25 decembrie 2024

Somerii nu sunt interesati de locurile de munca existente

Le place sa traiasca in saracie

De luni de zile oferta de locuri de munca este neschimbata. Saptamâna trecuta numai doua posturi ofertate au fost ocupate. De la o luna la alta ramân libere aceleasi peste 170 de locuri in diverse meserii, desi numarul somerilor trece de 16.500 persoane. Situatia este surprinzatoare, mai ales ca doar o treime dintre someri beneficiaza de indemnizatie.



De cel putin trei ani, aproape fiecare dintre noi resimte repercusiunile crizei financiare si, totusi, surprinzator, cei care nu au o slujba nu valorifica posibilitatea care li se ofera de a lucra si a câstiga astfel un ban. O dovedeste faptul ca de luni de zile (in unele cazuri de ani in sir) ramân neocupate chiar locuri de munca destul de tentante. Paradoxal, desi oferta de posturi vacante aflate in evidenta Agentiei Locale pentru Ocuparea Fortei de Munca este de foarte multa vreme extrem de redusa, ea se mentine in continuare la acelasi numar de joburi si in aceleasi meserii, pentru care altadata concurenta din partea somerilor era destul de mare.

Si in constructii este criza de forta de munca

Fata de saptamâna trecuta oferta a crescut cu numai un loc de munca. Astfel, in prezent sunt disponibile 171 posturi. Din cele 170 de locuri existente anterior, doar unul de fochist si altul de vulcanizator au fost ocupate. In rest, oferta a ramas neschimbata si ca numar de posturi, si ca meserii. Chiar daca vremea s-a racit, firme de constructii continua sa caute un numar destul de mare de lucratori. In domeniul de activitate amintit sunt libere de peste doua luni 11 locuri de dulgher, 4-faiantar, 7-fierar betonist, 2-izolator termic, 1-inginer constructor, 2-muncitor necalificat, 2-rigipsar, 6-zidar si 6-zugrav. In sfera serviciilor se gasesc 2 posturi de agent vânzari, 2-brutar, 2-cofetar, 1-coafor, 2-controlor bilete, 1-frizer, 2-manipulant marfuri, 15-operator vânzari prin telefon, 2-ospatar, 4-patiser, 2-reprezentant vânzari, 1-sef restaurant, 1-sofer camion, 2-vânzator si 1-vulcanizator. In alte domenii sunt asteptati pentru a fi angajati 2 instalatori retele termice si sanitare, 5 lacatusi mecanici confectii metalice, 2 muncitori necalificati la ambalarea produselor, 2 operatori prelucrare mase plastice, 5 sudori, 8 tâmplari universali si 2 tapiteri. Dar ponderea in totalul ofertei de pe piata muncii continua sa o detina industria textila si cea de incaltaminte. Firme cu acest profil pun la dispozitia somerilor 35 de locuri de confectioner imbracaminte, 2-controlor calitate (CTC-ist), 6-filator, 1-mecanic industria confectiilor, 15-muncitor necalificat, in acelasi domeniu, 2-tricoter si 2-confectioner incaltaminte.

Indemnizatia, cât sa nu moara de foame

Situatia este cu atât mai ciudata cu cât indemnizatia de somaj nu este deloc de invidiat. Pentru marea majoritate a somerilor ajutorul financiar acordat pentru ca au contribuit la bugetul asigurarilor de somaj nu depaseste 500 lei. Potrivit Legii 76/2002, indemnizatia de somaj se calculeaza in functie de indicatorul social de referinta (ISR), care, pentru 2012, a fost stabilit la 500 lei, si de stagiul de cotizare (vechimea in munca). Pentru toti somerii se acorda 75 la suta din ISR, adica 375 lei, la care se adauga un procent din media salariilor de baza brute avute in ultimele 12 luni. Cota procentuala din media salariilor este diferentiata in functie de stagiul de cotizare la bugetul asigurarilor pentru somaj. Astfel, pentru un stagiu de cel putin 3 ani se calculeaza 3 la suta din media salariilor, la minimum 5 ani vechime-5 la suta, 10 ani-7 la suta iar de la 20 de ani in sus de cotizare, cota este de 10 la suta. Asadar, un somer care a lucrat 30 de ani si a avut in ultimele 12 luni un salariu de baza de 1.000 lei va beneficia de un ajutor de somaj de numai 475 lei. Dar un somer care a fost incadrat cu salariul minim pe economie (700 lei) ia o suma de bani si mai mica. Si dupa 40 de ani de munca el va primi un ajutor de numai 445 lei, daca a avut un salariu de 700 lei. Absolventii care nu si-au gasit un loc de munca primesc numai 250 lei (50 la suta din ISR). Conform aceleiasi legi, perioada de acordare a ajutorului este tot in functie de stagiul de cotizare. Cei care au lucrat cel putin un an vor lua indemnizatie timp de 6 luni, ca si absolventii. Somerii cu un stagiu de cotizare de minimum 5 ani vor primi 9 luni ajutor iar cei cu vechime in munca de cel putin 10 ani vor beneficia de indemnizatie o perioada de 12 luni.

Cei mai multi nu au niciun ajutor

Dar mare parte dintre someri nici nu beneficiaza de indemnizatia de somaj. Daca in anii anteriori, mai mult de jumatate dintre someri primeau ajutor de somaj, acum proportia acestora s-a redus la o treime. Dintre cei 12.687 someri inregistrati oficial in momentul de fata, numai 4.546 sunt indemnizati. Restul de 8.141 nu au niciun ajutor financiar, si, majoritatea dintre ei, nu pentru ca nu ar fi contribuit la bugetul asigurarilor de somaj. Ei au ramas fara indemnizatie, deoarece au epuizat perioada pentru care acest drept se plateste. Asadar, nu mai au niciun venit si nici nu pot cere ajutor social, pentru ca ar trebui sa dovedeasca faptul ca nu exista nicio posibilitate de a se angaja. Si, totusi, din ce traiesc? Singurul raspuns este acela ca lucreaza ocazional ori in mod constant, dar la “negru”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img