Sute de bacauanii s-au inghesuit, duminica trecuta, in sala teatrului „Bacovia” unde a avut loc spectacolul „O, ce veste minunata”, pregatit, cu ocazia Sarbatorilor, de Ansamblul Folcloric profesionist „Busuiocul” din Bacau.
“De ani buni, Ansamblul «Busuiocul» se ingrijeste ca, de sarbatorile religioase, nationale etc, sa prezinte spectacole prin care bacauanii sa-si aminteasca de identitatea poporului român, de libertatea si greutatile prin care a trecut”, a declarat Petrica Vlase, directorul Ansamblului “Busuiocul”.
Timp de mai bine de doua ore, pasionatii de folclor si traditii au ocupat pâna la refuz spatiile teatrului, pe scaune, dar si in picioare, pe lânga pereti si ingramaditi in loje, savurând pâna la extaz momentele de o inalta tinuta artistica. Din pacate, alte sute de iubitori ai traditiilor populare si ai folcorului nu au mai putut avea acces in sala, fiind obligati sa se resemneze si sa plece spre casele lor.
Situatia a fost creata, se pare, de refuzul administratiei locale de a le aproba organizatorilor gazduirea spectacolului in Teatrul de Vara. In debutul spectacolului, Vasile Busuioc, preot in parohia din Serbanesti, un vechi colaborator al Ansamblului, a fermecat multimea cu un scurt moment artistic, tinând in mâini o icoana veche si o lumânare aprinsa. Au urmat extrem de talentatii membri ai Coralei Protopopiatului Bacau, care, cu vocile lor angelice, anuntau, prin colindele religioase, apropiatul moment al nasterii Domnului Iisus.
Au mai urcat pe scena senioarele de la formatia corala Agas, urmate de alti artisti, de data aceasta de la formatia de colindatori din Asau. Pata de culoare a fost familia de artisti care formeaza Grupul folcloric „Iza” din Maramures, condus de Ioan Pop, de altfel, cu sanse certe de a fi inclusi in patrimoniul UNESCO. Lor li s-au alaturat, in spectacolul de colinde, inimosii artisti de la grupul folcloric „Etnos”, sositi special in Bacau cu aceasta ocazie tocmai din Basarabia, dar si preotul Ionut Avram, recent hirotonit la parohia Filipeni.
Mai retinem, la final, si faptul ca pe 27 decembrie, este programat, tot in regia lui Petrica Vlase, de data asta, în centrul municipiului Bacau, manifestarea ALAIUL DATINILOR SI OBICEIURILOR DE IARNA, ajunsa deja la a 48-a editie. Cu aceasta ocazie, vor performa formatii de jocuri cu masti din diferite localitati din judet, precum si din Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui si Vrancea.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.