De la un timp, polițiștii de la „Economic” sunt cei care prestează, cu succes, activități de combatere a evaziunii, în locul multora care, culmea, sunt plătiți regește ca să facă o această treabă. Nu am o statistică, dar numai citind comunicatele pe care le trimite poliția, pot ușor trage concluzia asta, fără a mă simți cumva vinovat că am greșit. Serios! Pe polițiști i-am văzut mai activi decât oricine, chiar și când am stat închiși în case, la început de pandemie. Cred că doar cei din Sănătate, pompierii și jandarmii i-ar mai putea concura la capitolul ăsta, al implicării.
Nu la fel pot vorbi și despre angajații Fiscului, cei de la Control fiscal. Altfel, mă gândesc că aș fi primit comunicate în care să se laude cu cifre amețitoare recuperate din economia subterană. Ce să vezi? Ei nu sunt în stare să-mi trimită răspuns la adresele oficiale, dovedindu-mi, încă o dată, cât sunt de incapabili. În fine. V-amintiți, cred, despre Antifrauda Fiscală, la momentul când a făcut ochi, luându-i loc defunctei Gărzi Financiare, coruptă până-n măduva oaselor.
Și de cum făceau ei pe zmeii, cu pistoale la vedere, în uniforme fistichii, băgând spaima în comercianți. Acum, vitejii de la Antifraudă Fiscală au trecut mai mult pe online, urmărindu-i pe utilizatorii cu mii de urmăritori împrăștiati pe diverse rețele de socializare (influencerii de genul YouTuber, Instagramer, blogger, în limbajul criminalilor limbii române) care nu și-au declarat veniturile. Sau pe furnizorii de energie care, zice-se, au distorsionat piața de profil. Și asta, după ce, prin primăvară, erau călare pe cei de la Bolt sau Uber. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, poliția le face și treaba celor de la Protecția Consumatorilor care, acum, la umbra pandemiei, stau închiși în spatele porților zăvorâte pe la interior. De-ai da cu berbecul în ușă, și tot nu intri în globul lor de sticlă. Sunt ca într-o enclavă, de-ai putea să juri că-s în Transnistria sau Lesotho.
Nu calci acolo nici cu ordin judecătoresc, deși ajungi la ei ca să ți se facă dreptate, nicidecum să le vezi nuanța ochilor. Aș putea înțelege că trăim în mileniul III și că, nah, cam totul trece pe online. Guvernanții o numesc digitizare. Cât se poate de corect, doar că noi trăim în spațiul real, nu în cel virtual, de pe internet, iar problemele se întâmplă în viața reală, acolo unde sunt toți șnapanii care caută cu orice chip să se îmbogățească fără justă cauză, pe seama naivilor fără voie. Mă întreb, ce mă fac cu mamaia care, să ne fie cu iertare, chiar nu are telefon deștept sau tabletă ori computer, astfel încât e musai să ajungă cu jalba în proțap, ca să-și apere bruma de bani?
Aș putea continua cu exemplele celor care preferă să-și câștige salariile grase în spatele ușilor capitonate, cufundați în fotoliile moi, călduroase, decât să-și miște fizicul după nemernicii care par să se fi înmulțit exponențial, de când e pandemie. Dar, aștept să-și termine tirul de înjurături cei pe care i-am încondeiat. Sau să treacă la treabă, dacă mai au conștiință, dovedind că nu degeaba ocupă acele funcții la stat, sinecuri în toată regula.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.