In ultimii ani, orice au incercat responsabilii cu securitatea din cadrul sistemului penitenciar tot nu au reusit sa stopeze introducerea de telefoane mobile in spatiile de detentie. Asa s-a ajuns ca in fiecare an sa se gaseasca mii de astfel de aparate in celule detinutilor.
Grav este ca unii dintre ei nu faceau rost de un astfel de telefon pentru a tine legatura cu familia de afara ci pentru a continua sa comita infractiuni chiar din spatele gratiilor. Cele mai mari tepe cu metoda „accidentul”, in care oamenii erau sunati si anuntati sa depuna o suma de bani intr-un cont pentru a salva pielea, fiului sau fiicei care, chipurile, omorâse un om in trafic, au fost date de detinuti. De fiecare data s-a pus intrebarea de ce nu este pus in functiune un sistem de bruiaj al semnalului.
Abia acum, Ministerul Justitiei a emis un proiect de lege pentru utilizarea unui astfel de sistem in perimetrul unitatilore de detentie. Practic, dupa ce acest lucru se va intâmpla, acei detinuti vor ramâne fara „obiectul muncii”, iar miza introducerii unui mobil in celula va fi egala cu zero. Legea spune foarte clar ca detinuti pot efectua convorbiri telefonice doar de la telefoanele fixe amplasate pe holurile unitatii, doar in anumite conditii si cu limita de apeluri.
Aproape 50 de telefoane gasite in Penitenciarul Bacau
Anul acesta, in urma perchezitiilor efectuate in camerele de detentie dar si in alte spatii ale Penitenciarului de Minori si Tineri Bacau, au fost gasite 47 de telefoane mobile si, spre deosebire de anii trecuti, nu s-au gasit telefoane asupra vizitatorilor. Detinutii prinsi cu astfel de aparate sunt cercetati disciplinar.
„În cazul în care aceste obiecte interzise sunt descoperite asupra persoanelor private de libertate, conform articolelor 70- 72 din Legea 275/2006, se declanseaza procedura disciplinara, întrucât detinerea de telefoane mobile în penitenciar constituie abatere disciplinara si primesc sanctiuni dintre cele mai severe, în vederea descurajarii raspândirii acestui fenomen”, spune agentul de penitenciare Cristina Cirlan, purtatorul de cuvânt al PMT Bacau. (Geta P.)
„În urma analizelor efectuate cu specialistii în domeniu s-a concluzionat ca solutia optima pentru a se realiza o împiedicare efectiva si completa a utilizarii dispozitivelor de comunicare la distanta în cadrul perimetrelor destinate executarii pedepselor privative de libertate este blocarea si întreruperea radiocomunicatiilor în perimetrele unitatilor subordonate A.N.P” – se arata in comunicatul Ministerului Justitiei.
Care sunt sanctiunile disciplinare pentru detinutii prinsi cu telefoane:
– avertisment
– suspendarea dreptului de a participa la activitati culturale, artistice si sportive, pe o perioada de cel mult o luna
– suspendarea dreptului de a presta o munca, pe o perioada de cel mult o luna
– suspendarea dreptului de a primi si de a cumpara bunuri, cu exceptia celor necesare pentru igiena individuala, pe o perioada de cel mult doua luni
– suspendarea dreptului de a primi vizite, pe o perioada de cel mult 3 luni
– izolarea pentru maximum 10 zile.
În cazul în care astfel de obiecte interzise sunt introduse în locul de detinere de catre persoane civile sau cadre ale unitatii, atunci sunt sesizate organele de urmarire penala.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.