8 ianuarie 2025

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, în vizită de lucru în Bacău

La ora 9.00 fix, astăzi dimineață, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a ajuns în Bacău și s-a oprit, mai întâi, în Spitalul Județean de Urgență, pentru a efectua o scurtă vizită, de numai o oră, la șantierul Spitalului Municipal și la Compartimentul de Radioterapie. A fost însoțită de Dragoș Benea, senator de Bacău, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, subprefect, primarul Cosmin Necula, Adrian Popa, managerul spitalului și dr. Raluca Ioana Dinu, directorul medical.

„Sunt pentru a doua oară, aici, în Bacău. Prima oară am fost în calitate de manager al spitalului din Baia Mare, dar și ca bun colaborator al domnului manager Adrian Popa. Acum, am venit din două motive la Bacău – primul, este evident, am venit aici, chiar în Spitalul Județean, pentru a vedea care sunt nevoile spitalului și cu ce poate să îl sprijine Ministerul Sănătății, iar al doilea motiv, pentru a organiza un atelier de lucru împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, având în vedere multele cazuri de rujeolă din zona de est a țării, pentru a ne implica mai mult în prevenție, în găsirea unor soluții, inclusiv în implicarea directă privind vaccinarea”, a declarat Sorina Pintea.




Prima oprire: șantierul Spitalului Municipal Bacău

Vizita Ministrului Pintea în Spitalul Județean vine și în contextul în care, așa cum a prezentat Deșteptarea, primarul Bacăului și conducerea unității spitalicești au avut o întâlnire la București, pentru definitivarea procedurilor privind finalizarea șantierului Spitalului Municipal, care va forma, alături de Spitalul Județean, un complex spitalicesc ce se va numi Spitalul de Urgență „Sf. Maria”, deci, practic, o unitate integrată și completă, pe un nou proiect al actualei administrații locale și județene.

„Acum am aflat și sunt foarte surprinsă, că pentru acest spital municipal s-a achiziționat deja și aparatură medicală încă din 2007, de când a început construcția clădirii. Ceea ce nu înțeleg. A avut cineva vreun interes? E strigător la cer! Mi se pare că este o ofensă adusă pacienților din întreg sistemul. Se știe ca aparatele medicale se uzează moral foarte repede. Eu cred că trebuie deja cumpărată altă aparatură modernă, iar cea care există deja, și stă în cutii, am înțeles, să se redistribuie spre spitalele mai mici din țară. Eu nu văd ca în Bacău, acum, în 2018, să utilizați un ecograf din 2007, de exemplu. Nu văd cum această aparatură mai poate fi utilizată cu succes într-un spital de mărimea acestui spital județean din Bacău, care deservește anual 600.000 de pacienți, de aici și din județele limitrofe. Sunt unele aparate care, așa cum prevede legea, nici nu pot intra în contract cu Casa de Sănătate astfel încât spitalul să primească și bani pe acel serviciu medical, pentru că aparatele au o vechime mai mare de cinci ani. Este o risipă inadmisibilă. Nu am știut de acest lucru. Dar, ca primă impresie… sunt de părere că lucrurile merg foarte bine aici, la Bacău, în zona medicală”, a mai spus Ministrul Sănătății.

A doua oprire: Compartimentul de Radioterapie

Și pentru Compartimentul de Radioterapie veștile primite de la ministrul Sorina Pintea sunt foarte bune. Ministerul Sănătății va acorda sprijin pentru achiziționarea a încă unui nou accelerator de particule pentru efectuarea procedurilor de radioterapie, astfel încât să nu existe sincope în funcționare, iar odată început un tratament, acesta să poată fi dus până la capăt.

„Ca un pacient să fie tratat eficient este nevoie de două aparate de radioterapie, astfel încât dacă unul se defectează sau are nevoie de vreo revizie, pacientul să beneficieze de continuitate în tratament. Este o opinie pe care o sustin și cu siguranță, dacă vom începe achiziția prin Banca Mondială de astfel de aparate, a acceleratoarelor de particule, categoric primordial vom da aceste aparate acolo unde mai există și unde este posibilitatea ca acesta să fie instalat repede. Deja, aici, în Spitalul Județean Bacău este un nou spațiu asigurat, unde funcționează un simulator”, a mai precizat Ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

S-a vorbit și despre asigurarea condițiilor de spitalizare continuă în acest compartiment, absolut necesare pentru pacienții care vin din alte județe ale țării (Neamț, Vrancea etc).
Radioterapia a fost prezentată de dr. George Mihăilă, medic șef, care a precizat că în mai puțin de un an de la darea în folosință a acestui aparat de radioterapie (primul pacient care a beneficiat de aceste ședințe de tratament a fost înregistrat anul trecut, în luna iulie, n.r.), s-a ajuns acum la 30 de pacienți pe zi. Investiția în Compartimentul de Radioterapie a SJU Bacău se ridică la 6 milioane de euro și a avut drept scop modernizarea, amenajarea și dotarea cu aparatură de ultimă generație pentru tratamentul bolnavilor de cancer. Banii au fost alocați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții. Contractul de lucrări a fost semnat în 2015, în 2016 s-a finalizat lucrarea și anul trecut a început funcționarea. Compatimentul de Radioterapie este dotat cu un accelerator liniar de particule, cel mai modern din țară, prin care se pot realiza circa 15.000 de ședințe pe an, pentru pacienții diagnosticați cu afecțiuni oncologice, dar și un computer de plan tratament. Din suma totală a investiției, 60% reprezintă valoarea aparatelor.

