27 noiembrie 2024

Soluții pentru dezvoltarea turismului rural băcăuan: proiectul ,,Leader Gastro Tour”

La Pensiunea ,,Margo”, din imediata apropiere a vastului parc dendrologic din satul Lilieci, comuna Hemeiuș, a avut loc, între 24 – 25 iunie, seminarul organizat de către Grupul de Acțiune Locală (GAL) ,,Plaiurile Bistriței”, în cadrul proiectului ,,Leader Gastro Tour”, care se desfăşoară în parteneriat cu alte 4 GAL-uri din țară (GAL ,,Dealurile Târnavelor”, GAL ,,Oamenii Deltei”, GAL ,,Țara Oașului” și GAL ,,Sucevița-Putna”). Obiectivul principal al proiectului îl constituie identificarea de soluții viabile pentru dezvoltarea turismului rural gastronomic, punerea în valoare a produselor locale și crearea unei rute tematice în teritoriul GAL.

La eveniment au luat parte și au susținut comunicări, operatori și specialiști din domeniul turismului, autoritățile locale din comunele incluse în proiect, mass-media, printre aceștia numărându-se reprezentanți din cadrul Gal-urile participante, Patronatului Județean al Femeilor de Afaceri din IMM Bacău, Serviciului Public Județean pentru Promovarea și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, alți oameni de afaceri, întreprinzători locali.



În cadrul seminarului a fost realizat un prim studiu în vederea identificării produselor, serviciilor gastronomice reprezentative, a producătorilor și a posibilelor rute turistice gastronomice.

În urma finalizării acestuia s-a concluzionat că în teritoriul GAL „Plaiurile Bistriței” predomină ca produse tradiționale, plăcintele, drept pentru care, ruta gastronomică a fost denumită „Ulița Plăcintelor”. Ruta traversează GAL-ul băcăuan de la nord la sud, începând cu vestitele plăcinte poale-n brâu, produse de Mihalea Niță din comuna Racova, până la plăcinta cu mere sau plăcinta moldovenească cu nucă, magiun și mere ale Adinei Iftime și dnei Claudia, din comuna Hemeiuș.

,,Proiectul pe care îl derulăm oferă posibilitatea de a răspunde oportunităților privind dezvoltarea turismului cu un anumit specific, prin identificarea unor elemente gastronomice având ca argumente elemente culturale, istorice, etnice, ca și crearea unui scenariu de promovare a unui produs turistic agregat. Un produs bazat pe schimbul de experiență și bunele practici cu celelalte Gal-uri, care au avut deja inițiative în domeniul înființării de Puncte de Gastronomie Locală”, a declarat Angela Stoica, președintele GAL ,,Plaiurile Bistriței”.

La finalul întâlnirii, sâmbătă, 25 iunie, participanții au fost invitați în comuna Gârleni, la un ,,turnir gastronomic, pentru pofticioși și curioși”, în fapt un workshop cu degustare de produse tradiționale românești, dar nu obișnuite, ci produse și aduse de fermieri membri ai GAL „Țara Oașului”, GAL „Sucevița-Putna”, GAL „Oamenii Deltei” și GAL „Dealurile Târnavelor”.

Asociaţia GAL ,,Plaiurile Bistritei” este formată din șapte comune situate pe cursul inferior al râului Bistriţa, pornind din nordul judeţului Bacău, până la confluenţa cu râul Siret: Gârleni, Hemeiuș, Luizi-Călugăra, Măgura, Mărgineni, Racova și Sărata.

Romulus-Dan BUSNEA



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014