16 ianuarie 2025

Specializari inutile in liceele bacauane

Invatamantul, cu un pas in urma pietei muncii

Pentru ce mai scolarizam elevi? Pentru ce mai stabilim in planurile de invatamant tehnic specializari care nu au deloc cautare pe piata locala a muncii? Pentru ce proaspetii absolventi de liceu devin someri cu diplome? Sunt intrebari la care, an de an, cautam raspunsuri. Intrebari care trec, an de an, pe langa urechile celor responsabili, fara insa sa ia vreo masura in acest sens.



Dintr-un total de 36 de unitati de invatamant liceal, la nivelul judetului Bacau exista nu mai putin de 21 licee tehnologice sau colegii tehnice. 7 dintre ele sunt in Bacau, 3 in Onesti si cate unul in Tg. Ocna, Buhusi, Moinesti, Comanesti, Darmanesti, Podu Turcului, Hemeius, Sascut, Parincea, Rachitoasa si Ghimes-Faget. Fiecare pregateste elevi in diferite meserii, insa unele dintre specializari se dovedesc a fi inutile pentru piata locala a muncii.

Disciplinele din domenii „la moda” bat specializarile de revigorare si eficientizare a Economiei

O simpla analiza pe domeniile sau specializarile acestor institutii de invatamant arata ca la „moda” (in sensul ca aproape toate au in planul de scolarizare aceleasi discipline) sunt Protectia Mediului, Economic, Turism si alimentatie, Comert, Mecanica, Tehnic si Electric. Si atat. Chiar daca doar o parte dintre ele au si cautare printre angajatori. Iar specializari precum Industrie textila/pielarie si Fabricarea produselor din lemn (CT „A. Saligny”, Liceul Tehnologic Tg. Ocna, CT „Gr. Cobalcescu” Moinesti, CT „Dimitrie Ghika” Comanesti) sau Agricultura (Liceul Tehnologic „J.M. Elias” Sascut, Liceul Tehnologic „G.J. Cancicov” Parincea, Liceul Tehnologic Rachitoasa si Liceul Tehnologic Faget) sunt repartizate doar pe o singura clasa/unitate scolara/an studiu, cu numar redus de elevi.

Specializari pentru „meseria” de… student

„Avem mai multe oferte si profiluri. In primul rand, profilul resurse cu Tehnician ecolog si protectia calitatii mediului, Tehnician in industria alimentara si tehnician analize produse alimentare, pe care le recomandam intrucat si Universitatea «Vasile Alecsandri» Bacau are aceste specializari si astfel absolventii nostri pot urma, tot aici in oras, cursurile universitare tot pe aceste profiluri”, a aratat prof. Dana Zaharia, Colegiul „Grigore Antipa” Bacau, in cadrul ultimului targ al ofertelor educationale. Sunt deja unitati scolare care au renuntat la anumite calificari (sudor, mecanic si chiar confectioneri imbracaminte). „Motivul este acela ca salariile oferite si conditiile de pe piata locala a muncii nu mai sunt atractive. Degeaba scoatem noi specialisti in domeniul Electric sau pe Electronica automatizari daca agentii economici nu ii si angajeaza”, a precizat si directorul CTC „N.V. Karpen”, prof. Remus Cazacu. Unele colegii cu traditie din acest punct de vedere si-au propus noi calificari pe profile tehnice (tehnician electronist, tehnician electrotehnist, tehnician in instalatii electrice, tehnician operator tehnica de calcul si tehnician in transporturi) si resurse (tehnician ecolog si protectia calitatii mediului, tehnician analize produse alimentare) dar numai pentru ca atrag spre invatamantul superior peste 75 la suta dintre absolventi.

Licee fara elevi

La inceputul acestui an scolar in intreg sistemul de invatamant din Bacau au mai ramas 1.021 locuri neocupate in colegiile si liceele din intreg judetul, pe clasele a IX-a. Dupa trei etape de repartizare a absolventilor de gimnaziu catre invatamantul liceal, mai multe unitati de invatamant au ramas cu zeci de clase neocupate. Numai in Bacau, s-au confruntat cu aceasta situatie Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” (140 locuri), Colegiul „Henri Coanda” (61 locuri), Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron” (134 locuri), Colegiul Tehnic „Letea” (55 locuri) sau Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V. Karpen” (134 locuri). Toate de filiera tehnologica. Oare nu chiar lipsa unor analize in stabilirea planului de scolarizare a dus la aceasta realitate?

