Agentii economici din judet nu par sa se sinchiseasca prea mult de presiunile pe care le fac asupra rau-platnicilor, de la inceputul anului, inspectorii fiscali. Cu alte cuvinte, contribuabilii continua sa inregistreze restante considerabile la bugetul consolidat al statului. O recenta situatie privind obligatiile contribuabililor la bugetul de stat intocmita si data publicitatii de finantistii bacauani releva faptul ca mii de agenti economici din judet datoreaza statului peste 264 milioane de lei noi ( 2.640 miliarde de lei vechi).
Raportarile finantistilor indica obligatii neonorate fata de bugetul de stat (de altfel, cel mai important ca valoare) de 147 milioane de lei, reprezentand 56 la suta din totalul datoriilor agentilor economici la buget consolidat al statului (format din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, cel al somajului si bugetul sanatatii n.r.). Cert este faptul ca 21 mari contribuabili au de achitat bugetului de stat 42 milioane de lei RON, in vreme ce datoriile micilor contribuabili fata de acest fond se ridica la peste 105 milioane de lei RON. Asadar, pe bugete, restantele sunt mai mari la bugetul de stat, urmate de obligatiile fata de bugetul asigurarilor sociale de stat (1.066 agenti economici figureaza cu 84 milioane de lei noi RON), fata de bugetul asanatatiia (970 restantieri au un total de peste 25 milioane de lei RON) si fata de bugetul de somaj (864 debitori au restante de 8 milioane de lei noi).
Marii contribuabili ar
trebui sa vina cu agrosula
Daca ar fi sa luam de bune raportarile Fiscului, fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2004, cand obligatiile restante la bugetul general consolidat erau de 1.188,t2 milioane de lei noi (11.882 miliarde lei vechi), incasarile pot fi considerate de-a dreptul spectaculoase. Numai ca, in calculele facute de finantisti anul trecut, erau luate in considerare si datoriile enorme pe care le inregistrau cele doua firme de pe platforma petrochimica Borzesti, respectiv Carom si Rafo. Despre rafinarie este inutil sa mai insistam, iar in privinta Carom se stie ca, potrivit prevederilor din Legea nr.161/2003, datele privind datoriile bugetare sunt exceptate de la publicarea pe site, antrucat uzina de cauciuc se afla sub procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, reglementata de Legea nr.64/1995. Prin urmare, aceste date nu apar in informatiile publice ale finantistilor. Comparativ cu obligatiile publicate la finele primului trimestru, restantele la bugetul general consolidat ale contribuabililor mari, mijlocii si mici au inregistrat, la data de 30 iunie 2005, o scadere cu 18 milioane lei RON. Retinem insa faptul ca scaderi ale acestor resatante sunt doar la bugetul de stat (unde au scazut cu 15 milioane lei RON) si la cel al asigurarilor sociale de stat (unde scaderea este de 5 milioane lei RON). Interesant este ca obligatiile la bugetul asigurarilor de somaj au ramas neschimbate, adica tot 8 milioane de lei RON (din care 4 milioane de lei RON reprezinta contributia angajatorului, iar 4 milioane, penalitatile de intarziere). In schimb, obligatiile la bugetul asigurarilor de sanatate au crescut cu 2 milioane lei RON. Ceea ce nu ar trebui sa le confere o pozitie confortabila nici contribuabililor, care risca sa le fie inchise afacerile, si nici finantistilor, care au de indeplinit un plan la incasari.
Unde sunt banii pentru asanatate”
Trebuie retinut faptul ca datoriile fata de bugetul de stat sunt reprezentate in principal de TVA (47 milioane de lei noi, in mare parte datorate de marii contribuabili), impozit pe profit (in valoare totala de 23 milioane de lei noi), impozit pe veniturile din salarii (cu un total de peste 6 milioane de lei) si alte impozite cu un total de aproape 9 milioane de lei noi. La aceste sume mai sunt adaugate si dobanzile si penalitatile de intarziere in valoare totala de peste 61 milioane de lei. La bugetul asigurarilor sociale de stat, contribuabilii restantieri au de platit aproape 84 milioane de lei noi, din care 36 milioane sunt contributile angajatorului, cinci milioane de lei noi reprezinta contributia angajatului si 2 milioane lei sunt contributia pentru pensia suplimentara. Au fost calculate si dobanzi de 41 milioane de lei. Nici despre bugetul de somaj nu se poate spune ca lucrurile sunt roz. Angajatorii au de dat aproape 4 milioane de lei noi, in vreme ce penalitatile se ridica la 4 milioane de lei. Cat priveste asanatatea”, aceasta are de primit de la angajatori peste 25 de milioane, vreo 11 milioane de la salariati, plus penalitatile de 9 milioane de lei noi.
Nimic nou pe frontul fiscal
Cam aceleasi firme despre care s-a tot scris in paginile Desteptarea ca sunt intr-un real impas figureaza in tabelul cu datornici in tocmit de Finante luna aceasta. Amintim in acest sens Petromec (cu aproximativ 1,9 milioane de lei RON), Elbac, impreuna cu firmele care s-au desprins din fostul CPL, (cu peste 3 milioane de lei noi), Foserco din Onesti, firmele care au rezultat dupa divizarea fostei Robinete Industriale, Perom etc.Scris de Florentin RADU
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.