În fiecare an, pe 27 martie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Teatrului. Cu acest prilej, din partea Institutului International de Teatru, o personalitate marcanta transmite un mesaj întregii lumi. Mesagerul ales pentru anul acesta este Brett Bailey, dramaturg, regizor, scenograf sud-african, autor de instalatii, director artistic al unor importante proiecte internationale. si cuvintele sale de început sunt acestea: „Oriunde se afla o societate umana, acolo se manifesta irepresibilul spirit al spectacolului”.
Vorbeste apoi de faptul ca noi, oamenii, ne strângem laolalta pentru a ne aminti, a contempla, a râde si a plânge, a marturisi, a imagina. Scopul este acela al mai bunei cunoasteri, al apropierii, al atenuarii diferentelor si stergerii granitelor dintre noi. Adunându-ne, capatam noi energii, noi puteri. O putere si mai mare o au însa artistii, pentru ca ei lucreaza direct cu spiritul stravechi al spectacolului, transmitând cunoastere, experienta, emotii. Ei au darul de a exprima diversitatea si complexitatea umana, „vulnerabilitatea în carne si oase, prin rasuflare si voce”.
Da, suntem vulnerabili si muritori, aceasta-i conditia umana, cum sa nu stim asta? Iar Brett Bailay, care este un spirit iconoclast si un aprig sustinator al cauzelor drepte, nu uita sa-si manifeste îngrijorarea fata de amenintarile tot mai numeroase din lumea actuala, fata de lupta între puteri inegale. La fel face si Ion Caramitru, presedintele UNITER, el semnând Mesajul National de Ziua Teatrului, atunci când vorbeste despre stirile fierbinti de la televizor, pline de atrocitati sau despre „harmalaia de balalaica si bazooka”, una care face deliciul unor „dirijori iresponsabili”.
Aceiasi care ne controleaza, ne asculta, ne urmaresc si ne manipuleaza. Sunt multe pericole în lumea reala, la care se adauga cele din spatiul virtual, iar oamenii sunt tot mai înfricosati de ziua de mâine, de saracie, de razboi. De aceea, în nevoia lor de spectacol, de teatru, deslusim dorinta de a patrunde în miezul lucrurilor, de a gasi, a-si limpezi noime, pentru ca „teatrul este locul unde oamenii se vor întâlni mereu cu ceea ce umanitatea le-a lasat ca mostenire pentru a întelege, mai devreme, realitatea”.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.