– dialog cu Carol-Teodor Peterfi, laureat al Premiului Nobel pentru pace pe anul 2013, ca membru al OPCW – Organisation for the Prohibition of Chimical Weapons.
– Domnule Peterfi, tocmai aţi semnat apelul pentru salvarea Casei Alecsandri din Bacău, ceea ce înseamnă că sunteți de acord ca în urbea natală a poetului să existe un semn închinat memoriei sale. Care vă sunt argumentele?
Carol-Teodor Peterfi: – În primul rând sunt cele care țin de respectul național. Trebuie să ne salvăm valorile, dacă se vede că dispar sau imaginea lor este nu neapărat denigrată, dar este uitată sau merge spre dizolvare. Al doilea lucru este încă o dată respectul, față de noi. Ne respectăm atât timp cât ne cunoaștem istoria, cât ne respectăm aproapele, și prin acestea ne respectăm pe noi. Un al treilea argument ar fi cel de ordin istoric: este aproape un element de mândrie să restitui sau să refaci trecutul nu neapărat pentru noi sau pentru cei ce au trăit înaintea noastră, ci este vorba despre moștenirea națională pe care o dăm urmașilor nostri.
Sunt aici cu familia – soţia și cei doi copii ai mei care studiază în străinătate – şi aș fi nemaipomenit de încântat ca într-o bună zi să trec prin Bacău și să le spun: „Aici a trăit Vasile Alecsandri, cel ce și-a adus contribuția la ridicarea la un nivel înalt a limbii și literaturii române şi la conturarea elementelor de identitate națională și socială”. Aș fi foarte fericit să o vizitez și apoi să pot povesti altora despre Vasile Alecsandri și contribuția lui la istoria României.
– Suntem la Târgu-Ocna, orașul care v-a acordat distincția de Cetățean de onoare pentru meritele în lupta dumneavoastră pentru pace. Un aspect unificator este cel de ordin spiritual. Putem să ne prezentăm în fața națiunilor cu aceste valori de tipul lui Vasile Alecsandri și Costache Negri, ca să aruncăm o punte între cele două localități – Bacău şi Târgu-Ocna?
– Sigur. Cred că nu suntem nici mai buni, nici mai răi decât alte națiuni. Singura problemă pe care o avem este că nu ne facem cunoscute suficient valorile. Nu spun să o facem cu un sentiment de mândrie, pentru că nimeni n-a ales să se nască român sau american, sau francez. Trebuie să fim mândri de înaintașii nostri, trebuie să fim mândri de ceea ce realizăm datorită României sau sistemelor care funcționează în România. Sunt fiu al Târgu-Ocnei și pentru mine a fost o surpriză titlul acordat, care nu numai că mă onorează, dar îmi creează obligaţii, fiindcă Târgu-Ocna a făcut mult mai multe pentru mine decât am reușit să fac eu, în decursul carierei mele, pentru Târgu-Ocna. Aici m-am născut şi aici am învățat respectul față de valorile naționale. Țin minte că în drumul meu spre școală treceam întotdeauna pe la Casa de Cultură, în fața căreia este statuia lui Costache Negri. Le-am spus copiilor mei că a fost mutată de acolo, din locul în care era, în centrul orașului și cred că este foarte bine. Această mutare arată că mergem în direcția care trebuie: să ne respectăm valorile, să le arătăm lumii așa cum sunt acestea și să fim mândri de înaintașii noștri, recunoscându-le meritele la emanciparea poporului român și la formarea identității naționale și a României ca stat.
– Vă mulțumim și să dea Domnul să ne întâlnim la Bacău, la Casa Vasile Alecsandri.
– Vă urez multe realizări în această privință. Cu ajutorul lui Dumnezeu sunt convins că veţi pune în practică toate aceste doleanțe și iniţiative.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.