11 ianuarie 2025

Singura intrebare este „când?”

Dupa 25 de ani de democratie mai mult sau mai putin originala, ne pregatim sa stingem lumina si sa ne bagam singuri in celule. Nu „cine?” sau „de ce?” sunt intrebarile relevante; singurul raspuns pe care inca nu-l cunoastem este „când?”.

Când va fi legiferata noua dictatura? Daca veti face un efort si va veti concentra asupra ultimilor zece ani, veti observa ca poporul a renuntat la libertatea sa, la dreptul sau de a gândi si a decide in favoarea unor „elite” autoproclamate si sustinute din umbra. Si nu, miscarea nu este una izolata; se petrece in contextul in care acelasi elite autoproclamate produc schimbari politice si economice in toata Europa.



Democratia este o piedica in calea afacerilor si incepe sa deranjeze, motiv pentru care se incearca inlocuirea ei cu forme mai mult sau mai putin mascate de dictatura. Daca pâna acum Europa a cunoscut monarhiile absolutiste, dictaturile militare sau cele comuniste, de data aceasta ea face cunostinta cu dictatura tehnocratilor. A celor chemati sa repare distrugerile provocate de neoliberalismul economic, dar care au propria agenda politica. Sa ne uitam putin la tara noastra.

Clasa politica este marginalizata de actiunile procurorilor dupa ce Codul de Procedura Penala a fost modificat astfel incât o persoana sa poata sa fie arestata preventiv fara sa fie necesara existenta unor probe incriminatorii. Simpla suspiciune este suficienta.

Companiile românesti sunt date la o parte iar regulile economice sunt facute pentru companiile cu capital strain. Serviciile secrete au obtinut ca presa, educatia si cultura sa fie declarate riscuri pentru securitatea nationala. In acelasi timp, guvernele nu au reusit de 25 de ani incoace sa-si indeplineasa menirea.

Sau nu au vrut, având o alta agenda. Pentru ca in loc sa produca prosperitate pentru intreaga populatie, politicienii au ajuns sclavii capitalului, indiferent ca a fost vorba de cel national, la inceput, ori de cel strain, ulterior. Si, in vreme ce poporul se imprumuta de la o leafa la alta, ajungea la concluzia ca institutiile statului nu mai actioneaza pentru binele cetateanului.

Si cere la conducere tehnocrati.

Ceea ce este o gluma sinistra, deoarece, dezamagit de prestatia politicienilor, cetateanul cere sa-i fie pus la conducere fix cei care i-au corupt pe politicieni.

Dar tehnocratia vine cu propriile reguli: poporul poate sa aleaga, dar nu mai poate sa decida; Guvernul va pune in practica doar ceea ce-i cere elita economica, nu ceea ce cere poporul.

Hai sa vedem exemplul din Grecia, când poporul a spus „NU” la referendum iar Guvernul a spus „DA”. Sau, la noi, când poporul a cerut demiterea presedintelui, dar elita a spus „NU” si asa a fost. Sau sa vedem ce anume doreste Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala: dreptul de a cenzura deciziile Guvernului si dreptul de a avea initiative legislative.

Si poporul aplauda, pentru ca i se spune ca va fi mai bine fara politicienii corupti. Si el crede.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img