Simpozionul National de Estetica
Miercuri, 21.11.2012, ora 17, la Centrul de Cultura “George Apostu” din Bacau a avut loc deschiderea lucrarilor Simpozionului National de Estetica, editia a XVIII-a – “Arta si comunicarea prin arta” – organizat in parteneriat cu Sectia de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie a Academiei Române, Universitatea “George Bacovia”, Fundatia “Bacovia”, Filarmonica “Mihail Jora”, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Consiliul Judetean si Primaria Bacau. Dupa mesajul de bun venit rostit de Geo Popa, directorul Centrului: “Intr-un an eminamente politic, intr-o luna eminamente politica, Centrul «George Apostu» va ofera trei zile eminamente culturale, si nu singur, ci impreuna cu institutii fundamentale ale statului român, mai ales ca Simpozionul nostru a ajuns la majorat, fiind, iata, la a XVIII-a editie. Si cum cultura, arta sunt pilonii de rezistenta ai unui popor, si in vremuri mai bune, dar si cele mai putin bune, cum sunt cele de astazi, va invit, asadar la o buna sedere in Bacau si am vrea sa ne bucuram de darurile pe care ni le-ati adus: frumosul si adevarul”, s-a trecut operativ la prezentarea si lansarea unor importante volume de specialitate, semnate de prestigiosi profesori universitari, academicieni, cercetatori si critici lierari, reunite sub genericul “Spectacolul cartii”. A fost, intr-adevar, un spectacol al ideilor, conceptelor, rezultatul unor ani de cercetari, de confruntari in spatiul public sau in salile de curs, cu privire la noile tendinte ale gândirii estetice in strânsa corelare cu reprezentarea fenomenului artistic in literatura, muzica, arte plastice, teatru, spatii publice, dar si compendii de studii istorico-filosofice.
“Filosofia pantadica II. Teoria subzistentei”, de acad. Alexandru Surdu, care in finalul prezentarii cartii a adus un omagiu poetului George Bacovia, din care a recitat, spre surprinderea celor prezenti mai multe strofe din creatia poetului bacauan. “Astazi, toata lumea ne spune sa traim bine, eu spun ca este timpul sa incercam sa traim si frumos, este mai putin costisitor, si sa invatam sa traim in adevar”, a spus academicianul Surdu. Despre cartea scriitorului bacauan Ghiorghi Iorga – “Rândunica de pe nasul lui Buddha” – a vorbit prof.univ.dr. Constantin Dram, de la universitatea ieseana: “Este o carte de eseuri, de studii critice cu orientare culturala foarte diversificata, care atesta pregatirea polivalenta a scriitorului bacauan. Este o carte care reia vechea lui pasiune pentru lumea orientala, cu aplicatii pe spatiul persan, dar si cel arab, iar pe de alta parte face un periplu prin literatura universala, pornind de la vechea Grecie si pâna in secolul XX. Este o carte care merita citita.”
Am obtinut câteva declaratii si de la prof.univ.dr. Petru Bejan (Iasi): “Nu stiu daca estetica a coborât in public, cum spuneti dumneavoastra, insa stiu ca arta a coborât in public si nu de ieri sau de azi, este o traditie, astfel ca arta este la indemâna celor multi. Simpozionul National din Bacau este o ocazie de a repune in discutie anumite probleme, de data aceasta vorbim de comunicare, despre arta ca fapt de comunicare, atât cât este posibil si ar putea interesa. Cât priveste cartile mele pe care le prezint astazi publicului bacauan, una insumeaza articole din presa cotidiana si cea de specialitate, in care incerc sa abordez chestiuni care au incarcatura estetica, mai ales in «Amurgul frumosului», dar si despre ceea ce se intâmpla in lumea artei, din doua perspective, una critica si una hermeneutica, in cartea «Lumea artei. Târcolae critico-hemeneutice».”Au urmat apoi volumele “Filosofia româneasca. Studii istorico-filosofice”, de acad. Alexandru Boboc, “Zâmbetul tras pe roata. Memoriile unui cercetator”, de Grigore Smeau, “Perspective filosofice” – Marin Aiftinca, “Clipa si durata” – Stefan Oprea, iar la final a fost lansat numarul 39 al revistei “Vitraliu”.
Astazi, de la ora 10.30, lucrarile Simpozionului continua la Universitatea “George Bacovia”, tema generala fiind “Arta si comunicarea prin arta”.