Terenurile agricole din judetul Bacau trebuie irigate! Si asta in ciuda faptului ca in sol mai exista rezerve de apa, aproximativ 900-1.000 mc la hectar. Pretul pe care fermierii trebuie sa-l plateasca este insa prohibitiv.
Au fost abandonate, furate bucata cu bucata, iar acum segmentele care au mai ramas stau si ruginesc. Sistemele de irigatii din judetul Bacau sunt departe de a satisface nevoile de apa. Din mai multe motive. Daca nu au fost vandalizate, costul intretinerii lor este urias pentru fermieri. Din cele 8 asociatii ale utilizatorilor de apa existente, la care se adauga si una privata, numai trei sunt fuctionale: Letea, Pancesti si Gh. Doja.
Gata cu subventiile!
Incepand cu anul 2010, nu mai exista niciun fel de subventie pentru apa utilizata in irigatii si intretinerea sistemelor. “Celelalte siteme de irigatii nu sunt functionale in momentul de fata. Iar sansele de a fi repornite sunt foarte mici. Astfel, an de an, situatia culturilor este incerta”, ne-a declarat Ioan Chiriac, director Directia Agricola Bacau. Sute de hectare de culturi risca sa fie distruse de seceta. Daca inainte de anul 1989 suprafata agricola pe care erau amenajate sisteme de irigatii se ridica la 6.000 de hectare, acum aceasta a scazut vertriginos. Atat pe hartie cat si pe teren. “Din cele opt Organizatii ale Utilizatorilor de Apa din judet, numai patru au incheiat contracte de irigare si numai pentru o suprafata de 3.400 de hectare. Asta nu inseamna ca se vor si realiza”, a afirmat George Ifrim, ANIF Bacau. Si totul se intampla din cauza lipsei banilor.
Sub 1.000 de hectare vor fi irigate
Daca in Occident guvernul subventioneaza aductiunea de apa pana la parcela care este irigata, la noi situatia este total diferita. Fermierul plateste tot. Lucru care descurajeaza orice incercare de investitie in domeniu. “Daca in 2009 au fost irigate aproape 1.500 de hectare, prognozez ca anul acesta vor fi sub 1.000. Iar fara apa nu poti face performanta in agricultura”, a mai spus George Ifrim. Situatia nu ar fi una noua in judetul Bacau. In 2008, peste 100.000 de hectare au fost aproape distruse de seceta, iar unele zone ale judetului au fost declarate calamitate. Specialistii se tem ca nenorocirea s-ar putea repeta. Acest lucru reiese si din prezentarea facuta judetului pe site-ul Directiei Agricole. “Clima judetului este temperat continentala, cu numeroase nuante locale. Temperaturile extreme se situeaza iarna pana la –29 de grade Celsius si vara pana la +39 de grade Celsius. Precipitatiile variaza intre 500 si 1100 mm/an.” Dar, in ciuda tuturor avertizarilor transmise la nivel guvernamental de catre reprezentantii DADR Bacau si ANIF Bacau, raspunsul este acelasi: nu sunt bani.