In ciuda productiei bunisoare din acest an, multi fermieri se pregatesc de faliment, si asta din cauza ca preturile la produsele vegetale au scazut „intr-un mod nesimtit”, arata ing. Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR).
Angrosistii profita de faptul ca fermierii au scadente la banci sau la furnizorii de input-uri – seminte, ingrasaminte, pesticide, fertilizanti – si au nevoie de bani.” In situatia asta, circa 30 la suta dintre fermierii din judet nu vor putea reincepe anul agricol. De altfel, fenomenul se manifesta la nivel national, arata Baciu.
In România, grâul e cotat la bursa cu 82 de bani/kg, iar angrosistii ofera 55 de bani. Cauzele? Lipsa depozitelor si faptul ca „fermierii nu sunt capitalizati”, afirma ing. Baciu. Cu alte cuvinte, chiar daca sunt harnici, cei care lucreaza pamântul sunt condamnati la vesnica saracie. Un alt fenomen care ii impinge spre faliment e faptul ca in timp ce pretul produselor vegetale a scazut, pretul input-urilor a crescut cu 15 la suta, iar tendinta de crestere se mentine.
„Ca sa evite falimentul, solutia e una singura: sa nu vânda grâul acum, daca pot. Apelul meu catre fermieri este sa faca orice, dar sa nu vânda productia acum!” – spune Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR.
La o productie de grâu de 5.000 kg/ha, 1.000 kg vor acoperi costurile cu arenda si samânta. Ramân 4.000 kg pentru vânzare. La pretul de 55 bani/kg, fermierul va recupa 2.200 lei, in situatia in care a cheltuit 3.000 lei/ha. La floarea soarelui, angrosistii au propus 1,1 lei/kg, jumatate fata de anul trecut, când a fost 2,2 lei. La o productie de 2.000 kg/ha, recupereaza 2.200 lei, fata de 2.500-2.600 lei/ha, cât a cheltuit cu ingrasamintele, insecticidele, pesticidele, motorina, munca etc.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.