15 ianuarie 2025

Sistemul pensiilor speciale rămâne neschimbat timp de cinci ani

Noua lege a pensiilor speciale a fost aprobată zilele trecute de către Parlamentul României, dar, la scurt timp, Înalta Curte de Casație și Justiție a contestat-o la Curtea Constituțională a României (CCR). Aceasta urmează să se pronunțe în 26 iulie dacă actul normativ este sau nu constituțional. Până vom afla verdictul CCR-ului, trebuie să spunem, însă, că aplicarea noii legi nu va începe imediat ce aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial, așa cum era de așteptat, ci peste 5 ani și se va finaliza abia în 20 de ani.

Prin urmare, procurorii și judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleași condiții care sunt în vigoare în prezent, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime în muncă, și vor beneficia de o pensie în cuantum de 80 la sută din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.



În următorii 5 ani, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare în momentul de față, se va putea pensiona și personalul militar. Așadar, trecerea la calcularea pensiilor pe bază de contributivitate și pentru magistrați și pentru alții care beneficiază de anumite legi speciale se va face treptat din 2028 până în 2043. Tot din 2028, noul act normativ modifică eșalonat, până în 2034 sau 2035, vârsta standard (limită) de pensionare pentru toate categoriile de beneficiari de pensie specială, la 65 ani.

Excepție fac magistrații care se vor putea pensiona la 60 ani, începând cu 2035. Și tot peste 5 ani, se schimbă, eșalonat, și numărul de luni pentru care se calculează media veniturilor ce va fi folosită la calculul pensiei, respectiv va ajunge la 300 luni, echivalentul a 25 ani, în 2043. Și procentul aplicat bazei de calcul se va modifica de la 80 la sută la 65 la sută pentru toate categoriile de ”speciali”, cu excepția magistraților care rămân cu 80 la sută. Dar, odată cu aplicarea noilor prevederi, nicio pensie specială nu va depăși venitul obținut de către beneficiar în perioada de activitate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img