A inceput forfota sarbatorilor de iarna. Pietele agroalimentare, „tintele” predilecte ale gospodinelor in aceasta perioada, roiesc de lume, fiecare interesat sa cumpere cele necesare mesei de Craciun. De saptamâna aceasta, deja, primii brazi au inceput sa-si faca aparitia in zonele consacrate din piete.
Comerciantii, unii veniti de la munte, zgribuliti, incearca sa atraga clientela cu cei mai frumosi brazi. Ionut e din Comanesti. Vinde brazi românesti, adusi tocmai de la Apa Asaului. Frumusei, de un verde real, cu dimensiuni de la 1,5 la 2, chiar 3 metri. Are marfa pentru toata lumea, chiar si pentru bacauanii cu mai putini bani. De la 35-40 de lei, pâna peste 50 de lei, ai mai inalti si mai „bogati”.
Chiar si asa, tânarul comerciant e nemultumit, merge rau vânzarea. „E rau. Rau, rau, rau. De azi dimineata, daca am vândut zece. Lumea spune ca sunt scumpi la 30-40 de lei. Doamne fereste!, dar la cât sa-i dau? Sunt pretentiosi tare clientii nostri, vor pomii cei mai frumosi, pe nimica toata. Asa-i românul. La un brad, nu câstig mai nimic. Numai aici, imi ia taxa de 7 lei pe brad, iar, la sursa, dau 10 lei pe el, plus documentele, transportul etc. Anul trecut, s-au vândut mai bine, parca, dar la preturi de nimic, si tot am ramas cu brazi nevânduti. O gramada. Erau si multi comercianti, fata de acum”, imi explica tânarul Ionut.
Mai departe, un alt comerciant, de data asta cu brazi adusi de „afara”, rânduiti ca soldatii, in armata. Made in Danemarca. Mai bogati in ramuri, cu ele mai bine dispuse, ce sa zic?, mai comerciali. Dar, si pretul e pe masura. Fara 180 de lei bucata, nu plecai cu el acasa. Plus 20 de lei suportul. Pe cei mai chipesi, cereau de la 200 de lei in sus. „Doar trei am dat, de azi dimineata, dintre care unul l-a luat un preot, client vechi. 90 de milioane am pierdut anul trecut. I-am facut haraci pe toti, mai bine-i faceam tocana. Macar daca aveam si vie, era mai bine, dar i-am pus la fasole. Am zis ca poate anul asta câstig. Dumnezeu e mare”, se incurajeaza Gheorghe Panaite.
Omul e din Parava, are 58 de ani si e pensionat de boala, operat de doua luni pe inima. E plin de valve. Mai sta cu baietii, ca vin cei de la Politia locala si le tot dau amenzi, pentru nimic toata. O femeie in vârsta se rotea in jurul brazilor.
„Caut doar niste crengute, sa le duc la mormânt, la sotul. O sa fac o coronita, ceva, pe care o impodobesc. Nu-mi trebuie pom de Craciun, sunt singura, nu am nevoie de brad”, ne spune Elena Goga, pensionara, de 71 de ani.
Printre clopotei, brânzeturi, carne si…sacose goale
In hala mare, Felicia Costache, din Serbanesti, de 54 de ani sta la o taraba si vinde „tuciuri” – ceaune si tigai. Face asta de-o viata. Are instalatie acasa, produce totul cu acte. Femeia e incercata de saracie, dar cinstita. Acum, vinde clopotei, cu 4 lei bucata, pentru copiii care merg cu uratul. Tigaile si celelalte vase sunt pentru „femeile care le iau si le duc in Italia, Spania, Germania, ca acolo n-au cu ce face mamaliga”.
Pe Ion Lungu, un cioban din Buhoci, l-am gasit in piata de lactate, printre lumea care testa preturile. A venit la piata cu brânzeturi de la cele peste 370 de oi pe care le are acasa. 20 de lei – telemeaua de oi, casul de vaca – 15 lei, smâtâna -12 lei, brânza de vaci scoapta – 14 lei. „In piata, sunt si oameni buni, si mai putin buni, ca lumea. Multi ne judeca, spun ca ne imbogatim pe spatele lor. Da’, cucoanele nu mai spun la fel când se duc sa cumpere un ruj sau un parfum. Noi nu avem sarbatori, nu avem libere sau concediu”, se plânge omul.
La parterul pietei, in hala de carne, lume umar la umar, fiecare agitându-se dupa o bucata mai buna de porc. Si mai ieftina, doar suntem la piata. Printre oameni, un pensionar fluturând o sacosa din plastic, privea derutat peste geamurile galantarelor gemând de carnuri. Virgil Ciomârtan, acum pensionar, a lucrat 53 de ani in constructii. A ridicat, din 1960 incoace, cam tot ce e mai vechi prin Bacau, de la blocuri de locuinte, la scoli – prin Serbanesti vreo doua, in Cornisa 1 alta, pâna la fabrici, cum ar fi cea de avioane.
„As lua niste piept de porc, pentru sarbatori, dar e cam scumpa piata pentru noi pensionarii. Cu 800 de lei pensia mea si cu 400 a sotiei, nu pot cumpara prea multe. Mai rabdam si noi. M-am imprumutat la CAR pensionari, ca sa ne ajunga de mâncare. Dam rata 15 lei pe luna. Vecinii nu au nici ei bani, neamuri nu avem. Asta e viata noastra. Sper sa ne fie mai bine”, se amageste batrânul . Arunc o privire prin jur, carne cât cuprinde. Cea tocata se da cu 12 lei kilogramul, picioarele de porc 9-10 lei, pulpa fara os de porc 19,50, kaizerul 18,5 lei, jambonul 14,50, pulpa de vita 25,5 lei, rasolul de vita 15 lei. Bani sa fie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.