Şi în această săptămână, melomanii vor fi răsfăţaţi cu un concert de excepţie.
Joi, 5 noiembrie, ora 18.30, la Ateneu, sub bagheta dirijorului Mihnea Ignat, din Spania, Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” va susţine un concert de excepţie. În program: Rapsodia ungară, nr. 2, de Franz Liszt; Fantezia scoţiană pentru vioară şi orchestră, op. 46; Simfonia a III-a op. 55, în Mi Bemol Major, “Eroica”, de Ludwing van Beethoven.
Solist: Mircea Călin – Olanda, vioară.
Simfonia „Eroica” a lui Beethoven (foto), scrisă în 1803, dedicată iniţial lui Napoleon I, care celebra spiritul revoluţionar ce a cuprins Europa şi tăria de caracter al acestuia, a fost numită cea mai bună simfonie din toate timpurile. BBC Music Magazine a chestionat 151 de dirijori care performează pe cele mai mari scene ale lumii pentru a realiza topul celor mai bune 20 de simfonii.
„Eroica”, cea de-a treia simfonie a lui Beethoven, a ocupat prima poziție, urmată de Simfonia a 9-a, care a obţinut cel de-al doilea loc. Ultima simfonie a lui Mozart, „Jupiter”, a obţinut cea de-a treia poziţie. Compozițiile muzicale ale Gustav Mahler au ocupat următoarele două poziții, pe locul patru clasându-se simfonia a 9-a, pe locul 5 aflându-se cea de-a doua compoziție a sa.
Oliver Condy, redatorul revistei, a admis că nu a fost o surpriză faptul că Beethoven a dominat clasamentul. „Sunt peste 200 de ani de când Simfonia a treia a lui Beethoven a fost scrisă iar votul sugerează că nu au existat schimbări de opinie în aceşti ani, lucru ce confirmă geniul său absolut.”
După ce Napoleon s-a autoproclamat împărat, Beethoven s-a răzgândit, acuzându-l de faptul că e tiran, şi a şters numele lui de pe manuscris.