De mai bine de 20 de ani, de când s-a democratizat viata politica si sociala, dar si de când noile principii si norme (unele scrise, altele nescrise) ale tinerei democratii au inceput sa fie intelese si aplicate doar in functie de interese de grup sau singulare, in dauna interesului general, ziarul nostru a consemnat prin editoriale, anchete si reportaje diferitele abuzuri ale unor persoane si institutii publice, in dauna cetateanului.
S-a pus problema cine il apara pe individ in fata abuzurilor, in fata deciziilor care atenteaza la drepturile fundamentale ale omului, a incalcarii grosolane a vietii private. In orase, cele mai flagrante se inscriu in ceea ce numim politica urbanistica, construirea unor imobile, mai mici sau mai mari, cu diferite destinatii, fara consultarea locuitorilor afectati, in conformitate cu legislatia in vigoare. Peste tot se ridica case, blocuri, institutii publice, private, te trezesti peste zi sau noapte, cu un bloc turn la geam, cu o vila in intersectie, cu o alta in parc, pe spatiul verde etc.
Cine il apara, deci, pe cetatean? S-au definit, la modul teoretic, Constitutia, Justitia, Politia, Avocatul Poporului, Institutia Prefectului, presa, monitorizarea publica, ONG-urile, institutia protestului, cu diferitele lui forme. Cale lunga, dificila, costisitoare, ceea ce nu inseamna ca nu trebuie sa apelam la ele. Deja orasul este sufocat de cladiri kitsch, de automobile, circulatia a devenit imposibila, spatiul verde este distrus, omul nu mai are loc.Nimeni nu se mai intreaba ce va fi mâine, cum va fi peste 10-20-30 de ani.
La aceste abuzuri singura solutie este solidaritatea, constituirea de asociatii, uniuni de cetateni pe diferite teme, obiective, pe anumite comandamente sociale, de grup, cum sunt in Germania, Franta, Anglia, ca sa nu mai vorbesc de tarile nordice, unde adminmistratiile publice nu sufla, fara stiinta si aprobarea comunitatii. Primarul vine si pleaca, orasul, oamenii ramân, orasul este al lor, al copiilor si nepotilor.
Avem dreptul egal la lumina Soarelui, la aer, la aer curat, la spatiu verde, avem dreptul sa ne bucuram de viata, fara ingradiri si abuzuri administrative. Orice abuz trebuie sanctionat, imediat si legal. Solidaritatea este raspunsul comunitatii, simplu, civilizat, dar ferm.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.