Datele privind șomajul în primul semestru din anul în curs arată o evoluție pozitivă a acestui fenomen. O demonstrează situația din fiecare lună, începând cu ianuarie 2023, prezentată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, din care rezultă că numărul șomerilor a fost într-o scădere continuă.
Astfel, dacă în ianuarie rata șomajului a fost de 2,90 șomeri la 100 persoane ocupate, la finele lunii iunie (ultima raportare a AJOFM) a coborât la 2,69. Față de iunie anul trecut, scăderea este și mai semnificativă, atunci înregistrându-se o rată a șomajului de 3,32 șomeri la 100 persoane ocupate.
Exprimat în cifre absolute, în iunie 2023 în evidența AJOFM erau înregistrați 4.982 șomeri care s-au înscris în baza de date a acestei instituții cu puțin timp înainte, pe când în aceeași lună din 2022 se aflau 6.163.
Trebuie să spunem, însă, că șomerii înregistrați relativ recent li se adaugă altora de lungă durată (aflați în evidență de ani de zile), care nu reușesc să se angajeze din cauza nivelului de pregătire extrem de scăzut. Din această categorie, în iunie 2022, făceau parte 5.017 persoane.
În aceeași lună din 2023, numărul acestora a crescut la 5.603. Revenind la șomerii înregistrați în ultima perioadă în evidența AJOFM Bacău, precizăm că majoritatea dintre ei provin din domeniile: prelucrări mecanice-industria de mașini și echipamente (lăcătuș mecanic-constructor montator de structuri metalice, electrician, strungar, mecanic întreținere și reparații, mecanic utilaje, sudor, tehnician mecanic, inginer mecanic); transport și reparații auto (tinichigiu, mecanic auto, șofer); comerț (vânzător, agent comercial, gestionar); prelucrare lemn (tâmplar, sortator produse); construcții (zidar, dulgher, zugrav, asfaltator, instalator); industria chimică (operator chimist, laborant chimist); agricultură, vânătoare și servicii anexe (mecanic agricol, muncitor necalificat în agricultură); industria alimentară, restaurant și alte servicii de alimentație (brutar, cofetar-patiser, bucătar, ajutor ospătar-chelner).
Dar sunt și șomeri calificați în alte meserii precum economist, contabil, asistent medical generalist, operator introducere, validare și prelucrare date și confecționer articole din piele și înlocuitori.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.