Pe 8 noiembrie este marcată Ziua internațională a radiologiei, dedicată imagisticii cardiace care are un rol important în depistarea, diagnosticarea și controlul bolilor cardiace. Ziua a fost marcată pentru prima dată în 2012 și este continuatoarea Zilei europene a radiologiei, sărbătorită pe 11 februarie, cu ocazia comemorării lui Wilhelm Conrad Röntgen, fizicianul care a descoperit razele X în 1895.
„Mulțumiri și felicitări tuturor celor care lucrează în domeniul imagisticii medicale, al radiologiei și radioterapiei, domenii vitale care salvează vieți. Și pentru că, în sănătate, orice efort contează și fiecare dintre noi are datoria de a sprijini și a contribui la dezvoltarea infrastructurii și serviciilor oferite voi aminti că Spitalul Județean de Urgență (SJU) va avea un al doilea buncăr de radioterapie, investiție necesară în condițiile în care, în județul Bacău sunt înregistrați în evidențele medicale peste 9.000 de pacienți oncologici”, declară, cu acest prilej, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău.
Mai modern decât cel din Cluj…
Construcția celui de-al doile buncăr va costa 5,6 milioane de lei și va fi finanțată din bugetul CJ Bacău. În acest moment se lucrează la caietul de sarcini și se speră că peste două luni va fi demarată licitația pentru serviciile de proiectare. Acceleratorul de particule care va intra în dotarea buncărului, în valoare de 17,7 milioane de lei, va fi achiziționat de Ministerul Sănătății. Contractul de finanțare pentru accelerator a fost semnat în luna octombrie a acestui an.
„Investiția vine în completarea proiectului de modernizare a Secției de Radioterapie, finalizat în 2017. Valoarea proiectului a fost de peste șase milioane de euro, din care valoarea echipamentelor medicale a reprezentat mai mult de 60%”, mai arată președintele CJ Bacău. Modernizarea Radioterapiei a presupus reabilitarea integrală a clădirii, care are 24 de paturi, și dotarea cu un accelerator de particule de ultimă generație, cu 2 energii de fotoni și 5 grupe de electroni, și alte echipamente medicale. Aparatul poate trata peste 70 de tipuri de cancer. Un accelerator similar mai există doar la Institutul Oncologic din Cluj, dar de generație mai veche.