Invatamantul universitar este mai bine orientat

La Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau cei mai cautati, in ofertele agentilor economici, sunt confectionerii de imbracaminte, lucratorii in constructii, specialistii in comert si industrie alimentara. „Nu sunt deloc cereri din partea angajatorilor pe Protectia mediului, Electric si, in niciun caz, Agricultura. Pe studii superioare, oferta invatamantului universitar este mai generoasa. Din pacate, la noi vin someri sa se recalifice pe meserii cum ar fi cele din constructii, comert, industrie alimentara, electricieni, cursuri de initiere operator PC, contabilitate si resurse umane, care au si cautare pe piata locala a muncii”, a explicat Octavian Ticau, sef serviciu AJOFM Bacau.

„S-au propus specializari, dar nu s-au facut clasele”

La Inspectoratul Scolar se lucreaza bine, dar pare ca numai pe hartie. Inspectorul de specialitate pe invatamant tehnic, prof. Mioara Pruteanu, sustine ca la nivel judetean functioneaza un anume Comitet Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru formarea profesionala care se ocupa exact cu aceasta problematica – de corelare a specializarilor din invatamant cu cerintele de pe piata muncii, dezvoltarea economica a judetului, ocuparea fortei de munca si demografia zonei. „Chiar pe 15 noiembrie ne vom intruni pentru a stabili planul de actiune pe urmatorii ani. Oferta de scolarizare este avizata de acest comitet. In colegiile si liceele tehnice exista alta problema. S-au propus specializari, dar nu s-au facut clase pentru ca nu au fost optiuni la fisa de admitere din partea elevilor”, explica inspectorul Pruteanu.

Administratorii de firme prefera formarea la locul de munca

Cel putin asta sustin intreprinzatorii bacauani. „Cea mai buna metoda pentru mine, ca patron, este sa-l formez si sa primesc pentru aceasta facilitati din partea statului. Probleme sunt in meseriile mai dificile, in special pentru ca tehnica avanseaza mult prea repede. Profilele de la licee au ramas aceleasi si din cauza rezistentei cadrelor didactice la schimbare. Ca sa nu-si piarda posturile, e mai simplu sa continue cu aceleasi materii”, este de parere Marin Mironeasa, presedintele UGIR 1993. „Disparitia profilelor tehnice, in anumite domenii, este o greseala. Elevii erau mai bine organizati si aveau o piata pe care sa se angajeze. Din fericire, noi ne descurcam si ii formam pe angajatii nostri”, a declarat Grigore Filip, directorul general Aerostar Bacau. (A. Gavrila)

„Nu mi-am gasit nimic pana acum. Sunt somer. In ziua de azi se face scoala doar ca sa se faca. Am incercat peste tot. Singurul loc unde pot sa ma angajez este in confectii. Tata a plecat anul trecut in Anglia. Lucreaza pe un santier. Ma gandesc foarte serios sa plec la el. Aici ce sa fac?”
Adrian Vascan, absolvent al Colegiului „Henri Coanda”

„Mama e bucatareasa de 25 de ani. Ea m-a indrumat spre profilul Turism si alimentatie. Sunt deja calificat in meseria de ospatar, iar dupa finalizarea cursurilor voi fi tehnician gastronimic. Sunt mai castigat si decat cel care are facultate de Drept sau mai stiu eu ce. In viata trebuie sa fii orientat. Eu deja am muncit, in vara, pe litoral, dar planul meu este sa fac ceva pentru mine. Dar NU categoric in Bacau. Aici ai doar magazine in care sa cheltui bani, dar nimic sa faci bani. Am lucrat pe litoral si cred ca spre acolo o sa ma orientez.”
Laurentiu Vata, clasa a XIII-a, ruta progresiva Liceul Tehnologic „Petru Rares”

„Niciodata invatamantul nu a putut tine pasul cu dinamica pietei muncii. Noi preferam sa facem specializarea la locul de munca.”
Valentin S., administrator agentie imobiliara



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img