20 ianuarie 2025

Sondaje și statistici

Alecsandri culege Miorița la Soveja, dar la Cașin este considerată a fi „Obârșia Mioriței”. Soveja și Cașin sunt două din locurile în care păstorii veniți din Transilvania înlocuiesc păstorii locali și, în același timp, între Soveja și Cașin sunt, ne spune Nicolae Iorga, rivalități mari soldate cu bătăi aprige prin secolul XVIII. Dacă Miorița nu este despre furtul oilor și nunta cosmică, ci despre altceva? Dacă Miorița este mitul fondator pentru această relocare de populație (destul de comună în epocă) și despre modul în care noii veniți încearcă să alunge vechea populație din zonă?

Zice presa că ultimul Eurobarometru, publicat înainte de apariția scandalului Bâstroe, arată că românii sunt europenii care se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei de UE. 25% dintre români dezaprobă furnizarea de ajutor umanitar ucrainenilor afectați de război, cel mai mare procent din întreaga UE.  24% dintre români dezaprobă primirea în UE a refugiaților de război (ne întrece Cehia 26%). 35% dintre români dezaprobă oferirea de sprijin financiar Ucrainei (Slovacia, Bulgaria și Cehia sunt înaintea noastră). 25% dintre români dezaprobă sancțiunile UE împotriva asupra Rusiei (Slovenia, Ungaria, Grecia, Cipru, Slovacia și Bulgaria au rate mai mari). 36% dintre români dezaprobă finanțarea de către UE a cumpărării de armament pentru Ucraina (nouă țări membre UE au rate de dezaprobare mai mari).



O nouă trecere feroviară a frontierei între Ucraina și România în Maramureș. Primul tren ucrainean care a trecut prin punctul de control a rămas blocat din cauza firelor de telefonie, iar feroviarii au trebuit să le ridice cu o prăjină…

Premierul ceh a declarat că Republica Cehă a furnizat Ucrainei 89 de tancuri, 226 de vehicule de luptă de infanterie, 38 de obuziere, șase sisteme de apărare aeriană, patru elicoptere și muniție.

Veste bună: Ro-Alert ne va avertiza în caz că vin peste noi rachete. Partea nasoală e că s-ar putea ca avertismentul să vină după…

Eurostat a publicat datele cu privire la mortalitatea excesivă în luna decembrie 2022. Mortalitate excesivă însemna decesele care depășesc media anilor 2016-2019. În cazul Germaniei, acest indicator depășește 37%, pentru Austria procentul deceselor este mai mare de 27% decât media, Franța, Norvegia, Finlanda, Cehia înregistreaza depășiri de 20-25% În acest timp, România și Bulgaria au cea mai mică rată – 6% Dacă o să întrebați de ce, „sursele oficiale” or să vă spună că din cauza încălzirii globale sau or să dea vina pe așa-zisul sindrom al morții subite la adulți. Dacă va puneți mintea la contribuție, o să vă dați seama foarte ușor de ce Europa Occidentală se confruntă cu un număr atât de mare de decese inexplicabile DUPĂ „pandemie”.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img