21 noiembrie 2024
HomeActualitateSinistrații, obligați să muncească alături de jandarmi

Sinistrații, obligați să muncească alături de jandarmi

Reprezentantii Comitetului pentru Situatii de Urgenta s-au intalnit ieri intr-o sedinta care a avut loc la sediul Prefecturii Bacau. Printre altele s-au constituit comisiile pentru evaluarea pagubelor produse de inundatii si s-au stabilit nevoile imediate ale oamenilor care trebuie rezolvate. In fiecare zi, de la ora 12, va avea loc o sedinta in care se vor dezbate problemele din teren. De luni a inceput decolmatarea in gospodariile afectatea de inundatiile din ultima saptamana. Vestea rea este ca cei care nu vor munci alaturi de militari la curatenia din propria curte, nu vor mai primi ajutor din partea acestora.

Primesc ajutor doar daca pun osul la treaba

In cadrul sedintei Comitetului pentru Situatii de Urgenta la care au participat reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Bacau, ai Jandarmeriei, ISU, ai Apelor Romane si reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii au fost constituite comisiile pentru evaluarea pagubelor produse de inundatiile din ultima saptamana. Au fost formate sase comisii. Trei vor fi coordonate de subprefectul Constantin Scripat, pe partea de Est a judetului, si alte trei comisii vor fi coordinate de subprefectul Tudorita Lungu, pe partea de Vest. Comisiile au primit un termen de doua saptamani pentru a evalua pagubele, prioritate avand populatia cu locuinte distruse. In fiecare zi, in jurul orei 12.00, vor avea loc sedinte cu reprezentantii Comitetului pentru Situatii de Urgenta. “In cadrul sedintelor vom discuta toate lucrurile care apar, toate informatiile pe care le acumulam si asta pentru a le putea gasi solutii cat mai repede”, a declarat Neculai Olaru, prefect de Bacau.
In acest moment nu exista o problema majora cu apa potabila din comunele afectate de inundatii. In cazul in care va fi nevoie, ISU Bacau este pregatit cu cisterne pentru a transporta apa potabila atat oamenilor, cat si animalelor. Incepand de marti, CJ Bacau si Oficiul de Cadastru vor incepe inventarierea suprafetelor care trebuie igienizate. In tot acest timp, reprezentanti ai DSV Bacau monitorizeaza alimentele care intra in zonele afectate. De asemenea, reprezentantii Apelor Romane vor incepe reparatiile pe digul lovit de inundatii din comuna Saucesti.



Lenesii, luati in colimator

Inca de luni dimineata jandarmii au inceput sa lucreze la decolmatarea gospodariilor care au fost lovite de inundatii. Intrarea se face in baza unui grafic de prioritati, printre acestia aflandu-se persoanele in varsta si cele bolnave sau cu dizabilitati. “Am decis ca in cazul celor care nu participa activ la curatenia din curtea proprie alaturi de militari, echipele de intervenetie insarcinate cu decolmatarea gospodariilor afectate de inundatii vor parasi curtea omului, lasandu-l pe acesta sa se descurce singur. Nu este normal ca cineva sa munceasca in propria ta curte si tu sa stai cu mainile incrucisate sau sa mergi la barul din sat si sa bei o bere”, a mai precizat Neculai Olaru.

Bilant negru

Inundatiile din acest an au afectat aproximativ 1600 de gospodarii din judetul Bacau, 3500 de hectare de teren agricol, 8,2 km de drumuri judetene, 115 km de drumuri comunale si 2,6 km de drumuri nationale. Oamenii sunt cei care au avut de suferit cel mai mult in aceste zile si asta pentru ca au stat departe de casele lor. Aproximativ 4700 de persoane au fost evacuate din zonele inundate. Dupa ce au fost nevoiti sa stea in camine sau chiar sub cerul liber, acestia s-au intors la casele lor.

Sinziana Filimon



Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri
Alte titluri

Răzbunarea lui Galerius

A existat un împărat roman de origine tracă, a...

Cele mai comune 5 greșeli pe care le faci când îți alegi partenerul

Simți că ești urmărit de ghinion atunci când te...

Duminică mergem la vot

Alegerile prezidențiale din 2024 reprezintă un moment crucial pentru...

Ultimele știri

spot_img