31 octombrie 2024
ActualitateEconomie Somajul bantuie si printre postasi

Somajul bantuie si printre postasi

Peste 600 de angajati vor pleca acasa pâna la sfârsitul lunii martie. Si in judetul Bacau vor fi concediati postasi. Totodata, in tara vor fi desfiintate peste 100 de oficii postale. Aceste masuri vin dupa ce din iunie anul trecut toti salariatii au stat lunar in concediu fara plata câte doua zile, iar in plus, in septembrie, in judetul Bacau au fost inchise trei agentii.

Restructurarea Companiei Nationale "Posta Româna" va fi continuata si anul acesta prin desfiintarea unui numar destul de mare de locuri de munca si a numeroase unitati. La ultima intâlnire din aceasta luna, Fondul Monetar International (FMI) i-a cerut Guvernului României sa faca noi disponibilizari. Astfel, pâna la sfârsitul lunii martie vor trebui concediati peste 600 de angajati. Totodata, pâna la finele lunii aprilie vor fi desfiintate 135 de oficii postale din tara, ceea ce inseamna ca din 5.835, existente in momentul de fata, vor ramâne 5.700. Aceasta restructurare nu va ocoli nici Oficiul Judetean de Posta Bacau. Conducerea unitatii judetene a primit deja notificare in acest sens. "Vor fi afectati si unii salariati ai nostri. Este vorba despre 13 dintre ei, care vor fi disponibilizati. Ei se aflau in somaj tehnic incepând cu luna septembrie 2011. In total au fost 20, dar sapte dintre ei au ocupat posturile care intre timp s-au vacantat", ne-a declarat Sorin Sova, directorul Oficiului Judetean de Posta Bacau. Dar exista si o veste buna, cel putin pentru populatia judetului Bacau, beneficiara a serviciilor postale. "Fata de situatia din septembrie, acum nu se va desfiinta niciun punct de lucru din judet", a mai spus directorul oficiului judetean.

Sacrificii dupa sacrificii



Inca din vara anului trecut, in cadrul Oficiului Judetean de Posta Bacau s-a trecut la masuri destul de dure, pe care le-au resimtit toti angajatii. Incepând cu luna iunie 2011 au fost trimisi in concediu fara plata fortat si, ca urmare, au primit salariul diminuat. In fiecare luna, prin rotatie, toti salariatii au fost obligati sa-si ia doua zile de concediu neplatit, pâna la 31 decembrie 2011. Angajatii au pierdut astfel intre 7 si 10 la suta din salariu, ceea ce a insemnat 70-150 lei lunar. Dupa aceasta masura a venit reorganizarea subunitatilor si agentiilor, in vederea eficientizarii activitatii lor. O perioada indelungata toate cele 162 de unitati, subunitati si agentii postale din judet au fost monitorizate pentru a se vedea care sunt rentabile. La finalul actiunii s-a ajuns la concluzia ca opt ghisee si trei agentii nu sunt eficiente. Ca atare, ghiseele au fost transformate in agentii iar cele trei agentii au fost desfiintate. Este vorba despre agentiile de la Poiana Sarata-Oituz, Lichitiseni-Vultureni si Chetreni-Motoseni. Dar locuitorii acestor sate au acces in continuare la serviciile postale. In schimb, au fost afectati mai multi salariati de la ghiseele si agentiile restructurate. La cele opt ghisee din 16 angajati au ramas opt, câte unul pe fiecare, iar de la cele trei agentii au fost trecuti in somaj tehnic toti. Prin urmare, incepând din septembrie ei au primit 75 la suta din salariul de incadrare. Si tot la inceputul toamnei a fost desfiintat si Oficiul Postal Rural Mecanizat Moinesti, unde erau 9 salariati. Din fericire, insa, pentru acestia au fost posturi vacante la oficiile postale din zona pentru care au putut sa opteze si pe care au fost redistribuiti. Activitatea oficiului din Moinesti a fost preluata de Oficiul Postal Rural Mecanizat Bacau.

Se cauta un investitor strategic

Oficiul Judetean de Posta Bacau are aproape 800 de salariati. In total, Compania Nationala "Posta Româna" are 35.000 de angajati. Ea a inregistrat pierderi de 29 milioane euro numai in anul 2010. Compania este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor care detine 75 la suta din actiuni, restul de 25 la suta fiind ale Fondului Proprietatea. In toamna anului trecut, statul si-a exprimat intentia de a-si reduce participatia la "Posta Româna" la 51 la suta din titluri si de a gasi un investitor strategic care sa preia cel putin 20 la suta din actiuni. Guvernul si FMI au convenit ca termenul in care autoritatile sa gaseasca un investitor strategic dispus sa preia cel putin 20 la suta din actiuni, in urma unei majorari a capitalului social al companiei, sa fie prelungit cu doua luni, adica pâna la sfârsitul lui iunie. Investitorul va avea dreptul sa-si puna in fruntea companiei echipa lui de management pentru cel putin 10 ani.
Elena Tintaru




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img