28 decembrie 2024

Speranța zâmbește copiiilor de pe Valea Zeletinului

Deputatul Ionel Floroiu a avut oaspeți din Franța la Cabinetul Parlamentar din Podu Turcului. Raluca Moulinier, președinte al Asociației de Prietenie Româno-Franceză «St.Leu la Forêt – Izvorul Berheciului», și vicepreședintele asociației, Jacques Petiard, au acceptat invitația parlamentarului băcăuan, cu care au o veche relație de amicală colaborare.

Încă din 2014, când era vicepreședinte al CJ Bacău, Ionel Floroiu s-a implicat în proiectul “Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale băcăuane din Valea Zeletinului – promovarea învățării și consolidării limbii franceze în vederea dezvoltării comunitare, în contextul extinderii relațiilor de colaborare cu Franța”. Cei doi invitați au vrut să afle cum se desfășoară munca în teritoriu a unui ales român și, mai ales, relația acestuia cu comunitatea locală.



Deputatul Floroiu le-a prezentat invitaților modul în care relaționează cu alegătorii pentru rezolvarea problemelor individuale și comunitare, demersurile legale în relația cu administrația locală și centrală. La ințiativa deputatului Floroiu, Raluca Moulinier și Jacques Petiard au vizitat și campusul școlar din Podu Turcului, unul dintre cele mai moderne din țară la nivel rural.

Oaspeții au apreciat la superlativ condițiile de studiu din clase și confortul căminului, afirmând că în Franța nu se găsesc asemenea școli în afara orașelor. De asemenea, împreună cu primarul comunei și conducerea școlii s-au stabilit căi de comunicare pentru o colaborare în domeniul pregătirii profesionale în limba franceză.

Ziua a fost completată, în comuna Colonești, cu bilanțul proiectului sus-menționat, la care a fost prezent președintele CJ, Sorin Brașoveanu, cel care a preluat proiectul vara trecută și-l sprijină în continuare. Au participat profesorii români și cei francezi care au colaborat extraordinar pentru ca limba lui Voltaire și Blazac să devină a doua limbă vorbită pe Valea Zeletinului. Toată lumea este de acord că au câștigat cei mici, și prin învățarea limbii franceze, dar și prin călătoriile în Franța, acolo unde au descoperit o nouă lume.

“Am realizări în administrație, dar acest proiect este cel mai aproape de sufletul meu. Mai mult de o mie de elevi, zeci de profesori, oameni din administrație și aleși locali au învățat mai bine limba franceză, dar, mai ales au descoperit o lume nouă. Cel mai important este cum au crescut speranța și încrederea pentru acești copii care s-au născut într-o zonă cu probleme economice și sociale. Acesta este marea reușită a proiectului și a mea.”
Ionel Floroiu, deputat, octombrie 2017

VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

“Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale băcăuane din Valea Zeletinului – promovarea învățării și consolidării limbii franceze în vederea dezvoltării comunitare, în contextul extinderii relațiilor de colaborare cu Franța” este proiectul inițiat de CJ Bacău și Asociația franceză «Amitié Roumaine Saint Leu la Forêt», în asociere cu cele patru comune din Valea Zeletinului – Colonești, Stănișești, Motoșeni, Răchitoasa – și cu Asociația de Prietenie Româno-Franceză «St.Leu la Forêt – Izvorul Berheciului».

Obiectivul general al proiectului este învățarea și consolidarea limbii franceze de către elevii din comunele sărace ale județului pentru a fructifica oportunitățile pe care le reprezintă cunoașterea acestei limbi de circulație internațională pentru dezvoltarea personală, implicit pentru dezvoltarea comunităților proprii.

Proiectul presupune organizarea unor ateliere de învățare a limbii franceze prin joc, a unor ateliere de creație, dar și prin concursuri de recitare în limba franceză, mici spectacole de teatru francofon, concursuri de muzică. Câștigătorii acestor concursuri și participanții la expoziții au fost premiați cu obiecte personalizate, cărți și excursii în Franța, la Centrul Cultural Francez din Iași, colegiile din Bacău în care există clase cu predare în franceză, la Universitatea „V. Alecsandri”, unde s-au întâlnit întâlni cu studenții care fac parte din trupa Teatrului Francofon.

