2 ianuarie 2025

Simpozion dedicat Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului

Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Bacău (președinte: Prof. univ. dr. Gabriel Leahu), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Comunitatea Evreilor din Bacău și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, a organizat, miercuri, 9 octombrie, Simpozionul județean „Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului”. Evenimentul a avut loc la sediul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, unde a fost organizată și o miniexpoziție cu documente personale, înscrisuri și articole din presă care au aparținut unor personalități din comunitatea evreilor din Bacău. Între ei s-a numărat și ziaristul, scriitorul și istoricul român-evreu Marius Mircu (Israel Marcus), care a trăit în perioada 1909-2008 și care a donat toată arhiva sa de documente Serviciului Județean al Arhivelor Naționale și al cărui nume este purtat acum și de Filiala Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Simpozionul a avut loc chiar în Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului.

 



La eveniment, care a fost moderat de Prof. dr. Jeny Ghioc, Inspector de istorie la Inspectoratul Școlar Județean, au participat numeroși profesori de istorie din județul Bacău, alături de care s-au aflat președintele Comunității Evreilor din Bacău, Hainrich Brif, Mihaela Chelaru – directoarea Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, Prof. dr. Gabriel Romandaș, membru al Biroului Național Executiv al Societății de Științe Istorice din România și profesor la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești, Prof. dr. Liviu Neagoe – de la Colegiul Național „Costache Negri” din Târgu-Ocna, Prof. Daniel Frâncu – de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău și Dr. Valentin Ioan – de la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale. De asemenea, au fost prezenți și membri ai conducerii Filialei Județene Cultul Eroilor.

 

Invitații au susținut comunicări pe tema holocaustului din România și a semnificației lui în condițiile social-politice actuale. Au vorbit Hainrich Brif, Mihaela Chelaru, Dr. Valentin Ioan („Învățământul evreiesc din județul Bacău în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial”), Dr. Liviu Neagoe („Românii și problema emancipării evreilor: între imperativul asimilării și refuzul naturalizării”) și Prof. Daniel Frâncu („Iuliu Barasch [1815- 1863] și modernizarea comunității evreiești”). De asemenea, președintele Filialei județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, a transmis mesajul acestei organizații și a evocat personalitatea lui Mauriciu Brociner, primul ofițer evreu din armata română, căruia acum 145 de ani i s-a acordat cetățenia română. Iar Gabriel Romandaș a prezentat, la final, programul de activităților din perioada noiembrie 2024-iunie 2025 al Filialei Bacău a Societății de Științe Istorice din România.

În alocuțiunile lor, vorbitorii au explicat în ce a constat holocaustul în România, care au fost perioadele în care au fost prigoniți evreii și care au fost motivele invocate. De asemenea, au fost nominalizate personalități ale vremii care au determinat sau au împins la astfel de acte. Dar, au fost subliniate și meritele evreilor în dezvoltarea economică și socială a comunităților în care au trăit. Iar intervenția președintelui Hainrich Brif a fost, și în acest an, pe un suport emoțional: și pentru că reprezintă comunitatea evreilor băcăuani, care astăzi mai are doar circa 100-150 de membri cu tot cu cei afiliați, dar și pentru că chiar familia sa a fost victima prigoanei.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img