19 septembrie 2024
ActualitateSOS Satele Copiilor a lansat proiectul ”AS: Apt de Start, gata de...

SOS Satele Copiilor a lansat proiectul ”AS: Apt de Start, gata de Scoală!”

Luni, 09.09.2024, SOS Satele Copiilor – Sucursala Județeană Bacău, a lansat proiectul ”AS: Apt de Start, gata de Scoală!”, proiect cofinanțat de Consiliul Județean Bacău, prin Programul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu pentru anul 2024 conform Legii nr. 350/2005, al cărui scop este cel de a contribui la pregătirea copiilor, din medii  sociale vulnerabile, la o mai bună integrare școlară, în parteneriat cu părinții lor, dar și profesioniști, părinți sociali, asistenți maternali profesioniști, consilieri școlari și cadre didactice.

SOS Serviciul de  Asistență Comunitară Bacău, SOS Centrul de Zi Hemeiuș, SOS Apartamente de tip familial Bacău, SOS Asistență Maternală Bacău, SOS Comunitatea de Tineri Bacău, sunt serviciile noastre, care, timp de două luni, vor aduce în prim plan, tema pregătirii integrate a copiilor, pentru participare școlară.



Stilul de viață, relația părinților cu școala, diminuarea bullyng-ului în mediul școlar, dar și  stimularea literației, constituie obiectivele activităților care se vor derula în cadrul proiectului, activitățile desfășurate fiind următoarele:

  • Evaluarea nevoilor corelate frecventării școlii și acordarea de sprijin : rechizite, îmbrăcăminte pentru un număr de 90 copii, din comunele Berești – Bistrița, Racova, Gîrleni, Hemeiuș
  • Evaluarea nevoilor referitoare la relația copilului cu școala – cadre dicatice, grup de covârstnici, perfomanță școlară : planuri de sprijin pentru optimizarea integrării școlare pentru un număr de 100 copii, din medii sociale vulnerabile, din comunele Berești – Bistrița, Racova, Gîrleni, Hemeiuș, dar și aflați cu măsură de protecție specială la SOS Asistență Maternală Bacău, SOS Apartamente de tip familial Bacău, SOS Comunitatea de Tineri Bacău
  • Grupuri de dezvoltare personală pentru 15 copii, participanți la proiect, în cadrul programului comportamente de protectie, de răspuns la contexte de bullying
  • Grup de formare profesioniști din mediul școlar, cadre didactice sau consilieri școlari – programul comportamente de protecție

Programul comportamente de protecție are obiectivul de a-i învața pe copii că au dreptul să se simtă permanent în siguranță. Acesta se axează pe abilități legate de siguranță care sunt prezentate copiilor într-o manieră ludică și amuzantă, fără a le induce teamă. Violența între copii (și tineri) are loc peste tot iar factorii din mediul mai amplu în care aceștia trăiesc, pot accentua riscul ca aceștia să fie afectați, indiferent dacă din postura de țintă, inițiator sau martor al violenței. Această abordare se axează și pe capacitarea practicienilor din domeniul îngrijirii copiilor și tinerilor să reacționeze în mod corespunzător.(https://www.sos-satelecopiilor.ro/wp-content/uploads/2022/11/Ghid-de-practica.pdf)

  • Consiliere și grupuri de educație parentală pentru părinții participanți în cadrul proiectului
  • Grupuri de formare profesională continuă și supervizare pentru asistenții maternali profesioniști si părinții sociali participanți la proiect
  • Grupuri de optimizare a literatie copiilor din cadrul proiectului, prin activitîți de educație nonformală: gramatică, literatură, limba engleză, artă dramatică.

Evenimentul de lansare a proiectului s-a bucurat de prezența și participarea reprezentanților Consiliului Județean Bacău, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, consilieri școlari și a oferit copiilor, părinților, profesioniștilor, oportunitatea de a reflecta asupra factorilor motivaționali și de suport care pot contribui la definirea traseului educațional și profesional, al copiilor.

Totodată, 5 Ateliere de story telling au adus în fața grupurilor 5 povești de reușită personală – profesoara de matematică, muncitor calificat, studentă, sportiv de performanță, elevă de nota 10, exemple a unor parcursuri inspiraționale.

”Curaj”, ”Ambiție”, ”Susținere”, ”Motivație”, ”Perseverență”, ”Acceptare”, ”Recunoștință”, ”Responsabilitate” sunt unele dintre cuvintele cheie, pe care, participanții la eveniment le-au așezat la baza educației copiilor noștri, într-un demers menit, astfel, punctării Zilei Internaționale a Alfabetizării.

Proiectul ”AS: Apt de Start, gata de școală” este implementat de către Asociația SOS Satele Copiilor și cofinanțat de Consiliul Județean Bacău prin Programul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu pentru anul 2024, conform Legii nr. 350/2025.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img