9 ianuarie 2025

Sindicatul Europol dezvăluie neglijența în combaterea consumului și traficului de droguri din România

Sindicatul Europol a făcut public astăzi un comunicat de presă dur, acuzând conducerile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din ultimii 8 ani că doar s-a făcut că luptă împotriva traficului și consumului de droguri în România. Sindicaliștii afirmă că, în timp ce politicienii emiteau declarații de intenție și susținere vehementă pentru această luptă, în realitate, MAI nu a investit suficiente resurse în această direcție, menținând numărul scăzut de aparate de tip „drug test” și nealocând suficiente resurse umane pentru a combate eficient această problemă majoră.

Potrivit comunicatului, sindicaliștii au adus în atenție câteva aspecte-cheie pentru a susține acuzațiile lor. Unul dintre aceste aspecte se referă la numărul redus de aparate de tip „drug test” din țară – doar 184 în total, din care 30% au fost primite ca sponsorizări sau comodate. Mai mult, jumătate dintre acestea fie nu mai funcționează, fie nu sunt utilizate din cauza rezultatelor fals pozitive.



De asemenea, Sindicatul Europol subliniază că există polițițiști rutieri care nu au avut nicio experiență cu aceste aparate de testare, fie pentru că acestea sunt ținute în fișet sau sunt defecte. Astfel, se pune întrebarea cum pot fi eficiente măsurile de combatere a consumului de droguri atunci când personalul responsabil nu este suficient pregătit și echipat.

Un alt punct de discuție important din comunicat se referă la municipiile reședință de județ unde, surprinzător, nu au fost repartizate aparate de tip „drug test”. De exemplu, mun. Satu Mare, situat într-un județ de graniță cu flux mare de străini și cu persoane care lucrează în țări unde consumul recreativ este permis, nu dispune de aceste aparate de testare, fapt ce ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea combaterii traficului și consumului de droguri în aceste zone.

Sindicatul Europol avertizează că această neglijență în gestionarea problemelor legate de droguri a avut consecințe grave, inclusiv un număr tot mai mare de morți și răniți în accidentele rutiere în care vinovații s-au aflat sub influența substanțelor interzise.

În final, sindicaliștii cer ca cei care au condus MAI în ultimii 8 ani să își asume responsabilitatea pentru situația actuală și să fie schimbați din funcții, astfel încât să se poată implementa măsuri eficiente pentru combaterea traficului și consumului de droguri în România.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img