9 ianuarie 2025

South Stream, Rusia si Europa

Cum s-a aflat deja, Rusia a anuntat ca a pus cruce proiectului South Stream, care ar fi trebuit sa alimenteze Europa cu gaze, ocolind Ucraina. Presedintele Putin a anuntat ca nu poate continua acest proiect câta vreme Europa se impotriveste.

Conducta de gaze ar fi trebuit sa subtraverseze Marea Neagra si, apoi, prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria, sa ajunga in vestul Europei.



Inca de la inceput, UE a fost impotriva acestui proiect, desi ar fi rezolvat o mare problema energetica, mai ales in contextul in care energia nucleara este tot mai contestata, iar tranzitul Ucrainei incepe sa devina o problema.

Mai interesant este ca Bulgaria s-a impotrivit foarte mult, la presiunile UE, desi conducta ar fi adus, pe de o parte bani la buget din taxele de tranzit si, pe de alta parte, ar fi rezolvat problema energetica a tarii.

Nu trebuie uitat nici ca Germania si-a rezolvat problema, prin constructia gazoductului North Stream, care ocoleste Ucraina.

Sa mai adaugam in context si faptul ca previziunile pentru gazele de sist incep sa se spulbere in Europa; practic, intentia SUA de a inlocui gazul rusesc cu cel extras de companiile americane se spulbera.

De ce a ales UE sa-si saboteze, aparent, aprovizionarea cu energie? Un posibil raspuns ar fi ca, astfel, incearca sa forteze Rusia sa foloseasca doar conducta Drujba (Prietenia) care traverseaza Ucraina si, astfel, sa dea Kievului o anumita putere de negociere in relatia cu Moscova.

Chiar daca Rusia a anuntat ca se va reorienta catre Asia, tot are nevoie de clienti europeni, pentru ca, daca ar depinde numai de livrarile catre China, Beijingul ar putea forta scaderi de preturi. Din acest motiv, s-a anuntat, marti, ca Rusia a incheiat un contract cu Turcia, care va primi si o reducere de sase procente la pretul gazului.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img