6 septembrie 2024
EvenimentSinguratatea ii "casatoreste" pe varstnicii de la Camin

Singuratatea ii “casatoreste” pe varstnicii de la Camin

Mariaj la senectute

In Caminul pentru Persoane Varstnice locuiesc sase familii. Una dintre ele a fost intemeiata inca din 1955. Unul dintre cupluri s-a casatorit in urma cu trei luni. I-a unit singuratatea, dar si afectiunea reciproca. Toate sase sunt cupluri exemplare.

Pentru multi dintre cei care locuiesc in Caminul de Batrani acesta reprezinta nu numai casa, ci si familia lor. Dupa ce ani in sir au stat singuri pentru ca le-a murit sotul sau sotia si nu mai au pe nimeni apropiat, aici si-au regasit echilibrul sufletesc. Timpul nu mai trece atat de greu, gandurile negre nu le mai dau atat de des tarcoale. Au cu cine imparti si bucurii, si necazuri. Unora traiul in camin le-a oferit chiar posibilitatea de a-si reface viata. Dupa multi ani de vaduvie si-au gasit, pentru a doua oara, jumatatea. S-au cunoscut in camin, s-au placut si dupa mai mult timp in care au fost impreuna in excursii, la biserica, la plimbare prin parc, au decis sa-si uneasca destinele pana ce moartea ii va desparti. Daniela Cerciu si Ioje Tancau s-au casatorit in urma cu trei luni. Mariajul le-a readus zambetul pe buze si bucuria in suflet. Ei i-a murit sotul in urma cu sapte ani. Locuia in apartamentul surorii, plecate in Spania, si ar fi putut sa mai stea inca mult timp acolo, dar in urma cu mai bine de doi ani l-a cunoscut pe actualul sot. Ioje Tancau s-a mutat la camin acum patru ani. Prima sotie i-a murit tot de sapte ani. Are o fiica si doua nepotele, dar nu poate avea pretentia ca ea sa se ingrijeasca de el. Si ea are destule probleme pe cap. Asa ca a ales caminul si sa se recasatoreasca, pentru ca, in doi, batranetea este mai usor de suportat. “Ne-am cunoscut acum aproape trei ani la bise­rica, isi aminteste Daniela Cerciu. De atunci am ramas prieteni. Tot timpul il vizitam la camin. Ieseam impreuna in oras, mergeam in parc, la plimbare sau la un local. Am vazut cum este sa stai in camin si mi-a placut. Asa ca la inceputul acestui an am facut cerere sa fiu primita aici si mi s-a aprobat. Apoi ne-am casatorit. Viata la camin este foarte frumoasa, mai ales daca o traiesti in doi.” “Nu mai suntem singuri, nu avem motive de plictiseala, ne spune si Ioje Tancau. Ne-a unit singuratatea, in primul rand. Tare-i grea! Aceasta m-a determinat sa iau decizia de a ma recasatori, dar si faptul ca mi-a placut de sotia mea din primul moment. M-am inteles de la inceput cu ea, avem ce sa ne spunem.” Sotia, la randul ei, ne declara ca ii place “totul” la sotul ei, “fizicul, vorba, calmul, bunatatea”.

„Sunt cupluri exemplare”

In prezent, in camin locuiesc sase familii. Patru dintre ele erau deja casatorite cand s-au mutat in aceasta unitate. Una a fost intemeiata inca din 1955 iar alta, in 1957. Dar patru dintre locatarii caminului si-au pus pirostriile de cand se afla aici. Una dintre aceste casnicii dureaza din 2004. Toate se arata foarte trainice. “Se bazeaza pe multa afectiune si tandrete. In sase ani, de cand sunt eu aici, nu a divortat niciun cuplu si nici nu am auzit ca ar exista vreo neintelegere in cadrul vreunuia. Sunt cupluri exemplare. Unde sunt sot si sotie exista mai multa armonie, nu sufera ca nu au rudele langa ei, ca majoritatea celorlalti asistati”, a declarat Nicoleta Ciubotaru, asistentul social al caminului. In momentul de fata in camin sunt asistate 189 persoane in varsta. Cateva dintre ele, insa, desi locu­iesc aici de multa vreme, nu au reusit sa se integreze, sa se adapteze la viata de camin. Regulamentul de organizare si functionare a unitatii prevede ca in fiecare camera trebuie sa locuiasca doua persoane. Pentru cei 17 asistati se face, insa, exceptie, ei fiind lasati singuri in camera. Conducerea caminului este nevoita sa procedeze astfel, pentru a evita eventualele conflicte pe care cei 17 asistati sunt predispusi sa le provoace.

Elena Tintaru


spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img