23 ianuarie 2025

Sinistrati la trei ani dupa revarsarea Trebesului

Patru familii ramase pe drumuri dupa inundatiile din Margineni, din vara anului 2010, se lupta si acum sa isi recupereze investitiile in locuintele distruse de ape. Necazul i-a lovit prima oara in 26 iunie 2010, când Trebesul s-a umflat si a navalit peste cele patru case construite in apropiere. Cinci zile mai târziu, parâul a deversat din nou. Dupa aceste episoade, oamenii s-au imprumutat la banci si au reparat ceea ce apele stricasera, adica parchet, usi interioare, rigips, izolatie exterioara si alte bunuri. Reparatiile s-au incheiat pe 26 iulie 2010, iar ironia sortii a facut ca in dimineata zilei urmatoare, la ora 5, Trebesul sa iasa din nou din matca si sa provoace distrugerile cele mai mari. Apa a ajuns pâna la tavan, mâlul a umplut locuintele, a stricat mobilier si aparatura, iar oamenii au scapat cu viata din calea viiturii findca s-au refugiat in podurile caselor. Practic, au ramas doar cu ce aveau pe ei, iar de atunci duc o lupta continua de supravietuire si pentru a-si recâstiga ceea ce au pierdut, fiindca se conidera inselati.

Joaca de-a zona inundabila



Cele patru case au fost ridicate in 2007 de un dezvoltator imobiliar pe nume Cozma Tocila, de la care cele patru familii le-au cumparat in 2008, cu acte de proprietate in regula. Suma de achizitie: circa 42.000 de euro pentru fiecare casa, bani pe care fiecare i-a obtinut prin imprumuturi bancare. Problema zonei este ca se afla la foarte mica distanta de albia Trebesului si a mai fost maturata de viituri si in anii trecuti. Cu toate acestea, zona nu a fost declarata inundabila si, ca atare, nu figura cu acest statut nici in Planul de Urbanism General al comunei Margineni. Dezvoltatorul a putut obtine astfel toate avizele necesare pentru ridicarea caselor, pe care ulterior le-a vândut.

florin-vadanovici„Ne-a fost ascuns faptul ca zona este inundabila si ca au fost probleme si in anii trecuti. Dovada este si un act notarial incheiat intre Primarie si dezvoltatorul imobiliar Cosma Tocila, prin care acesta din urma se angaja sa nu ceara despagubiri de la autoritatile locale in cazul in care inundatiile ar fi afectat constructiile sale. Nici de acest act nu am avut cunostinta atunci când am cumparat casele”, spune Florin Vadanovici, unul dintre cei care au ramas pe drumuri si cu banii risipiti in urma viiturii din 2010.

“Nu aveam cum sa il impiedicam pe constructor sa ridice casele acolo, pe pamântul sau, din moment ce avea toate avizele necesare, pentru ca m-ar fi actionat in instanta. O parte din vina pentru situatie o poarta si cumparatorii, care ar fi putut sa se intereseze daca zona prezinta vreun risc. Mai ales ca prin fata caselor trece Trebesul, pe care e frumos sa il privesti cum curge vara, linistit, dar care se poate umfla de la precipitatii abundente. Daca ar fi solicitat la primarie un certificate de urbanism, ar fi aflat toate informatiile despre acel teren”, spune primarul Marcelin Solot. Actul notarial este considerat insa de sinistrati ca dovada faptului ca Primaria stia ca exista riscuri de inundatii si ca le-a ascuns acest lucru, fapt pentru care trebuie sa raspunda in fata instantei de judecata.
Incercarile noastre de a obtine un punct de vedere al dezvoltatorului imobiliar Cozma Tocila au ramas fara rezultat.

Sentinta contestata

Necazul cel mai mare al lui Florin Vadanovici si al acelorlalte trei familii sinistrate este ca au ramas pe drumuri, iar bancile unde au facut imprumuturi, ale caror rate se intind pâna in anul 2038, ii preseaza sa isi achite retantele. “Am achitat pâna acum 20.000 de euro si eu tot nu am unde sa locuiesc”, spune Vadanovici. Pagubitii au actionat in instanta dezvoltatorul imobiliar, Unitatea Administrativ Teritoriala Margineni sI CN Apele Române, pentru a-si recupera pierderile si a cere daune morale. Judecatoria a dat deja o sentinta, in luna decembrie, prin care dezvoltatorul imobiliar a fost obligat la plata a 225.355 lei in favoarea sinistratilor. Primaria Margineni si Apele Române au fost absolvite de vina. Partile au facut deja recurs si procesul se reia la Tribunal.

Victime ale birocratiei

Dupa inundatii, Primaria le-a oferit sinistratilor var, ciment si cherestea, pentru a-si repara o parte din stricaciuni, dar dupa câteva zile le-a cerut inapoi, fara explicatii. Ulterior, nici nu le-a mai permis sinistratilor sa isi refaca locuintele, pe motiv ca zona va fi declarata inundabila. Mai mult, prin Autorizatia de desfiintare 19 / 08.03.2011, Primaria dispune demolarea in regim de urgenta a ruinelor celor patru case, care inca nu a fost dus la indeplinire. “Nu aveam nicio obligatie, dar le-am oferit celor patru familii terenuri in alta parte. Iar calul de dar nu se cauta la dinti”, a replicat primarul Solot reprosului sinistratilor, cum ca noile amplasamente nu beneficiaza de nici bun fel de facilitati.
Primarul Solot accepta, totusi, ca zona prezenta risc de inundatii, dar ca acest lucru nu era stipulat nicaieri in mod oficial, astfel ca nu l-a putut opri pe Tocila sa construiasca. Pe de alta parte, primarul le gaseste o vina si sinistratilor, ca atunci când au cumparat nu s-au interesat nicaieri despre zona respectiva.
Drama o traiesc insa membrii celor patru familii, prinse in hatisul birocratic din mai multe institutii si banuite interese obscure urzite intre cei implicati, familii care au investit sume importante si acum umba prin salile de judecata pentru a-si recupera ceea ce au pierdut.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img