16 ianuarie 2025

Sindicalistii bacauani, amortiti de saracie

Nemultumiri mari, proteste mici

In ziua de actiune europeana pentru solidaritate si locuri de munca, sindicalistii bacauani au iesit si ei in strada. Au fost in fata Prefecturii Bacau, asteptand schimbarea Legii dialogului social. Nu a fost un miting al fluierelor si sloganurilor, cum se intampla in alti ani si in niciun caz nu a fost o miscare de protest in sensul in care o inteleg europenii. Spania, Portugalia, Grecia, Cipru si Malta sunt doar cateva din tarile care au „inghetat” pentru o zi, toata forta de munca fiind in strada.



Masurile de austeritate nu au avut nici un efect pozitiv, prin urmare, se doreste schimbarea politicilor guvernamentale, Legea dialogului social nu-i protejeaza pe lucratori si e nevoie mai multe masuri de protectie sociala. Acestea au fost, printre altele, revendicarile cu care au venit protestatarii. Nu mai mult de 100 de persoane din sindicatele afiliate Cartel Alfa au fost ieri in fata Prefecturii Bacau. Daca politistii, agentii de penitenciare, angajatii dintr-o parte din institutiile de stat si angajatii din industrie au fost prezenti, au lipsit dascalii, dar si angajatii din primariile din judet. “Suntem pusi in situatia, atunci cand trebuie sa ne aratam nemultumirea concret, in strada, sa iesim doar cu liderii organizatiilor. In Franta, doar 3 la suta dintre angajati sunt sindicalizati, dar cand au miting dau dovada de unitate si ies milioane in strada”, spunea luni Marian Pavel, liderul politistilor, parca anticipand ce se va intampla.

„Nu credem in ce ni se spune!”

Sindicalistii nu sunt multumiti de ceea ce spun liderii USL, mai ales ca toate promisiunile se fac in plina campanie electorala. „Vrem modificarea Legii dialogului social, o lege care a adus mari prejudicii lucratorului roman. In revendicarile noastre exista si majorarea salariului minim. Stim ca in campanie nu trebuie sa credem tot ce ni se spune, vrem dovezi. Avem incredere ca Guvernul care va veni dupa alegeri va tine seama de unele revendicari ale confederatiilor patronale, nationale”, a declarat Martin Fartade, liderul Cartel Alfa Bacau. Si politistii s-au solidarizat demersului, chiar daca la inceputul saptamanii a avut loc o noua runda de negocieri la Guvern pe revendicarile lor. „In continuare, ni se impun masurile de austeritate care au fost promovate de vechea guvernare”, mai spune Marian Pavel. Agentii din penitenciare au cerut si ei conditii de lucru mai bune si acordarea unor sporuri.
„As vrea ca actuala guvernare sa respecte intelegerea din primavara, sa schimbe Legea 62. Sa ne asigure o comunicare sindicat-CES-Guvern mai buna si un trai mai bun, salarii mai mari, lucruri care ne sunt necesare noua, lucratorilor din talpa tarii”, a declarat Gheorghe David, presedintele sindicatului Amurco.

Memoriul va ajunge la ministrul gresit

Liderii de sindicat au predat apoi memoriul prefectului Claudiu Serban. Acesta a promis, cum s-a intamplat de fiecare data, ca va duce documentul la Guvern pentru analiza, mentionand ca tara noastra are, fata de altele din Europa, un ministru delegat pentru dialog social, Mariana Campeanu – pardon, domnule prefect!, ministrul delegat pentru Dialog Social este Liviu Pop.
„Dialogul social este o preocupare acestui Guvern si toate solicitarile ajung si vor fi puse in dezbatere, pentru ca Legea dialogului social sa poata fi amendata. Se incearca relansarea dialogului social, nu la modul formal, prin discutii sterile”, a spus prefectul Claudiu Serban. Dar, dupa cum a recunoscut pana si el, totul se va intampla doar dupa ce se incheie campania electorala si se instaleaza un nou Guvern. Adica, mai dureaza!

Proteste fara numar si „Agricultura fara agricultori”

Angajatii din administratie, industrie sau politie nu sunt singurii nemultumiti de guvernarea USL. Nu e mai putin adevarat ca si asteptarile au fost foarte mari. Oamenii sustin, totusi, ca oficialii stau prea mult in studiourile de televiziune si prea putin la munca, in ministere. Bugetarilor din primarii, scoli sau politie li se alatura fermierii. Daca primii vor sa fie modificata legislatia muncii, ultimii cer modificarea Codului Fiscal privind impozitarea utilajelor agricole, impozitul pe arenda si pe subventii, o lege a asigurarilor in agricultura, subventie la bovine de 628 lei/cap, subventie la hectar de 220 euro si plata sumelor la termen pentru ca banii sa fie folositi in reluarea ciclului agricol, o lege privind vanzarea terenurilor catre straini, camere agricole, majorarea subventiei pentru acciza la motorina si notificarea subventiei la motorina pentru 2013. Pe 7 noiembrie, 5.400 de fermieri au protestat in Piata Victoriei, cerand aceste lucruri. Nu numai ca nu au obtinut nimic, dar nici nu au fost invitati la dialog. Desi mitingul fusese anuntat de la inceputul lui octombrie, si premierul, si ministrul Agriculturii au avut treburi mai importante decat sa discute cu producatorii agricoli. (Silvia Patrascanu)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img