18 ianuarie 2025

Situatia e groasa si roz

Dintr-o situatie prezentata de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, rapoarte care se intocmesc periodic, am retinut numarul mare de reclamatii la adresa unor banci, dar si a institutiilor financiare nebancare.

Speta, in mai toate cazurile, erau practicile abuzive, dobânzile si comisioanele ascunse, cât si nerespectarea sau modificarea unor clauze din contractele de imprumut. De la reclamatii singulare, s-a dezvoltat un adevarat fenomen, astfel ca toata tarasania a ajuns si la urechile Guvernatorului BNR si ale Guvernului.



Clientii au inceput sa câstige litigiile cu diferite banci, insa, cum la noi nu functioneaza institutia lucrului deja judecat, bancile s-au ales doar cu o urecheala verbala. Recent, acelasi guvernator a atentionat din deget bancile sa-si rezolve litigiile cu clientii si sa scoata la vedere tot ce pare sau chiar este ascuns in unele contracte.

Apa de ploaie. Cât adevar si câta nestiinta (informare) exista intre cele doua parti, doar instanta poate sa stabileasca. Cum procedura are tendinta, ca pecinginea, sa se intinda, nici suratele mai mici, institutiile financiare nebancare, nu s-au lasat mai prejos. Acestea s-au inmultit in ultimii ani, saracia, nevoia, necazul au fost cele care le-au dat imbold, la care se adauga timpul de rezolvare a cererii, facilitatile acordate, facilitati, si ele, ca la unele banci, sunt scrise marunt, in josul paginii, iar la necaz numai de “litere mici” nu-ti mai arde, semnezi, iei banul si iti ingropi neamul.

Abia dupa 40 de zile, la prima rata, constati ca una ai semnat si alta ai de platit. Alte societati, de acest tip, iti faciliteaza sa faci cumparaturi in rate de la diferite marketuri, cu dobânda foarte mica la semnare si alta la plata. Cum nu era suficient, românii au constatat ca nici unele societati de asigurari nu lucreaza cu Biblia pe masa, mii de clienti trezindu-se ca nu pot beneficia de inscrisurile din polite deoarece ori nu sunt bani, ori se invoca clauze care nu fac obiectul din contract. Recent, Protectia Consumatorilor din Bacau a sanctionat o societate financiara nebancara, recidivista fiind, cu o suma record: 1,2 miliarde de lei vechi. Motivul? Unul din cele de mai sus.

Suntem noi prosti, toti, sau ei sunt prea destepti? Pâna ne lamurim, oameni buni, va sfatuiesc sa nu mai treceti pragul unor astfel de institutii fara un consultant financiar sau un jurist scolit si in cauze din acest domeniu. E groasa rau!

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img