8 noiembrie 2024

Simpozion naţional „Romano-catolicii din Moldova. Istorie. Şcoală. Identitate”

În organizarea Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Martinaş”, cu sprijinul şi binecuvântarea Episcopiei Romano-Catolică Iaşi, vineri, 27 octombrie, s-au desfăşurat mai multe activităţi, puse sub semnul omagierii profesorului Dumitru Martinaş, de la a cărui naştere s-au împlinit 120 de ani. Astfel, de la ora 10.00, în prezenţa unui număr impresionant de creştini catolici, a avut loc, în în faţa Catedralei romano-catolice „Sfinţii Petru şi Paul” din Bacău, ceremonia de dezvelire a bustului prof. Dumitru Martinaş.

În semn de respect pentru marele om de cultură, dascăl şi cercetător, la ceremonie au participat Petru Gherghel, episcop al Episcopiei Romano-Catolică Iaşi, Aurel Percă, episcop auxiliar, părintele decan Isidor Dâscă, numeroşi preoţi din mai multe parohii din Bacău şi din judeţele învecinate. Din partea autorităţilor locale, au fost prezenţi Maricica Coşa, prefect al judeţului Bacău şi Silviu Pravăţ, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, directori de instituţii publice.



Gheorghe Bejan, preşedintele Asociaţiei Romano-Catolicilor „Dumitru Mărtinaş” a prezentat personalitatea prof. Dumitru Martinaş: Născut la 11 mai 1897, în satul Butea, judetul Iaşi, într-o familie de ţărani catolici, a urmat studiile secundare la Seminarul romano-catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, iar pe cele universitare la Facultatea de Filologie a Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi. Încă din timpul studiilor universitare i s-a prefigurat o carieră didactică remarcabilă, fiind, pe rând profesor suplinitor, profesor de limba română, limba latină, filosofie, în mai multe instituţii de învăţamânt din Cernăuţi, Cetatea Albă, Arad, Liceul „Principele Nicolae” Sighişoara, Liceul „Alexandru Papiu Ilarian” Tg. Mureş, Liceul „Sfântul Sava” Bucureşti.

În paralel cu activitatea didactică, prof. Dumitru Martinaş a avut şi importante preocupări ştiinţifice, opera sa cuprinde zeci de eseuri pedagogice, studii şi articole, publicate în presa vremii. Dintre toate, se detaşează opera sa de căpătâi, studiul filologic „Contribuţii la problema originii româneşti a ceangăilor din Moldova”, la care a lucrat toată viaţa, fiind însă publicată abia în 1985, după moartea profesorului (1979), cu titlul schimbat „Originea ceangăilor din Moldova”.

După dezvelirea bustului din bronz, monseniorul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a adus un omagiu emoţionant pofesorului şi cercetătorului Dumitru Mărtinaş: „Trăim un moment istoric comemorativ important, la împlinirea a 120 de ani de la naşterea celui care şi-a dedicat viaţa cercetării originii şi identităţii catolicilor din Moldova, un om, un profesor şi un român de înaltă probitate morală şi profesională. De la el am învăţat să iubim adevărul, să ne cunoştem istoria, neamul, să ne respectăm înaintaşii. Fără istorie, fără să ne cunoaştem trecutul, originile, limba, cultura, nu avem viitor. De aceea comunităţile catolice din Bacău, din Moldova, dar şi din alte părţi îi aduc astăzi un omagiu prin ridicarea şi dezvelirea aici, în faţa Catedralei «Sfinţii Petru şi Paul», a acestui bust, pe care îl merita mai de mult. Felicit şi laud iniţiativa Asociaţiei «Dumitru Mărtinaş», Decanatul romano-catolic din Bacău, pe toţi cei care, cu gândul şi cu fapta, au isprăvit, întru mulţumirea Domnului Isus Cristos, această lucrare”, a spus monseniorul Petru Gherghel.

