26 decembrie 2024

Slănic Moldova: rampe de acces în zona izvoarelor minerale

Traseul complet al zonei izvoarelor minerale din stațiunea Slănic Moldova poate fi parcurs, acum, și de persoanele cu handicap. Primăria orașului a investit în construirea și amplasarea unor rampe de acces în toate locurile unde a fost necesar, în special acolo unde sunt scări. O parte din aceste rampe sunt construite din piatră, altele sunt din lemn, iar unele au bare de sprijin („mănă curentă”).

„Pentru rampele de piatră – spune primarul Gheorghe Baciu – s-a lucrat numai cu piatră de Slănic, așa cum s-a construit în general stațiunea, numai cu materiale locale, piatră și var. Investiția în această lucrare este a primăriei, cu bani din taxa specială pentru izvoare, nu din bugetul local. Slănicul trebuie să se autofinanțeze, iar banii din impozitele locale trebuie să ajungă tot la cetățeni. Investiția a ajuns la 32.500 de lei”.



Crearea de condiții pentru accesul persoanelor cu handicap în clădiri civile și în spațiul urban este reglementată încă din anul 2013, printr-un ordin al ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice de atunci. În anul 2017, de exemplu, la Mamaia a fost deschisă prima plajă terapeutică din România pentru persoanele cu handicap. Stațiunea Slănic Moldova se înscrie, deci, în rândul zonelor turistice cu astfel de facilități.

La finele anului abia încheiat, Consiliul Local al orașului Slănic Moldova a aprobat, la inițiativa primarului Gheorghe Baciu, și expropriere în interes public a terenurilor și clădirilor din zona izvoarelor stațiunii, precum și preluarea Centrului Cultural al acesteia, practic a Cazinoului aflat acum în proprietate privată. Asupra acestor proiecte vom reveni, însă, cu amănunte.

Petru Done
Romulus Dan Busnea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img