“Acești minunați copii, talentați, frumoși, dornici de a-și depăși condiția au impresionat francezii și aici, și în Franța prin cântec și dans românesc, prin teatru și tradiții românești. Dar cel mai important este că ei, cei născuți într-o zonă ce nu le oferă foarte multe variante de viitor, au înțeles că au o șansă dacă învață serios, dacă își ascultă profesorii dedicați, dacă deschid ochii și văd că există drumuri pe care pot păși spre o viați mai bună. Este bucuria mea cea mai mare să văd cum, cu sprijinul prietenilor francezi, cu munca profesorilor și implicarea primarilor chiar putem schimba destine. Este împlinirea mea ca ales al băcăuanilor și pe primul loc al realizărilor din toți acești ani în politică și administrație! ”
deputat Ionel Floroiu

CRONICA UNUI SUCCES

Un gând bun la început

Noiembrie, 2014, la Consiliul Județean Bacău, președintele Dragoș Benea și vicepreședintele Ionel Floroiu primesc un grup de francezi inimoși, care vor să ajute copiii din zonele defavorizate. Se fac planuri, se asumă responsabilități și termenele sunt stabilite pentru zona ce-a fost aleasă – Valea Zeletinului. Ionel Floroiu este manager, Luciana Pascu Cârlan, coordonatorul proiectului, amândoi mobilizează cei patru primari și îi convertesc la efort. Urmează directorii școlilor și profesorii, care se angajează total. Un gând devine faptă…

Primul pas, primul succes!

Aprilie 2015, 25 de francezi din Saint Leu la Forêt au fost oaspeții celor patru comune băcăuane. Punctul culminant al vizitei a fost la Răchitoasa, la Șezătoarea literară „Povestește-mi despre Valea Zeletinului”. Copii și cadre didactice au oferit un spectacol care a fost aplaudat în picioare de francezi. După ce și-au prezentat comunele în limba franceză, elevii au depănat povestea “Capra cu trei iezi”, au vorbit despre „Mărțișor”, au dansat, apoi au cântat în franceză, uimindu-i pe spectatori prin talentul lor, dar și prin buna cunoaștere a acestei limbi.

Cum se predă franceza la ea acasă

Octombrie 2015, Franța, profesori din comunele Colonești, Stănișești, Motoșeni, Răchitoasa au vizitat două școli gimnaziale și au participat la lecții împreună cu dascălii francezi. Metodele moderne de predare a limbii franceze și materiale didactice de actualitate au intrat în portofoliul celor care învață copiii de pe Valea Zeletinului. Membrii Consiliului de Administratie al Asociației “Amitié Roumaine Saint Leu la Forêt” au discutat cu oficialii băcăuani, Ionel Floroiu, vicepreședinte al CJ, și Dorian Pocovnicu, prefect al județului, despre următorii pași ai parteneriatului, iar primarii celor patru comune s-au informat despre administrația publică locală din Hexagon.

Acasă la prietenii francezi

Mai 2016, Patruzeci de copii din Stănișești, Motoșeni, Colonești și Răchitoasa au văzut aievea Turnul Eiffel și Arcul de Triumf, pe care le știau din manuale. A fost un schimb de experiență între elevii români și cei ai Colegiilor “Rosaire” și „Wanda Landovska” din Saint-Leu-la-Forêt, iar copiii noștri au participat la orele de limba franceza și au vorbit despre ei și despre zona din care vin. Copiii au vizitat Domul Invalizilor, mormântul lui Napoleon, Turnul Eiffel, Arcul de Triumf din Place de l’Etoile, Parcul Asterix, dar și castelul din Chantilly. La Ambasada României din Paris, Luca Niculescu, ambasadorul țării nostre, le-a spus istoricul Palatului Béhague (sediul Ambasadei). Micii oaspeți băcăuani au fost invitați și la seara românească organizată de Conservatorul din Argenteuil, unde au dansat hore moldovenești și au cântat în română, împreună cu elevii francezi. La fel de minunată a fost și seara Amitié Roumaine, în care copiii și-au prezentat comunele și au oferit un spectacol”, a povestit Luciana Pascu Cârlan, coordonatorul proiectului.

Pod francofon peste Valea Zeletinului

Aprilie 2017, Copiii din Motoșeni, Colonești, Răchitoasa și Stănișești și-au primit din nou oaspeții francezi.. Elevii au prezentat o scurtă istorie a unirii Valahiei cu Moldova, o piesă de teatru, adaptare în franceză a povestirii „Moș Ion Roată și Unirea”, și o suită de cântece și dansuri populare. „Bucuriile primăverii”, o expoziție de obiecte tradiționale, a fost încă o dovadă că puștii de pe Valea Zerletinului sunt foarte talentați.

