Modificarile aduse Codului Muncii i-au pus pe jar pe sindicalistii bacauani. Nemultumiti, acestia au iesit ieri in strada. Peste 800 de protestatari s-au adunat miercuri in jurul orei 12:00 in fata Stadionului Municipal, de unde au pornit in mars spre Prefectura Bacau.
"Jos Guvernul! Jos Guvernul!". Asta au scandat cei peste 800 de protestatari, membri ai sindicatelor din judetul Bacau. Modificarile aduse Codului Muncii i-au scos in strada pe oamenii nemultumiti. Acestia si-au dat intâlnire in fata Stadionului Municipal si au marsaluit prin centrul orasului, pâna in fata Prefecturii. La protest au participat membri ai mai multor sindicate afiliate CNSLR-Fratia Bacau. Schimbarile aduse Codului Muncii ii nemultumesc in totalitate si le considera in dezavantajul lor. "Sunt mai multe lucruri care ne nemultumesc. Cel mai tare ne deranjeaza acel punct care consta in desfiintarea contractelor colective de munca, la care se mai adauga si aceasta flexibilitate a timpului de munca, care da de fapt voie angajatorului sa se foloseasca de lucratori mai mult de 10-12 ore. Nu era momentul acum ca acest Cod al Muncii sa fie modificat, mai ales ca trecem printr-o perioada de criza", a afirmat Martin Fartade, lider sindical.
"Rani" vechi in rândul angajatilor din invatamânt
Si membrii Sindicatului Liber din Invatamânt (SLI) isi manifesta dezacordul fata de noul Cod al Muncii. Ei spun ca de mult timp nimeni nu-i mai asculta. "Nemultumirile noastre sunt multe si vechi. Vorbim aici despre reincadrarea pe Legea nr. 221 a cadrelor didactice si a tuturor angajatilor din invatamânt, refuzul Ministerului Educatiei privind acordarea distinctiilor «Gheorghe Lazar», lipsa finantarii in invatamânt. Acestea sunt nemultumiri care persista, iar noi purtam practic un dialog cu surzii. Ministrul nostru mimeaza exercitiul democratic, mimeaza dialogul cu sindicatele", a declarat Iulian Oprisan, vicepresedintele SLI Bacau. Sindicalistii acuza Guvernul României de faptul ca nu tine cont de interesele cetatenilor, iar modificarile aduse, in cea mai mare parte a lor, sunt in defavoarea salariatilor si in avantajul angajatorilor. Ei spera ca prin aceste proteste sa gaseasca o rezolvare. "Daca aceste miscari sindicale vor avea loc in toata tara, eu cred ca vom reusi sa influentam si opinia publica sa iasa alaturi de noi in strada pentru a reusi sa blocam acest Cod al Muncii, care practic transforma salariatii români in sclavii investitorilor straini si nu numai", a precizat Gheorghe Huluta, presedinte CNSLR-Fratia Bacau. Daca guvernantii nu vor tine cont de doleantele protestatarilor, manifestatiile vor continua in urmatoarea perioada. Conform calendarului, in zilele de 9 si 16 martie protestele ar putea fi reluate.
Sinziana Filimon