Despre profesorul Dumitru Mărtinaş, despre contribuţia decisivă la stabilirea adevărului, pe baze ştiinţifice, a originii catolicilor din Moldova a vorbit şi dr. Anton Coşa: „Noi suntem, aşa cum a scris, a spus prof. Dumitru Mărtinaş, catolici români, noi nu suntem ceangăi, nu ne asumam acest termen. Noi suntem români, de religie catolică, catolicii din Moldova au participat la viaţa economică, la afirmarea culturii noastre, a culturii române, prin numeroasele personalităţi, românii catolici din Moldova au participat şi s-au sacrificat în toate momentele şi evenimentele importante ale poporului român, de la a fi ostaşi în slujba domnilor moldoveni, până la Războiul de Independenţă, apoi la războiul de întregire a ţării, la al Doilea Război Mondial. Jertfa lor este înscrisă în cartea marea a României moderne.”

Originea şi identitatea romano-catolicilor din Moldova

A urmat, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, în prezenţa şi cu participarea aceloraşi personalităţi marcante ale cultului romano-catolic, Colocviul ştiinţific „Originea şi identitatea romano-catolicilor din Moldova. 120 de ani de la naşterea profesorului Dumitru Mărtinaş”, în cadrul căruia a avut loc lansarea volumului „O viaţă închinată unei opere: In memoriam professoris Dumitru Martinaş”, scris de dr. Anton Coşa (Editura Sapientia, Iaşi, 2017), despre care a vorbit autorul (fiecare participant la simpozion a primit acest volum omagial), prezentarea cărţii „Romano-catolicii din Moldova în mass-media maghiară”, de dr. Ioan Lacătuşu, de la Sf. Gheorghe.

Sosite doar cu câteva zie înainte, publicul prezent a avut ocazia să vadă, în premieră, celer 13 efecte poştale personalizate, dedicate prof. Dumitru Mărtinaş, emise de Poşta din R. Moldova, la comanda Asociaţiei “Răsăritul Românesc” din Chişinău, împreună cu plicul aferent, lucrare de o mare frumuseţe, care circulă în R. Moldova. De asemenea, tot cu acelaşi priliej prof. Vasile Stancu (Sf. Gheorghe) a adus în faţa participanţilor la simpozion problematica romano-catolicilor din Moldova reflectată în paginile Anuarului Arhivelor Statului din Bacău „Acta Bacoviensia”, de-a lungul celor 12 ediţii apărute.

La finalul primei părţi a simpozionului, Petru Gherghel, episcop, şi Aurel Percă, episcop auxiliar ai Episcopiei Romano-Catolică Iaşi, au acordat Diploma de Onoare a Episcopiei de Iaşi, pentru contribuţiile importante şi substaţiale, prin scris şi prin fapte, la stabilirea adevărului privind originea, afirmarea culturii romano-catolicilor din Moldova, din fiecare comunitate: prof. dr. Ioan Lăcătuşu, prof. Vilică Munteanu, Paul Valerian Timofte, preşedinte al Asociaţiei “Cultul Eroilor”, prof. dr. Vasile Stancu, conf.univ.dr. Ioan Dănilă, prof. Gabriel Leahu (director al Casei Corpului Didactic Bacău), prof. Cecilia Moldovan, preot Fabian Doboş, ing. Gheorghe Bejan (preşedinte al Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova “Dumitru Mărtinaş”), iar dr. Anton Coşa a primit, pe lângă Diploma de Onoare şi distincţia “Episcop Anton Durcovici”.

În partea a doua a zilei, s-au desfăşurat lucrările simpozionului „200 de ani de învăţamânt catolic în Moldova”. Au prezentat comunicări, lămuritoare pr. Fabian Doboş, pr. Alois Moraru, pr. Cristian Dumea, dr. Anton Coşa, pr. Petru Tamaş şi prof. Alexandru Ciubîcă.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014