Printr-o hotarare emisa de Consiliul Local (CL) in aprilie 2011, municipalitatea a instrainat pe o perioada de 25 de ani aproximativ 200 de metri patrati de spatiu verde din Parcul Cancicov. Suprafata a fost concesionata direct societatii Grup Parc SRL, proprietara unui restaurant. Concesionarea a fost motivata de edili prin faptul ca societatea avea nevoie de o cale de acces catre restaurant. Reprezentantii Primariei sustin ca legea le permitea sa instraineze respectivul teren si ca acesta nu era, nici pe departe, spatiu verde. In replica, ecologistii bacauani afirma ca actuala conducere a municipalitatii si-a facut un obicei din masacrarea spatiului verde. Prefectura Bacau se pregateste sa conteste legalitatea hotararii in contencios administrativ, desi Grup Parc – firma care a concesionat cei 200 de metri patrati – a amenajat de mai mult timp o cale de acces si a ingradit respectiva suprafata cu gard metalic.
In ciuda faptului ca Bacaul se afla cu mult sub norma europeana de spatiu verde pe cap de locuitor, edilii si-au permis luxul sa instraineze pe o perioada de 25 de ani aproximativ 200 de metri patrati de spatiu verde din Parcul Cancicov. Terenul a fost concesionat direct catre societatea Grup Parc SRL care administreaza, in zona, un restaurant. Concesionarea a fost agreata de CL Bacau printr-o hotarare aprobata pe 29 aprilie 2011. Prin HCL nr. 146, alesii locali au stabilit si valoarea redeventei care va fi suportata, anual, de catre concesionar. Aceasta se cifreaza, in cazul Parc Grup SRL, la suma de 70,68 lei/mp/an. Intre timp, spatiul verde a fost convertit de catre societate in alee betonata, intregul teren fiind imprejmuit cu un gard metalic. Reprezentantii societatii au declarat ca aveau nevoie de respectiva suprafata pentru amenajarea unei intrari in restaurant. Elena Elisei, asociat in cadrul Grup Parc SRL, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca afacerile restaurantului incepusera sa mearga prost din cauza ca stabilimentul nu beneficia de o cale de acces adecvata. Motiv pentru care – a precizat Elisei – administratorii societatii s-au adresat municipalitatii. "Lumea care venea la noi din parcare, din spate, trebuia sa treaca prin holurile astea pe unde intra marfa, prin bucatarie, ca sa ajunga in sala, in fata, sau pe terasa. Acuma exact asta am concesionat, o fasie pe care trece lumea din spate, din parcare. Bucataria face partea din toata cladirea. Veneau oamenii parfumati, sprayati, treceau prin holurile astea, pe la bucatarie, miroseau a fum si-a mancare ca sa ajunga pe terasa sau la sala", a declarat Elisei. Ea a adaugat ca maidanezii din Parcul Cancicov au devenit o problema pentru clientii restaurantului.
"Nu se mai putea asa. Pierdeam clientii, ca si noi suntem o alimentatie publica, platim niste bani si impozite la primarie si noi n-aveam conditii. Am avut asta iarna un preot care a fost pur si simplu fugarit de caini pana sa ajunga la terasa", a conchis Elisei.
Distrugerea spatiului verde, politica oficiala
Reprezentantii ecologistilor bacauani sustin ca distrugerea spatiului verde a devenit o politica oficiala a administratiei locale. Vasile Grecu, presedintele filialei Bacau a Partidului Ecologist, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca municipalitatea a ajuns sa faca ce vrea in Bacau, fara a tine seama de doleantele locuitorilor. Grecu a precizat ca distrugerea spatiului verde din Parcul Cancicov este doar una dintre surprizele pregatite de edili.
"Normal ca nu este in regula, dar va asigur ca nu este singura surpriza de genul asta. E o modalitate de lucru a administratiei locale care face ce vrea, stabileste prioritati in functie de un calendar care nu are nimic in comun cu prioritatile bacauanilor. Cunosc zona despre care vorbiti, in Parcul Cancicov, pentru ca si in trecut am mers cu presa acolo. Erau niste tei cu coroana taiata in mijlocul verii ca sa se usuce", a semnalat liderul PER Bacau.
Sefa de la spatii verzi nu a fost intrebata
Simptomatic pentru modul in care au actionat sefii municipalitatii in acest caz este faptul ca sefa Directiei Servicii Publice – Viorica Marcu – in subordinea careia se afla spatiile verzi din Bacau, nu a fost chestionata cu privire la oportunitatea efectuarii concesiunii din Parcul Cancicov. Aceasta a declarat ca nu poate emite opinii vizavi de un caz de concesionare pe care nu-l cunoaste.
"Nu pot sa comentez ca eu chiar nu am cunostinta. Daca s-a concesionat sau nu s-a concesionat, dati-mi voie sa nu comentez atata timp cat n-am cunostinta despre acest caz. Nu pun la indoiala afirmatiile dumneavoastra, ca ar fi neadevarata, dar eu n-am cunostinta daca s-a concesionat sau nu", a declarat Marcu. Ea a adaugat ca ar fi fost normal sa fie intrebata, in calitate de administrator al spatiilor verzi din municipiu, cu privire la concesiunea din Parcul Cancicov. "Poate ar fi trebuit sa fiu intrebata cand concesionezi o suprafata din parc. Concesionarile nu tin insa de activitatea pe care o coordonez eu. Tin de patrimoniu. Eu in parc fac intretinere ca si spatiu verde. Ce bucati se alipesc sau se desprind din patrimoniu, tine de directia de patrimoniu si de serviciul concesionari", a mai spus Marcu.
