- autorul, prof. Corneliu Stoica, a fost distins cu titlul de cetățean de onoare al acestui oraș-stațiune
Orașul-stațiune Slănic Moldova a găzduit, chiar în preajma Crăciunului, lansarea primei enciclopedii dedicate unei stațiuni turistice și balneoclimaterice din România. Lucrarea „Slănic-Moldova – «Perla» Carpaților Orientali” (editura Magic Print, Onești, 2021) este un album cu 456 de pagini excepțional machetate și tipărite, bogat ilustrat cu imagini de epocă din colecția cartofilistului Mihai Ceucă și cu fotografii actuale realizate de șapte autori.
Enciclopedia a fost scrisă la inițiativa și sub coordonarea primarului Gheorghe Baciu, cu sprijinul Consiliului Local, iar la evenimentul de lansare a fost prezentată de lect. univ. dr. Adrian Jicu, pe tema „De la primul dicționar geografic al județului Bacău (Ortensia Racoviță, 1895), la prima enciclopedie a unei stațiuni balneoclimatice de renume (Corneliu Stoica, 2021)”. Intervenția a fost urmată de o la fel de interesantă prezentare a evoluției stațiunii Slănic, făcută de inginerul și colecționarul Mihai Ceucă printr-o captivantă succesiune de imagini pe tema „Viața curge, ilustratele rămân”. Interesantă a fost și prezentarea profesorului și colecționarului Vilică Munteanu, pe tema „Personalități românești din istoria Slănicului în medalistică”.
În holul de recepție al Complexului Panoramic a fost organizată și o expoziție de cărți poștale ilustrate și albume de epocă despre Slănic Moldova, oferite de Mihai Ceucă, și de cărți despre Slănic Moldova scrise mai mulți autori, aduse de Adrian Jicu.
La eveniment au fost prezenți, alături de slăniceni, de membri ai Consiliului Local și de investitori în această stațiune, dar și de autorii enciclopediei, oaspeți din Danemarca și din Republica Moldova și, evident, din Bacău. Între ei a fost deputatul din Republica Moldova Petru Frunze – președintele Comisiei pentru integrarea Republicii Moldova în Europa (care la eveniment l-a reprezentat pe președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu). De la Bacău și de la Moinești au venit europarlamentarul Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, subprefectul Narcis Jitaru, managerul Spitalului municipal moineștean, prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț și Viorel Ilie, director în Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei, moineștean și el.
Corneliu Stoica, cetățean de onoare al orașului Slănic Moldova
Evenimentul lansării enciclopediei, care a avut loc la Complexul „Panoramic” din stațiune, a fost precedat de o ședință de Consiliu Local (CL) în care profesorului Corneliu Stoica i-a fost acordat, cu majoritate de voturi, titlul de Cetățean de onoare. „Vă oferim acest titlu – a spus primarul Gheorghe Baciu – pentru ceea ce ați făcut pentru comunitatea din Slănic Moldova, prin datele adunate și puse în cărți. Date pe care le-ați valorat și le-ați oferit, prin cărțile pe care le-ați scris, nouă și turiștilor care vin la noi. Și ați realizat Enciclopedia cu un mare profesionalism”.
Despre meritele noului cetățean de onoare al orașului Slănic Moldova a vorbit, în ședința CL, și prof. Vilică Munteanu. „Corneliu Stoica – a spus vorbitorul – a dat tiparului 44 de cărți, până acum. Este cel mai bun istoric al Văii Trotușului, un profesionist pasionat de mic copil de istorie. Ceea ce a făcut, prin cărțile sale, nu poate fi dărâmat. De la izvoarele Trotușului până la vărsarea acestuia în Siret, sat cu sat, vale cu vale, munte și deal au fost călcate de el. Această enciclopedie nu este prima sa abordare a Slănicului Moldovei, dar ea este un corolar al muncii sale și mai ales pentru acest oraș-stațiune. Iar enciclopedia va fi un instrument de lucru, dar și de informare pentru vizitatorii stațiunii”.
Corneliu Stoica: «Eu locuiesc în orașul Târgu Ocna, dar prin lucrarea de acum, dedicată Slănicului Moldovei, reunesc cele două localități, Slănicul fiind o parte din Târgu Ocna pe moșia domnească de odinioară. Cele două orașe se reunesc măcar sub pana unui istoric, care vrea să reînvie trecutul prin ce a avut el mai valoros. De Slănic Moldova sunt legat de mai bine de jumătate de secol. Am fost profesor în Târgu Ocna și am avut mulți elevi și din Slănic. Am avut și ocazia să colind întreg bazinul Slănicului, uneori alături de oameni avizați, de la care am învățat multe despre elementele geografice ale locului. Iar primele rânduri despre Slănic Moldova le-am scris în 1995, când am scos o carte despre istoria orașului Târgu Ocna. Dar, au urmat pagini întregi în „Dicționarul istoric al localităților trotușene”, în „Enciclopedia Văii Trotușului”, în „Valea Trotușului – ghid turistic vizual” și nu numai. Iar prima lucrare dedicată doar Stațiunii este „Slănic Moldova de odinioară. Cărți poștale ilustrate”, un album distins cu diploma în rang de medalie de argint la Filocarta București, în 2016 și cu alte distincții, ulterior.»
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.