Si la editia din 2016 a Simpozionului National „Vasile Pârvan”, organizat de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, in parteneriat cu Arhivele Statului Bacau, participa cu lucrari prestigiosi specialisti in Istorie, Arheologie, Genealogie, Muzeografie, Etnografie, Arhivistica, de la centre universitare din tara, institute de cercetare, muzee, reprezentanti ai unor culte religioase, arhive.
Au participat la deschiderea lucrarilor, ieri, Sorin Ailenei, subprefect de Bacau, Dragos Stefan, viceprimar al municipiului Bacau, Mihaela Chelaru, director al Arhivelor Statului Bacau, care au vorbit asistentei despre preocuparile institutiilor pe care le reprezinta in directia promovarii culturii si cunoasterii istoriei acestei zone, cât si pentru pastrarea memoriei inaintasilor, celor care si-au dedicat viata cercetarii trecutului judetului Bacau, coordonate definitorii ale educatiei tinerei genratii. Mesaje de salut au fost prezentate si din partea Episcopiei Romano-Catolice Iasi (prof. Stefan Lupu, decan al Facultatii de Teologie Romano-Catolice Iasi), Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului (pr. Florin Tuscanu), fiecare fiind si autori ai unor interesante prelegeri, la Sectiunea “Viata Spirituala in Moldova”.
Prima parte a lucrarilor a fost moderata de Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, care a prezentat volumul 45 al Revistei „Carpica”, una dintre publicatiile de mare prestigiu, atât in tara cât si peste hotare, tiparita in conditii grafice deosebite (pentru prima data ilustratia este color). Structurata pe mai multe capitole (Istorie – Arheologie, Genealogie -Heraldica, Numismatica – Medalistica, Note), studiile publicate aduc contributii inedite si importante la cunoasterea istoriei milenare a poporului român. Au fost lansate apoi volumele “Sigiliile din colectia Muzeului de Istorie Bacau”, autor dr. Anton Cosa, si “Monumente istorice bacauane”, vol. V, autor Dimitrie-Ovidiu Boldur, cât si revista “Acta Carpatica”, nr. II. De asemenea, prof. Vilica Munteanu a lansat nr. XI al Revistei “Acta Bacoviensia”, publicatie periodica, editata de Arhivele Nationale Bacau.
Participantii la simpozion au vizitat o interesanta expozitie “Obiecte de podoaba – intre simbol si estetica”, care a beneficiat de o frumoasa prezentare din partea sefului Sectiei Arheologie-Istorie, Lacramioara-Elena Istina.
In continuare, lucrarile s-au desfasurat pe sectiuni, care vor continua si vineri, 7 octombrie.
Vasile Pârvan s-a nascut la 28 septembrie 1882, în catunul Perchiu din comuna Huruiesti, judetul Bacau. A studiat la Bucuresti (avându-i ca profesori pe Nicolae Iorga si Dimitrie Onciul) si apoi în Germania, unde s-a specializat în istorie antica. A fost profesor la Universitatea din Bucuresti, membru al Academiei Române si al mai multor academii si societati stiintifice din strainatate.
S-a preocupat îndeosebi de arheologie, preistorie si istoria civilizatiei greco-romane.
Cea mai importanta lucrare a sa este “Getica” (1926), cea mai importanta lucrare a sa, o vasta sinteza istorico-arheologica, prin care a readus în prim planul cercetarii istorice rolul politic si cultural al daco-getilor.Vasile Pârvan a avut un rol deosebit în crearea noii scoli românesti de arheologie. Pasionat în totalitate de munca de pe santier, Vasile Pârvan ignora apendicita de care suferea. Ajunge într-un final pe masa de operatie, însa este mult prea târziu, firul vietii sale s-a întrerupt brusc, în 26 iunie 1927, la doar 45 de ani, în plina putere creatoare.