Primaria spune ca n-a dat spatiu verde
Pozitia oficiala a municipalitatii este fara echivoc. Potrivit secretarului municipiului, Ovidiu Popovici, terenul instrainat pe 25 de ani de Primarie nu ar fi fost spatiu verde. Juristul a declarat, de asemenea, ca legislatia in vigoare permitea municipalitatii o astfel de concesionare directa.
"Din punctul meu de vedere era vorba de o extindere. Legea prevede ca daca esti proprietar pe o suprafata de constructii si vrei s-o extinzi ai dreptul la concesionare directa. Legea nu prevede, nu distinge de fapt, o limita a extinderii. Nu spune ca poti sa te extinzi un metru sau doi metri. Este o modalitate pe care legiuitorul o creeaza pentru proprietarii de constructii", a precizat el. Popovici a adaugat ca nu este vorba de o instrainare a terenului, ci un drept de folosinta a suprafetei. Asta, in conditiile in care concesionarea se intinde pe 25 de ani, iar societatea concesionara – Parc Grup – a construit deja o cale de acces betonata in locul spatiului verde.
"Nu e nicio instrainare, sa facem o distinctie foarte clara. E un drept de folosinta, asta inseamna concesiunea. Nu s-a instrainat nicio suprafata de teren. S-a concesionat. E o chestie sinonima cu inchirierea si egala cu dreptul de folosinta. Nu mai era verde demult acel spatiu. Nici in documentatia de urbanism, nici la fata locului nu mai era spatiu verde", a declarat Popovici.
Consilierii locali nu prea stiu ce au votat
Alesii locali sunt in dubii cu privire la concesionarea celor aproape 200 de metri patrati din Parcul Cancicov. George Bogatu (PSD), seful comisiei de urbanism si amenajare a teritoriului din cadrul CL Bacau, a declarat – intr-o prima faza – pentru cotidianul Desteptarea ca cererea de concesionare formulata de Grup Parc SRL ar fi fost respinsa. Bogatu a dezvaluit ca alesii au mers la fata locului pentru a verifica situatia spatiului verde pe "teren".
"Nu s-a aprobat, a cerut el acolo, dar nu s-a aprobat. Eu stiu ca a fost la comisie acolo si n-a trecut. Poate o fi vorba de alt teren. Am fost la fata locului noi atunci, si eu stiu ca comisia nu i-a dat. Cand am fost cu comisia la fata locului, am fost cu totii, inclusiv cu doamna Marcu (n.r. – Viorica Marcu), stiu ca a ramas sa analizam, dar de acolo nu mai stiu nimic. A venit inclusiv doamna Marcu, s-a luat in discutie si spatiul verde de acolo", a afirmat social-democratul. Bogatu a revenit, ulterior, asupra declaratiilor precizand ca si-a amintit de concesionarea celor 200 de metri patrati. "Atata timp cat se distruge spatiul verde nu e normal. Trebuie analizata bine situatia. Pe de alta parte, e normal sa existe si o cale de acces catre restaurant", a afirmat el.
Prefectura se pregateste sa conteste legalitatea HCL nr. 146
Conducerea Prefecturii Bacau a declarat ca nu priveste cu ochi buni distrugerea spatiului verde din municipiul Bacau. Constantin Scripat, prefectul judetului, a atras atentia ca institutia pe care o conduce va contesta in instanta de contencios-administrativ legalitatea HCL nr. 146/2011.
"La ora cand discutam avem dosarul format si toate premisele pentru contestarea in contencios a respectivei hotarari. Aceasta concesionare este, de fapt, un exemplu vizavi de cum actioneaza administratia locala care una spune in public si in realitate face altceva. Noi nu avem spatiu verde in municipiul Bacau, dar il facem cadou altora. Masina de vot din CL functioneaza si va trebui sa fim foarte atenti", a declarat prefectul. El a afirmat ca este nemultumit de prestatia mai multor consilieri locali care aproape ca nici nu cunosc proiectele pe care le voteaza cu foarte mare lejeritate. Prefectul s-a declarat nemultumit inclusiv de o partea a institutiilor deconcentrate pe care le are in subordine.
"Nu stiu ce a facut Garda de Mediu sau cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii. Nu au verificat deloc acea lucrare. Eu nu am primit nicio informare", a recunoscut Scripat.
Redeventa, "spaga" miresei la o nunta
Valoarea redeventei pe care o suporta, anual, societatea Grup Parc SRL este de aproximativ 14.000 lei. Suma este extrem de mica, daca ne gandim ca doar la o nunta organizata la restaurantul aflat in proprietatea firmei se vehiculeaza sume cu mult mai mari. In replica, reprezentantii societatii spun ca suma virata anual catre bugetul local – in contul concesionarii – este piperata.
Actiunea in instanta a Prefecturii va duce la suspendarea de drept a HCL nr. 146/2011, insa spatiul verde primit in "dar" de Grup Parc nu mai poate fi returnat patrimoniului public pentru ca el nu mai exista. Locul ierbii a fost luat de o alee din pavele ornamentale.
Lucian Bogdanel
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.