23 ianuarie 2025

Sistem informatic integrat PACS la Spitalul din Buhuși

Odată cu punerea în funcțiune a instalației radiologice digitale, Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși a implementat un sistem informatic integrat, de tip PACS (Picture Archive and Communication System), destinat vizualizării, arhivării imaginilor medicale și transmiterii acestora de la Laboratorul de radiologie și imagistică medicală către calculatoarele medicilor de pe secții/compartimente/ ambulatoriul integrat.

„Sistemul PACS permite accesarea ușoară și rapidă a imaginilor medicale de la distanță, precum și redactarea rezultatelor aferente. Astfel, rezultatul oricărei investigații imagistice (radiografie) este stocat într-o arhivă electronică, prin intermediul unei rețele securizate, de unde poate fi accesat prin intermediul unei stații de lucru. Sistemul PACS deservește întreg spitalul și, pe viitor, va interconecta toate echipamentele de imagistică medicală, respectiv computerul tomograf CT și analiza prin rezonanță magnetică nucleară RMN. Accesul la imagini se va face securizat, din orice punct al spitalului, indiferent de locație, inclusiv în secțiile exterioare ale spitalului.”



Constantin Poiană,
managerul Spitalului Buhuși

Sistemul PACS reduce considerabil timpii de așteptare, care presupuneau identificarea, distribuția și afișajul rezultatelor imagistice. Mai mult, prin acest sistem, medicul radiolog are acces permanent la istoricul imagistic al pacienților, putând să facă studii comparative, evaluări și statistici. Astfel, medicul poate urmări evoluția bolii în timp și reacția pacientului la tratament economisind, totodată, o sumă considerabilă de bani care erau necesari pentru achiziția filmelor radiologice.

Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși dispune, de la începutul anului, de o instalație radiologică nouă pentru radiografie-radioscopie digitală cu detector digital dinamic (RX). Aceasta a înlocuit aparatul vechi de peste 12 ani, care funcționa cu filme radiologice și nu mai putea fi luat în considerare în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, din cauza vechimii sale. Echipamentul medical nou achiziționat este fabricat în Uniunea Europeană, iar în regiunea Nord-Est mai există un singur echipament de acest fel, la Spitalul Militar Iași. Investiția face parte din finanțarea acordată de Ministerul Sănătății, la care se adaugă 10% cofinanțare din partea Primăriei Orașului Buhuși.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img