Bilanț cu reușite multe, planuri și mai mari

Octombrie 2017, Raluca Moulinier, președinte al Asociației de Prietenie Româno-Franceză «St.Leu la Forêt – Izvorul Berheciului», și vicepreședintele Jacques Petiard vin din nou în județul Bacău pentru a evalua desfășurarea proiectului. La Palatul Administrativ, le este alături Sorin Brașoveanu, președinte al CJ, cel care a preluat responsabilitățile părții române din vara anului trecut. Rezultatele sunt foarte bune pentru acum și se pregătește vizita de anul viitor în Franța. Va fi un adevărat turneu cultural-artistic al elevilor de pe Valea Zeletinului și profesioniștii băcăuani ai artei spectacolului sunt gata să ajute pentru un nou succes. Raluca Moulinier, dăruită trup și suflet, vorberște despre contactele din această toamnă cu firmele franceze care sunt interesate să instruiască elevii băcăuani. Președintele Brașoveanu confirmă perspectivele concrete pe care copiii le au dacă vor fi ucenici în întreprinderile franțuzești deschise la noi.

1.500 de copii și 20 de cadre didactice de pe Valea Zeletinului au participat la proiect
40 de elevi și 8 profesori din cele patru comune au vizitat Franța
12 profesori francezi au venit în Bacău pentru a preda
10 vizite ale membrilor asociației de la începerea proiectului

“Consiliul Județean Bacău a fost mereu deschis unor astfel de parteneriate care vin in sprijinul comunităților defavorizate. Cu Amitie Roumaine Saint Leu la Foret avem o colaborare mai veche și faptul că am reușit să implementăm un nou proiect reprezintă o dovadă a seriozității acestor initiațive. Vreau să le mulțumesc în primul rând primarilor și cadrelor didactice din cele patru comune pentru felul în care s-au implicat în acest proiect.”
senator Dragoș Benea, fost președinte CJ Bacău

“E un proiect de excepție în primul rând datorită faptului că se adresează elevilor dintr-o zonă defavorizată, cu multe vulnerabilități. Important a fost felul în care copiii din cele patru comune au răspuns acestei șanse. Am constatat încă o dată că și în aceste zone, cu potențial economic redus, există copii frumoși, talentați și deștepți.”
Dorian Pocovnicu, fost prefect al județului Bacau

„Partenerii noștrui francezi au fost impresionați de fiecare dată pentru că elevii noștri au învățat foarte bine limba franceză prin cântec, dans și teatru. Acest lucru dovedește că ei sunt muncitori și talentați, iar profesorii lor știu să predea la nivel european.”
Luciana Pascu Cârlan, consilier superior la CJ Bacău, coordonatorul proiectului
“Partenerii noștri din Saint Leu la Foret au adus un videoproiector, cărți, CD-uri și au extins proiectul. Apreciem foarte mult ceea ce fac, mai ales că pe valea asta nu prea vine nimeni. Să-i înveți limba franceză pe copii și să-i duci să vadă Parisul e o idee foarte bună. Toți vor avea de câștigat din acest parteneriat. ”
Valentin Iancu Mârzac, primarul comunei Colonești

„Consider că e un proiect foarte important pentru zona noastră. Copiii trebuie antrenați în diverse activități extrașcolare ca să nu-și găsească alte ocupații, nepotrivite vârstei lor. Pentru mine, ca om al zonei, evenimentul a fost unul foarte reușit si m-am bucurat, mai ales că i-am văzut pe copii bucurându-se. În ziua de azi, cunoașterea limbilor străine e foarte importantă în viață.”
Corneliu Constantin Ghelase, primarul comunei Motoșeni

„E un proiect important, în care eu cred. Pe mine mă interesează să-i promovăm pe copiii merituoși, să ajungă în Franța și să vadă, și ei, o altfel de lume. Așa se vor ridica mulți dintre ei! E o deschidere și pentru copii, și pentru cadrele didactice.”
Ovidiu Adrian Ivanciu, primarul comunei Rachitoasa

„Acest proiect creează oportunități pentru copiii de la țară, care pot să învețe franceza, și le oferă șansa de a își îmbunătăți viața în viitor. Toate activitățile au fost reușite, iar implicarea la nivel local și județean a fost maximă. Rezultatul a fost pe măsura efortului. I-am auzit pe oaspeți spunând că franceza vorbită de copiii noștri e mai corectă decât cea pe care o vorbesc unii dintre ai lor.”
Teodor Bogdan Popa, primarul comunei Stanisesti



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img