Ministrul Sănătății: „Bacăul a luat-o înainte”

După ce a vizitat Spitalul Județean de Urgență, ministrul Sorina Pintea a participat la o întâlnire cu primarii de municipii și orașe, managerii spitalelor din județ, ai CJAS, senatorii PSD, reprezentanții Consiliului Județean (CJ) și ai Prefecturii Bacău.
A fost discuție tehnică, care a vizat problemele spitalelor băcăuane, după cum a precizat Sorina Pintea în conferința de presă care a urmat.
În debutul întâlnirii cu ziariștii, senatorul Dragoș Benea, președinte al CJ în perioada 2004-2016, a mărturist: „Mi-aș fi dorit ca vizita doamnei ministru să aibă loc la semnarea contractului de execuție pentru modernizarea corpului vechi al SJU Bacău, pentru care procedura de achiziție a început”
O întâlnire de lucru organizată la Sl. Moldova a adus-o mai repede în județ pe Sorina Pintea, care s-a „autoinvitat” în Bacău.

La un pas de avizul Ministerului…

Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, a descris situația Spitalului Municipal, un proiect început în 2007 de fosta administrație și, deocamdată, neterminat.

„Pentru mine ar fi fost mult mai simplu, după ce am recuperat spitalul, să continui proiectul fără să mă gândesc la interesul cetățenilor, iar astăzi ar fi fost aproape finalizat. Pentru mine ar fi fost benefic din punct de vedere electoral. În momentul în care am ajuns primar nu am mai gândit ca un politician, m-am gândit la interesul cetățeanului”, a declarat Cosmin Necula.

Concret, municipalitatea s-a asociat cu CJ Bacău pentru a realiza o structură în cadrul căreia secțiie SJU și ale Spitalului Municipal să fie complementare, în loc să se suprapună. A fost un drum lung, care a presupus studii, proiecte, avize. „De aici încolo, suntem cu dosarul pe masa doamnei ministru și sper ca după îndeplinirea condițiilor să scoatem lucrarea la licitație”, a afirmat Cosmin Necula.
În același ton optimist, Sorin Brașoveanu a vorbit despre asocierea care a permis realizarea holdingului și despre faptul că Sănătatea a fost și este o prioritate pentru CJ Bacău.
„Mă bucur că, iată, astăzi avem acea abordare integrată dorită de Dragoș Benea, în perioada în care era președintele CJ Bacău”, a declarat Sorin Brașoveanu.

Finanțare pentru Spitalul Buhuși

„Mi-a plăcut la Bacău și îmi place ceea ce se întâmplă aici, în sistemul de sănătate”, au fost primele cuvinte ale ministrului Sorina Pintea.
Ministerul Sănătății este instituția care va da avizul pentru Spitalul de Urgență „Sf. Maria”, iar asta se va întâmpla foarte curând, a spus Sorina Pintea.
Marți, reprezentanții SJU Bacău vor fi la București pentru o nouă întâlnire și tot săptămâna viitoare Ministerul va promova o hotărâre de guvern prin care va fi desființat Spitalul Municipal și va fi aprobată noua structură medicală. Unele secții vor fi relocate – Cardiologie, Neurologie etc. – altele mărite, cum ar fi Urologia, dar vor exista și secții noi: Hematologia și Cardiologia intervențională.
Ministrul a mai spus și că Spitalul Buhuși trebuie ajutat cu un milion de lei pe zona de radiologie „pentru că acolo se fac eforturi, dar partea de aparatură e deficitară.”

Radioterapia, un obiectiv extraordinar!

Dragoș Benea i-a mulțumit ministrului Sănătății pentru sprijin, apoi a explicat cât rău a făcut lupta politică acestui proiect, care putea fi mult mai departe. „Nu mă interesează să inaugurez acest spital înaintea alegerilor, ci să-l inaugurez cât mai repede, dar într-un mod cinstit și corect în raport cu pacientul și cu cetățeanul”, a mai spus Dragoș Benea.
Pentru că a venit vorba despre politică, Sorina Pintea a declarat că nu știa despre strângerea de semnături împotriva primarului Cosmin Necula și a insistat că Sănătatea nu trebuie abordată politic. „Am vizitat, azi, Secția de Radioterapie. Noi avem cinci centre realizate prin Banca Mondială, dar Bacăul a luat-o înainte. Este extraordinar ce s-a întâmplat aici”, a spus ministrul Sănătății.
„Asta e, pe unii i-a trimis electoratul să strângă semnături, pe alții să realizeze obiective”, a precizat Dragoș Benea, cu amărăciune.
În final, s-a discutat și despre Legea Vaccinării, importanța campaniilor de imunizare și revendicările Sanitas.
Sâmbătă și duminică, Sorina Pintea va fi prezentă în orașul Slănic Moldova, unde este programată o întâlnire de lucru pe tema campaniilor de vaccinare ROR (pentru rubeolă, oreion, rujeolă).
Vor participa reprezentanții UNICEF și specialiștii a zece Direcții de Sănătate: șapte din zona de est, în care rata de vaccinare e foarte scăzută, și trei din vest – Alba, Bistrița și Maramureș -, care sunt exemple de bună practică, fiind invitate tocmai pentru a împărtăși din experiența lor.

Roxana Neagu
Silvia Pătrășcanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img