8 noiembrie 2024

Someri de lux

Indemnizatie de somaj cât salariul mediu brut

Pentru ca au avut salarii de vis, câtiva someri nu duc grija zilei de mâine. Cea mai mare indemnizatie de somaj din judet este de 2.466 lei (net), cu 349 lei in plus fata de salariul mediu brut pe economie. Beneficiarul a avut un salariu de 20.000 lei. Majoritatea somerilor iau un ajutor care nu trece de 800 de lei. Unii, insa, primesc la plecarea din unitate salarii compensatorii de invidiat.



Dintre cei aproape 13.000 de someri din judetul Bacau, câtiva sunt de invidiat de catre angajatul de rând. Si aceasta deoarece ei beneficiaza de o indemnizatie de somaj care face cât trei salarii minime brute sau depaseste salariul mediu brut (2.117 lei) pe economie. In momentul de fata, in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau se afla trei someri de lux, pentru care asigurarea unui trai decent lor si familiei nu reprezinta o problema, chiar daca au ramas fara serviciu. Ei au avut sansa ca inainte de a fi concediati sa lucreze in domenii cu un nivel de salarizare ridicat si sa ocupe posturi foarte bine platite. Prin urmare, desi procentul din câstigul salarial utilizat la stabilirea cuantumului indemnizatiei de somaj este foarte mic, suma rezultata e cu mult peste nivelul ajutorului pe care il primesc marea majoritate a somerilor. Astfel, un fost director economic din domeniul comunicatiilor, cu o vechime in munca de peste 20 de ani, beneficiaza de o indemnizatie de somaj de 2.466 lei, ceea ce inseamna ca a avut un salariu de peste 20.000 lei. Un economist care a lucrat in investitiile financiare ia un ajutor de 2.091 lei iar un analist in investitii primeste 1.947 lei. In schimb, majoritatea somerilor iau un ajutor care se situeaza sub 800 lei, pentru ca au avut salarii modeste.

445 lei, dupa 40 de ani de munca

Pentru ca un somer sa primeasca o indemnizatie de 2.000 lei, el ar fi trebuit sa aiba timp de 12 luni inainte de disponibilizare un salariu de 16.250 lei! Potrivit Legii 76/2002, indemnizatia de somaj se calculeaza in functie de indicatorul social de referinta (ISR), care, pentru 2012, a fost stabilit la 500 lei, si de stagiul de cotizare (vechimea in munca). Pentru toti somerii se acorda 75 la suta din ISR, adica 375 lei, la care se adauga un procent din media salariilor de baza brute avute in ultimele 12 luni. Cota procentuala din media salariilor este diferentiata in functie de stagiul de cotizare la bugetul asigurarilor pentru somaj. Astfel, pentru un stagiu de cel putin 3 ani se calculeaza 3 la suta din media salariilor, la minimum 5 ani vechime-5 la suta, 10 ani-7 la suta iar de la 20 de ani in sus de cotizare, cota este de 10 la suta. Prin urmare, un somer care a lucrat 30 de ani si a avut in ultimele 12 luni un salariu de baza de 1.800 lei va beneficia de un ajutor de somaj de numai 555 lei. Dar un somer care a fost incadrat cu salariul minim pe economie (700 lei) ia o suma de bani si mai mica. Si dupa 40 de ani de munca el va primi un ajutor de numai 445 lei, daca a avut un salariu de 700 lei. Totusi, alti someri sunt si mai vitregiti. Absolventii care nu si-au gasit un loc de munca primesc numai 250 lei (50 la suta din ISR). Conform aceleiasi legi, perioada de acordare a ajutorului este tot in functie de stagiul de cotizare. Cei care au lucrat cel putin un an vor lua indemnizatie timp de 6 luni, ca si absolventii. Somerii cu un stagiu de cotizare de minimum 5 ani vor primi 9 luni ajutor iar cei cu vechime in munca de cel putin 10 ani vor beneficia de indemnizatie o perioada de 12 luni.

Unii iau, insa, si salarii compensatorii

Exista, insa, si alti actuali ori viitori someri pentru care pierderea locului de munca nu reprezinta asa o mare drama, cum este traita de majoritatea covârsitoare a celor disponibilizati. Angajatii concediati de la unele companii pleaca de la acestea cu unul sau mai multe salarii compensatorii. Compania Petrom, de exemplu, i-a comunicat Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau ca urmeaza ca spre finele anului sa disponibilizeze 55 de salariati din cei 20.427 existenti. Cei care vor fi concediati vor fi compensati cu mai multe salarii, conform prevederilor contractului colectiv de munca. Potrivit proiectului de concediere depus la ITM Bacau, cei care au pâna in 5 ani vechime in munca vor primi 21.114 lei. Angajatii care au intre 5 si 15 ani vechime vor lua 31.919 lei iar cei care au lucrat peste 15 ani vor beneficia de 40.365 lei, la plecarea din companie. In functie de vechime ei vor primi apoi si indemnizatie de somaj.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014