14 noiembrie 2024

Slujbă de pomenire pentru Vasile Alecsandri la Borzești

În data de 17 mai, în comuna Borzești din județul Bacău, a avut loc o solemnă slujbă de pomenire la Biserica Ștefaniană, sub coordonarea părintelui protoiereu Nicolae Zaharia și a părintelui paroh Petrică Cautiș. Această ceremonie religioasă a fost dedicată familiei ilustrului om de cultură Vasile Alecsandri (1821 – 1890), iar în mod special fiicei sale, Maria Bogdan Alecsandri (1857-1937), aflată în mormânt în cimitirul bisericii.

Confor, eprb.ro, evenimentul a fost parte integrantă a celei de-a opta ediții a Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”, care a avut ca temă centrală „Memoria locurilor – Onești, Borzești, Bogdana”. Organizată de Primăria Municipiului Onești, Consiliul Local Onești, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, Societatea Cultural-Științifică „Vasile Alecsandri” Bacău și Uniunea Scriitorilor din România, filiala Bacău, această manifestare marchează anul în care se împlinesc 520 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ștefan cel Mare și Sfânt și 530 de ani de la sfințirea Bisericii din Borzești.



După slujba religioasă, a fost depusă o coroană de flori la mormântul Mariei Bogdan Alecsandri, iar participanții au vizitat Muzeul de Cultură și Artă Religioasă Borzești. Aici s-au ținut scurte discursuri evocatoare despre importanța istorică a lui Ștefan cel Mare și contribuția lui Vasile Alecsandri la patrimoniul cultural al României.

Invitații, printre care s-au numărat academicieni, cercetători, publiciști, scriitori, critici literari, istorici, profesori și studenți, au continuat apoi cu o vizită la Mănăstirea Bogdana. Această mănăstire, una dintre cele mai semnificative așezăminte monahale din județul Bacău, a fost gazda unei primiri calde oferite de maica stareță Mihaela Radu.

Vizitatorii au avut ocazia să admire arhitectura mănăstirii, renovată cu grijă de către călugărițe, precum și valoroasele exponate de icoane și cărți vechi, cele mai remarcabile fiind exemplarele din perioada 1642-1830, prezentate în catalogul „Fondul de carte veche de la Mănăstirea Bogdana. Cartea românească veche (1642-1830)”, publicat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului în anul 2021.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014