In judetul Bacau, viiturile au spulberat 771 de case si au avariat peste 1000. Guvernul a promis bani, materiale, teren, asistenta. Pana la ora asta au sosit 40 la suta din materialele necesare. Unii sinistrati, inca in putere, au imprumutat bani si s-au apucat de treaba. Din 771 case distruse, UNA e gata. A fost construita si inaugurata la Moinesti.
In judetul Bacau, inundatiile au afectat 2080 case, din care 771 trebuie reconstruite din temelii. Cel mai crunt lovite de revarsarea apelor au fost Gura Vaii, cu 283 de case distruse total, Asau, cu 143, Comanesti – 88, Agas – 46, Darmanesti – 39, Urechesti – 35, Dofteana – 20. Guvernul a promis materiale, asistenta tehnica, bani etc., dar s-a urnit tarziu. Unii sinistrati n-au mai asteptat boltarii de la stat. In Agas, 17 case sunt aproape terminate, fiind ridicate pana la acoperis. Trei in Cotumba si trei in Agas au fost construite de sateni, iar alte 11, de Episcopia Sucevei. Sinistatii n-au avut bani sa cumpere pamant, dar au facut o intelegere, girata de primarul Toma Spoiala. „Oamenii n-au stat degeaba, sustine el. Vanzatorii le-au dat terenul, stiind ca vor primi banii cand vor sosi subventiile”. Din 114 case avariate, peste 50 au fost reparate. Si in Asau sunt cateva imobile noi. Cretu Constantin si Neculai Bors, din Asau, au casele „la rosu”. Primul, in Lunca, al doilea, in Goioasa. O alta familie din Asau a acceptat sa se mute la Moinesti. Casa lui Rusu Mircea a fost construita de o primarie din Bistrita Nasaud, care a organizat si inaugurarea imobilului. „Au pus o singura conditie: fara aparate de filmat, fara publicitate, declara Stefan Potoroaca. Sambata au venit din Bistrita doua autocare cu enoriasi ca sa participe la sfintire”. In Asau, 143 de case au fost distruse total, dar numai 128 de familii, care au avut act de proprietate, vor beneficia de sprijin. Problema terenului revine in actualitate. „Pe islaz nu se poate construi, eu nu pot sa-mi raspunderea, declara Stefan Potoroaca. I-am spus domnului prefect, acolo sunt alunecari de teren”.
Casele din Comanesti vor fi reevaluate
Din cele 88 de familii sinsitrate din Comanesti, doar una are, in momentul de fata, casa aproape gata. „Imobilul a fost construit de o firma din Vermesti, iar beneficiarul a fost stabilit prin tragere la sorti”, declara viceprimarul Nicolae Ciocan. Alte 10 au fost incepute tot in Vermesti. Casele care au nevoie de consolidari sau reparatii, 235, vor fi revaluate de o comisie infiintata la Prefectura Bacau. „Eu cred ca ca aproximativ 60 la suta din sinistrati vor avea case in aceasta iarna”, a declarat Ciocan. Fundatia Habitat pentru Umanitate s-a angajat sa repare sapte case in Laloaia. Raman, insa, 228 de familii disperate, care nu stiu cum se vor descurca. „Guvernul nu a trimis materiale pentru consolidari si reparatii, declara Dumitru Nada, seful secretariatului CJSU. Nici pentru casele distruse total n-au venit toate materialele”. Doar 40 la suta din cimentul si cheresteaua necesara au ajuns la sinistrati.
Prefectul e, inca, optimist
In Bacau, o singura casa este, nu finalizata, dar aproape finalizata. Cele partial afectate se afla in diferite faze de reabilitare. „Pe 5 octombrie vor fi terminate, asa au promis firmele de constructie, a declarat primarul Romeo Stavarache. Multe case sunt din chirpici si necesita si consolidari, nu numai reparatii”. Initial, numarul caselor distruse total in Bacau era 39, apoi s-a ajuns la 16, iar acum sunt 13. Din aceastea, una e gata, iar 12 au doar fundatie. Cea aproape gata este a familiei Lacatusu, str. Pr. Bradului. Prima demolata, prima refacuta. „Au beneficiat de sponsorizarea unei firmei”, a explicat primarul. Societatile de constructie vor fi platite din banii stransi in conturile „Speranta”, 2,4 mliarde lei. „Nu cred sa ne ajunga, a declarat Romeo Stavarache. Din bugetul local am rezervat 5 miliarde de lei, dar ii vom cheltui ultimii”. Cel mai rau stau lucrurile la Gura Vaii, unde nici problema locatiei n-a fost solutionata. Prefectul Gabriel Berca acuza lipsa de solidaritate a bacauanilor. E, totusi, optimist: „Ministerul Constructiilor ne-a promis ca locuintele vor fi realizate de ANL, pe Rotunda”. Autoritatile au ales dealul Rotunda, insa rromii refuza categoric si cer langa Chimcomplex. Apele au distrus la Gura Vaii 283 de case, dar in acestea locuiau 1600 de persoane, care nu au, la ora asta, adapost.Scris de Silvia PATRASCANU