"Ne mutam in fata Guvernului!"
Se implineste in curand un an de zile de cand explozia de la Zemes a lasat 31 de persoane pe drumuri. O parte din ele inca locuiesc la baza sportiva, altele s-au mutat in locuintele lor, dar fara utilitati si pe propria raspundere. In conditiile in care nu s-au gasit solutii, prima zapada risca sa ii prinda in aceeasi situatie.
Pe 8 decembrie o acumulare de gaze care s-a aprins a distrus o casa si a bagat in spital doua persoane. In plus, s-a descoperit ca oamenii locuiau de fapt pe o punga de gaze si fiindca sunt intr-un permanent pericol nu se mai pot intoarce la propriile case. Desi au primit la acel moment ajutoare de urgenta, nici pana la aceasta ora, oamenii nu au fost despagubiti pentru locuintele lor. "Noi nu avem unde sa ne ducem. Altii care s-au mutat inapoi in case stau cu doua-trei paturi pe ei pentru ca nu au curent, gaze. Pana la urma, noi vrem sa fim despagubiti de cei vinovati", spune Mihai Starpariu, unul din sinistratii din Zemes. Iar familia sa a avut mai mult de suferit de pe urma cumplitului incident. "Fratele meu a trecut pana acum prin trei operatii la maini si la un picior. In urma exploziei a avut arsuri de gradul III si IV pe 20 la suta din suprafata corpului. Nici acum nu si-a revenit complet si mai avem programate alte interventii", mai spune mahnit barbatul. "Nu ne mai ramane decat sa mergem la Guvern. O sa facem greva foamei, poate ne ajuta cineva".
Dosarul treneaza
Nici juridic, situatia de la Zemes nu este la zi. "Dosarul se plimba intre Parchetul Moinesti si Parchetul Bacau", spune Mihai Starpariu. Prefectul Constantin Scripat confirma ca "in acest caz nu am primit raspunsul final. De aici e treaba instantei. Oamenii sunt nervosi justificat, dar un lucru este clar. Acele case nu vor mai putea fi locuite pentru ca nimeni nu isi asuma raspunderea pentru racordul la energie si gaz". In plus, potrivit masuratorilor, temperaturile scazute favorizeaza emanatiile de gaze.
"Ma simt depasit de situatie"
Nici edilul comunei, Ioan Selaru, nu stie cum sa ii mai impace pe sinistrati. "Ma simt depasit de situatie. Oamenii nu mai au rabdare, am tot sperat sa gasim o solutie dar am ramas la fel. Terenuri nu avem, cel oferit de Petrom nu se preteaza constructiilor, s-a tot spus de sponsori care sa ne ajute sa ridicam casele, dar nu s-a indicat care sponsori", a explicat primarul. In luna iulie, Habitat for Humanity Comanesti isi anunta sprijinul pentru ridicarea unor locuinte de 60 mp. Discutiile au ramas doar la stadiul de… discutii. Pe de o parte si pentru ca oamenii vor locuinte de dimensiunea celor pe care le-au ridicat ei, pe de alta parte, "noi am prezentat atunci conditiile noastre, ce putem face si cum vom asigura transparenta. Nu am mai fost contactati", sustine directorul executiv, Gabriel Pascal. Chiar daca planurile initiale anuntate de autoritati ar fi batute in cuie, "despre ridicarea caselor pana in decembrie nu poate fi vorba", mai spune Pascal. Asadar, sunt mari sanse ca sinistratii din Zemes sa petreaca sarbatoarea Craciunului la fel ca anul trecut.
La capitolul pierderi, primaria Zemes trece si Scoala cu Clasele I-IV, recent renovata, dar care a fost evacuata imediat dupa explozie. Elevii din unitate, 155 la numar, invata acum in schimburi la scoala de centru, unde li s-au amenajat sali de clasa. Acestia nu se vor mai intoarce in vechile lor banci.
Andreea Gavrila