22 octombrie 2024
EvenimentSLANIC MOLDOVA: Traditie si continuitate la Festivalul Judetean de Folclor

SLANIC MOLDOVA: Traditie si continuitate la Festivalul Judetean de Folclor

In zilele de 23 si 24 iulie Slanicul Moldovei s-a transformat in vatra folclorului de pe meleagurile bacauane, aici avand loc o noua editie (cea de-a XIX-a), a Festivalului Judetean de Folclor. Aceasta manifestare s-a desfasurat in organizarea Consiliului Judetean Bacau, a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau, a Primariei si Consiliului Local Slanic Moldova si s-a bucurat de prezenta a mai multor sute de spectatori. Parada Portului Popular, ce a avut loc pe aleile frumosului parc al statiunii, au atras privirile turistilor starnind o mare admiratie a acestora. In deschiderea festivalului, Florin Zancescu, presedintele Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau a declarat: ”Acest festival contribuie la dezvoltarea turismului cultural si este rodul muncii de 6 luni a referentilor centrului si a legaturilor acestuia cu asezamintele culturale ale formatiilor participante. Festivalul Judetean de Folclor isi propune sa promoveze arta populara autentica si muzica de calitate din Moldova. In aceste vremuri de globalizare, arta si cultura traditionala este singurul nostru buletin de identitate cu care putem intra in Europa”. In cadrul festivalului, au fost prezente pe scena de la Casa de cultura a statiunii Slanic Moldova formatii coregrafice si grupuri vocal – instrumentale de amatori din mai multe comune precum si din municipiile Bacau si Moinesti. In prima zi, sambata 23 iulie au evoluat formatiile artistice din Podu Turcului, Gioseni, Hemeiusi, Ghimes Faget, Pancesti, Sascut-Sat, Poduri. Din Bacau a urcat pe scena Ansamblul “Ciucurelul” al Colegiului National “Vasile Alecsandri”, iar din Moinesti, Ansamblul Artistic “Tazlauasul”. Duminica, 24 iulie, pe scena festivalului au urcat formatiile coregrafice si grupurile vocal-instrumentale de amatori din localitatile Faraoani, Tarhaus, Gaiceana, Palanca, Asau, Oituz, Solont, Sanduleni si Saucesti. Cunoscutul Ansamblu folcloric “Privighetorile Zeletinului” din Podu Turcului (condus de prof. Nicolae Popa), a fost cel care a deschis spectacolul-maraton al festivalului, reusind sa arate ca pe meleagurile de unde vine flacara folclorului este nestinsa.
Paralel cu aceasta manifestare, in frumosul si pitorescul cadru al terasei Cazinoului si al “foisorului” parcului statiunii a avut loc si Targul mestesugarilor populari, ce a incantat pe numerosii privitori si pe iubitorii artei populare atat prin prezentarea frumoaselor obiecte traditionale realizate de catre mesterii populari cat si prin demonstratii ale acestora. La acest targ, alaturi de razboiul de tesut si de mesterii populari ai Oituzului s-au aflat cu costume populare traditionale cunoscatori ai realizarii acestor adevarate podoabe de la Ansamblul folcloric “Busuiocul” din Bacau si rapsodul Marian Lungu, din Sanduleni. La “foisorul” din frumosul parc slanicean, in cadrul Targului mestesugurilor artistice traditionale au participat cunoscutul creator de pictura naiva Ioan Maric si pictorii Gh. Parascan si Maria Margos.
Demn de remarcat este faptul ca manifestarile cultural-artistice de la Slanicul Moldovei au avut loc in acest an intr-un moment de aflux a turistilor in frumoasa statiune, hotelurile si pensiunile turistice fiind ocupate aproape de capacitatea maxima. (I. Moraru)





spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img