7 septembrie 2024

Sondaj: 75% dintre moldoveni consideră că PAS este corupt, iar 60% nu o mai vor pe Maia Sandu la al doilea mandat prezidențial

Un recent sondaj realizat de IMAS – Cercetare și Strategii SRL pentru Independent News (România) a relevat opinii critice ale cetățenilor din Republica Moldova privind guvernarea actuală și situația geopolitică din regiune.

Corupția și responsabilitatea politică

Conform sondajului, 75% dintre respondenți cred că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, este corupt. În același timp, 71% consideră că președintele Maia Sandu este direct responsabilă pentru conducerea PAS, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a încrederii în ea. Drept urmare, 60% dintre cei intervievați sunt de părere că Maia Sandu nu ar trebui să candideze pentru un al doilea mandat prezidențial.

Războiul din Ucraina și atitudinile față de Rusia și Ucraina

În ceea ce privește conflictul din Ucraina, 55% dintre respondenți sunt de acord că războiul ar trebui să înceteze și că Rusia ar trebui să păstreze toate teritoriile pe care le controlează în prezent. Pe de altă parte, 41% susțin ideea că Ucraina ar trebui să lupte până la victorie, deși 59% cred că comunitatea internațională nu ar trebui să crească proviziile militare pentru Kiev.

Sentimentele față de Rusia și Ucraina

În mod interesant, 54% dintre moldoveni au sentimente pozitive față de ambele țări, atât Rusia cât și Ucraina, evidențiind o perspectivă nuanțată asupra conflictului și relațiilor internaționale.

Reforma justiției și percepția publică

Sondajul a evidențiat și percepțiile cetățenilor asupra reformei justiției. Mai puțin de un sfert dintre respondenți au observat o îmbunătățire a justiției, în timp ce o treime consideră că situația s-a deteriorat, iar cealaltă treime nu observă nicio schimbare. Peste jumătate din respondenți cred că Maia Sandu este direct responsabilă pentru rezultatele reformei justiției. Numărul celor care consideră că justiția este sub control politic a atins un nou maxim, cu 69% dintre respondenți susținând această opinie, în creștere cu 8 puncte procentuale față de perioada în care a început reforma.

Metodologia sondajului

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1093 de respondenți, cu vârste de 18 ani și peste, între 8 și 21 iulie 2024. Eșantionul a fost stratificat, probabilist și tri-stadial, fiind reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, excluzând Transnistria. Eroarea maximă de eșantionare este de ±3.0%.

Aceste rezultate reflectă o nemulțumire crescândă în rândul cetățenilor moldoveni față de guvernarea actuală și provocările pe care le întâmpină țara în contextul geopolitic actual.



spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri