22 ianuarie 2025

Simpozion medical de somnologie în Bacău

Sala de conferințe a complexului FIALD a găzduit joi, 2 noiembrie, workshop-ul de Somnologie „Abordarea sindromului de apnee în somn la adulți și copii” ce face parte din campania Sănătatea Somnului. Evenimentu a fost organizat sub egida Societății Române de Pneumologie, fiind destinat profesioniștilor din domeniul sănătății și a fost creditat cu credite EMC la Colegiul Medicilor din România.

Au fost prezenți medici specialiști și primari din mai multe specialități, cum ar fi pneumologie, medicnă internă, cardiologie, ORL, medicina muncii, diabet, nutriție și boli metabolice, medici de familie. Evenimentul a fost moderat de dr. Ioana Raluca Dinu, medic primar pneumolog, cu competență în Somnologie și Ventilație Somnologie.



„Această supraspecializare, somnologia, există sub formă de competență recunoscută de Ministerul Sănătății de 10 ani, și, ca și importanță ea are expresie legislativă datorită faptului că în urmă cu mai mulți ani Uniunea Europeană a dat o directivă cu norme de aplicare, cu aplicare și în România de 3 ani, prin care toți șoferii profesioniști, la reînoirea carnetului auto trebuie să aibă viză de la medicul pneumolog ca risc de apnee în somn iar cei cu risc trebuie diagnosticați și să facă dovada că vor urma tratamentul CPAP, pentru a putea obține prelungirea valabilității carnetului de șofer. Unul din simptomele principale a acestei patologii este somnolența diurnă, cu risc de accidente”, a explicat dr. Ioana Raluca Dinu.

Au avut loc prezentări teoretice ale unor medici specialiști în domeniu, iar la final, reprezentanții unei companii care este distribuitor de aparatură de tratament, au făcut o reprezentație practică de montare a dispozitivului de diagnostic.

Există medici pneumologi cu competențe somnologie și în Bacău, cărora se pot adresa cu încredere pacienții care au simptomologie constând în sforăit, episoade de apnee, somnolență diurnă, urinări frecvente în timpul nopții, stare de oboseală cu durere de cap a doua zi, sau care au o hipertensiune rezistentă sau necontrolată, cu mai multe medicamente hipertensive, diabet necontrolat.

 

„Particip cu mare bucurie la acest eveniment care face referire la apneea în somn de tip obstructive, o patologie din ce în ce mai frecventă cu care ne confruntăm, întrucât obezitatea este principalul factor de risc pentru apariția acestei patologii. Avem soluții terapeutice, înafara scăderii ponderale și a schimbării stilului de viață, este terapia cu presiune pozitivă care, acum, în România este compesată, astfel încât, pacienții care sunt diagnosticați cu această patologie beneficiază de un tratament eficient. Lipsa tratamentului duce la complicații cardio-vasculare și metabolice semnificative care afectează o categorie de populație în plină activitate productive, și reprezintă o povară pentru orice sistem de sănătate, inclusiv pentru cel al țării noastre. De aceea este un simpozion care este multidisciplinar, în care sunt prezenți medici din mai multe specialități, care vor împărtăți din cunoștințele lor legate de această patologie și opțiunile terapeutice, altele decât terapia cu presiune pozitivă.”

Dr. Ștefan Dumitrache-Rujinski, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București

Evenimentul de astăzi la care au participat medici specialiști, în special interniști, pneumologi, cardiologi din județul Bacău, dar și din județele vecine, a avut o temă relativ nouă, într-un cuvânt spus „somnologia”. Rolul CAS Bacau, în acest context, este de a asigura accesul pacienților la dispozitivele mdicale care tratează sau măcar ameliorează simptomatologia cauzată de apneea în somn. Consiliul de administrație al CAS Bacău a abrobat ca dispozitivele pentru oxigenoterapie și pentru tratarea apneei în somn să fie considerate ca și urgențe medicale; practic, ca urmare a completării documentației de către medicii de specialitate, CAS Bacău emite decizia de acordare a dispozitivului în termen de două ziele de la înregistrarea dosarului la sediul CAS Bacău. Facem acest lucru din august 2023, este un impact financiar semnificativ, mai ales motivat de numărul de pacienți cu afecțiuni respiratorii post-Covid, dar vom căuta să menținem ritmul, astfel încât, dispozitivele considerate urgență medicală să ajungă la pacienți în termenul de maxim 2 zile.”

Dan Stoica, președinte-director Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bacău

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img