Refuza “Legea Dialogului Social”
Patronatele, sindicatele si directorii deconcentratelor au avut la ultima comisie de dialog social, ca unic punct pe ordinea de zi, Codul de Dialog Social. Si tocmai pe acesta l-au refuzat. Sindicatele, mai exact, au refuzat modificarile si au acuzat Ministerul Muncii.
Ministerul Muncii a lansat un proiect de lege pentru noul Cod al Dialogului Social. Documentul trebuia dezbatut, ieri, in sedinta comisiei judetene, ceea ce nu s-a intâmplat din cauza refuzului sindicatelor. Doar Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comert si Industrie (CCI), a apucat sa prezinte câteva amendamente care ar mentine infuenta “Camerei”. El a solicitat modificarea articolelor 35, 52 si 85, in asa fel incât CCI sa fie partener al patronatelor si sindicatelor in comisiile care dezbat probleme de munca. De asemenea, CCI propune sa fie nevoie de 15 angajatori pentru a forma un patronat, si nu doar de trei, cum precizeaza noua lege. Nu numai ca patronatele nu au fost de acord, dar chiar au sugerat ca CCI isi depaseste atributiile, deci ar trebui sa-si modifice statutul si sa devina patronat. Marin Mironeasa (foto), presedinte UGIR 93 – Filiala Bacau, a criticat, de asemenea, prevederea care ii obliga angajatori sa-i plateasca pe lideri pentru zilele in care desfasoara activitati sindicale. “Nu e vorba de sume mari, e vorba de un principiu. Pentru cele 3-4 zile in care lipsesc sa fie platitI de organizatiile sindicale, nu de patronat”, a spus Mironeasa. Sindicatele au refuzat total sa discute pe marginea noului Cod Social, acuzând ca BNS si “Meridian” au trimis propuneri Ministerului Muncii, dar acesta nu le-a luat in seama. “Ce se doreste cu aceste propuneri? Sa se disipeze propunerile noastre? Noi, cei de la BNS Bacau, nu vom avea niciun fel de propuneri pentru ca le-am transmis din primavara Ministerului Muncii. N-a catadicsit sa raspunda. Nicio propunere a BNS nu a fost preluata de initatorul legii” a acuzat Ioan Bujor, liderul BNS Bacau, extrem de iritat. “Eu resping aceasta dezbatere”, a anuntat presedintele BNS, in final.
Toti au atacat Puterea!
Nici sindicatele din invatamânt nu sunt de acord ca proiectul noului Cod de Dialog Social, care este, de fapt, un pachet de legi, sa fie discutat in fiecare judet. “Pe 2 octombrie, am participat la o discutie la Palatul Victoria pe alt aspect, cel al armonizarii legislatiei românesti cu cea europeana”, a spus Manole Chiriac, liderul SLI Bacau, subliind ca nu sunt in acord cu normele UE si ca exista discrepante. El a mai afirmat ca dezbaterea proiectului la nivelul fiecarei comisii din tara ar fi neproductiva si dezavantajoasa pentru salariatii pe care ii apara: “Din Bacau ar pleca niste amendamente, din Iasi sau Galati, altele… Sa lasam acea comisie, asa cum s-a angajat premierul ca se va intâmpla, sa elaboreze un proiect de lege”. Marin Mironeasa i-a cerut lui Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, ca in deciziile din sfera economica, sa fie consultate si organizatiile patronale. “Consiliul Judetean si consiliile locale dau hotarâri care au putere de lege in plan local. Am dori ca acele HCJ care au caracter economic sa fie discuitate cu noi, mai intâi.” Dragos Benea a afirmat ca, in principiu, nu are nicio rezerva, mai ales ca se merge pe descentralizare si implicarea tuturor actorilor locali in luarea deciziilor. Si el a atacat Guvernul, afirmând ca “desi aveam mari sperante in aceasta descentralizare”, s-a ajuns la un fel de “pasare” a raspunderilor la nivel local. “Spitalul Judetean de Urgenta este o mare povara pentru CJ, a precizat Dragos Benea. S-au transferat probleme, s-au transferat responsabilitati, fara sa se transfere si resurse”, a spus presedintele CJ, aratând cu degetul, acuzator, spre Casa de Asigurari de Sanatate. Ca si in alte dati, Comisia de Dialog Social s-a incheiat fara nicio concluzie, fara niciun câstig. In final, liderii sindicali au cerut sa se transmita MMPS refuzul lor de a dezbate legea si solicitarea ca de asta sa se ocupe comisia nationala, iar subprefectul Gelu Dascalu le-a promis ca mesajul lor va ajunge la ministru.
Silvia Patrascanu