Biroul de Informare Recrutare este tot mai cautat
Daca nu de mult, tinerii erau luati la armata cu arcanul, acum se bat sa prinda un post de militar. Cei mai multi, lipsitii de studii superioare, se multumesc si cu pozitia de soldat voluntar, numai sa fie prinsi in sistem. Candidatii sunt motivati atat de lipsa altor locuri de munca, cat si de avantajele pe care le au militarii.
Chiar daca armata nu mai este obligatorie, multi tineri aspira la un post de militar voluntar. Numai anul trecut, Biroul de Informare Recrutare a luat in evidenta 470 de candidati, cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani. Chiar si fetele aspira la o cariera militara, anul trecut, 15 reprezentante ale sexului frumos au imbracat haina militara. aPentru Colegiul Militar Liceal s-au inscris un numar de 78 de candidati, pentru invatamantul superior militar s-au inscris un numar de 130 candidati, pentru invatamantul postliceal militar au optat 72 de candidati, iar pentru soldati voluntari, in trei serii de recrutare s-au inscris 470 de candidati”, precizeaza mr. Ioan Tita, seful Biroului Recrutare Bacau. Desi in 2008 s-au scos destule posturi la concurs, numarul solicitarilor a fost mult mai mare. aNoi facem baza de date pentru toata tara nu numai pentru Bacau. In momentul in care sunt scoase posturi la concurs, ii contactam telefonic pe cei in scrisi in evidente si ii anuntam ca au sansa sa fie angajati”, mai spune mr. Tita.
Medicii militari decid
cine ajunge soldat voluntar
In mod normal, dupa luarea in evidenta, persoanele care vor sa devina militari voluntari ar trebui sa-si faca dosarul de angajare. Mai intai tinerii trebuie sa completeze fisa medicala. Aceasta in principiu va fi vizata de medicul de familie, dar esentiale sunt examinarile efectuate la Spitalul Militar din Focsani. Daca medicii militari considera persoana in cauza apta pentru a activa in cadrul armatei, aceasta va completa cererea de angajare. Daca nu, va trebui sa se gandeasca la un alt serviciu. aDupa ce dosarul este complet, noi il expediem la Centrul Zonal de Selectie si Orientare de la Cimpulung Moldovenesc. Aici, viitorii soldati voluntari trec prin doua module: testare psihologica si pregatire fizica. Apoi ajung la o comisie de evaluare”, precizeaza seful Biroului de Recrutare Bacau. Tinerii care nu au indeplinit stagiul militar si care au trecut de probele preliminare vor urma un modul de instruire individuala. aIn aceasta perioada ei sunt platiti cu jumatate din solda, pe langa faptul ca vor avea gratuite masa si cazarea. La sfarsitul perioadei de pregatire se va semna un prim contract cu durata de 4 ani. La expirarea acestuia, se mai pot incheia noi contracte cu durata de la 2 la 3 ani, pana la implinirea varstei de 40 de ani”, mai spune mr. Tita. Soldatii si gradatii voluntari au dreptul sa urmeze orice forma de perfectionare pentru a inainta in grad. Tinand cont si de celelalte beneficii, respectiv solda lunara (1200 lei), educatie gratuita, calificare profesionala, siguranta locului de munca, locuinta de serviciu sau compensatie lunara pentru chirie, echipament si hrana gratuite si nu in ultimul rand imposibilitatea de a gasi un alt loc de munca, nu este de mirare ca tinerii vor sa imbrace haina militara.
Lili Adochitei