Sunt mari sanse ca acesti bani sa nu fie alocati niciodata de Casa de Asigurari, ceea ce inseamna ca s-a facut munca voluntara in spital.
Cheltuieli acum, bani la anul
Pentru luna decembrie nu exista nici macar teoretic bani alocati spitalelor. „Pentru noiembrie am incheiat acte aditionale cu spitalele, dar pentru decembrie, nu, a declarat Viorica Draganuta, directorul general al CJAS Bacau. Sa vedem ce bani vom primi la rectificare. Daca nu vor ajunge sumele si pentru ultima luna a anului, vom plati serviciile in 2012.” Rectificarea bugetara s-a aprobat de mai bine de o saptamana, dar repartizarea pe judete intarzie. In cea mai dificila situatie din punct de vedere financiar se afa doua tipuri de furnizori: spitalele si farmaciile. Acestia aduna datorii si au deja dificultati in aprovizionare.
In conditiile in care datele statistice demonstreaza deteriorarea starii de sanatate a populatiei, iar accesul la tratament in ambulatoriu este tot mai dificil, CJAS contracteaza de la an la an tot mai putine cazuri cu spitalele. La SJU, cel mai mare spital din judet, numarul acestora a scazut de la 4337 in 2007, la 3400 in 2011.
Doina Mincu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.